Home / Sanatate / Centrul de vaccinare anti COVID-19 din Deda, funcțional

Centrul de vaccinare anti COVID-19 din Deda, funcțional

Centrul de vaccinare anti COVID-19 din comuna Deda și-a început activitatea marți, 13 aprilie, într-un spațiu special amenajat în acest sens în incinta Sălii de Sport din satul de reședință, Deda. Deschiderea centrului și vaccinarea primilor cetățeni împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 a fost precedată de o scurtă slujbă de sfințire oficiată de părintele ortodox Gabriel Fărcaș, iar la acest moment important pentru comunitatea din Deda a participat și Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Efort organizatoric

Potrivit primarului comunei Deda, efortul bugetar depus pentru ca noul centru de vaccinare să corespundă din punct de vedere al standardelor se cifrează la circa 20.000 de lei.

”Ieri am avut vizita domnului doctor Ovidiu Papuc, care a venit, ne-a susținut în realizarea și punerea la punct a acestui centru și am convenit împreună cu dânsul să facem și o slujbă de sfințire a centrului, în ideea în care orice lucru început cu Dumnezeu aduce bine și să fie de folos pentru cadrele medicale care lucrează în centrul nostru, cât și pentru cetățenii care vin și fac vaccinul în centrul de vaccinare de la Deda. Deschiderea centrului a necesitat anumite costuri, pe care le-am pus pe seama noastră, nici măcar nu am cerut bani pentru realizarea acestui centru la Deda, partea de trusă de urgență care necesită anumite costuri am trecut-o tot pe costurile noastre, ale Primăriei, ca și Primărie ne putem permite această problemă fără să solicităm sprijin de la bugetul statului. De acum încolo dacă vor fi niște cheltuieli mai mari, altele sunt lucrurile, însă în momentul de față eforturile pe care le-am făcut nu au fost foarte mari, se ridică la circa de 20.000 de lei, ceea ce nu cred că este foarte mult. Ne-am gospodărit pe plan local, ne-am dorit mult acest centru pentru că suntem o comună de centru, între Toplița și Reghin, și avem în plus și spațiile necesare, am pus la dispoziție în acest sens Sala de Sport, am zugrăvit, am făcut rost de toate cele necesare pentru ca centrul să poată funcționa, avem și cadrele medicale necesare, registratori, asistente medicale și medici”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Lucreția Cadar.

Centrul de vaccinare anti COVID-19 de la Deda este coordonat de Mioara Dârnea, medic stomatolog, care a precizat că programul echipei pe care o coordonează este de 12 ore/zi, între orele 8.00 și 20.00.

”Este o procedură standard, pacientul merge în prima etapă la triaj, acolo este investigat despre starea de sănătate, își acordă consimțământul pentru actul medical, urmează registratura unde este înregistrat și apoi se administrează vaccinul și timp de 15 minute sau în funcție de patologiile asociate rămâne 30 de minute în centru. La final, pacientului i se eliberează o adeverință. Echipa centrului este alcătuită din doi medici, două asistente medicale și doi registratori pentru că noi avem un singur flux, un singur circuit. Programul centrului este de la ora 8 la ora 20, iar astăzi avem programate 72 de persoane”, a precizat dr. Mioara Dârnea.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Restricții de circulație în centrul Târgu Mureșului

Reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș au anunțat sâmbătă, 8 mai, pe pagina de Facebook a …