VIDEO-INTERVIU. Yoga sau secretul pentru o stare de bine regăsit la studioul Pure Yoga Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1488 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU. Yoga sau secretul pentru o stare de bine regăsit la studioul Pure Yoga

Deseori, yoga este asemănată cu exercițiul fizic, însă yoga nu este un sport ci un mod de viață, o alegere ce implică mintea, corpul și sufletul. Te ajută să te relaxezi, să îți menții calmul și buna dispoziție, să gândești mai limpede, te ajută să te menții în formă și să scapi de durerile ce îți afectează calitatea vieții, îți armonizează corpul energetic. De multe ori, nu știm de unde să începem, iar alegerea unui instructor bun poate fi cu adevărat dificilă. Cu ani de practică în spate, prin tot ceea ce fac, cei zece instructori ai studioului Pure Yoga, din Târgu Mureș, aduc în viața oamenilor starea de bine. Despre beneficiile pe care le are yoga pentru sănătate, despre studioul Pure Yoga și exercițiile practicate aici a oferit mai multe detalii Mihaela Cojoc, fondatoarea studioului Pure Yoga, din Târgu Mureș, și instructor de yoga, într-un interviu acordat Zi de Zi.

Reporter: Trăim într-o lume tot mai energică, în care stresul este la ordinea zilei. Ce ne oferă yoga, ce beneficii aduce pentru sănătate?

Mihaela Cojoc, fondatoarea studioului Pure Yoga: Yoga este o practică ancestrală, ale cărei beneficii au fost experimentate de mii de ani. Mă bucur că și în România a ajuns yoga. Mă bucur pentru toți cei care îmbrățișează această practică care, în primul rând, ne oferă o altă perspectivă, o altă poziționare față de ceea ce se întâmplă în universul nostru, ne duce într-o altă dimensiune, ne transformă. Legat de sănătate, eu spun că aduce mult echilibru, nu numai în plan fizic ci și în plan mental, emoțional, și acest echilibru de fapt înseamnă stare de sănătate.

Rep.:  Există mai multă forme de yoga?

M.C.: Da, de-a lungul anilor s-au desprins din yoga de bază și s-au dezvoltat mai multe tipuri de yoga. Lumea progresează și în practica yoga s-a simțit nevoia unei updatări, iar pe de altă parte, în momentul în care yoga a ajuns și în Occident, a fost și mai mare această nevoie de a schimba puțin lucrurile, pentru a atrage mai mult oamenii către această practică și pentru a le fi mai accesibilă, pentru că stilul de viață Occident-Orient este complet diferit. Până la urmă întreaga planetă a ajuns să îmbrățișeze această practică, indiferent că a fost forma clasică, tradițională sau formele desprinse ulterior din această practică.

Probabil că o să mă întrebați ce tip de yoga practicăm în studioul nostru? Majoritatea trainerilor din studio au îmbrățișat Hatha Yoga. Este o practică care aș putea să zic că este tradițională, care respectă principiile de bază yoga. Este o practică în care contează cât de mult ai practicat, cât de constant și ce anume ai experimentat. Aș putea să spun că este accesibilă oricui și în aceeași clasă de yoga eu, ca instructor, sau colegii mei putem lucra pe diverse niveluri sau să adaptăm practica anumitor necesități.

Hatha Yoga este simplă, frumoasă și practic lucrează cu energia soarelui și a lunii, îmbinând armonios cele două energii.

În Hatha, asanele sunt menținute stabile pentru o durată de 1-5 minute, uneori chiar mai mult. Cele mai multe dintre stilurile moderne sunt dinamice și mențin asanele mai puțin: Vinyasa, Ashtanga Yoga. În Hatha asana se concentrează mai mult pe organele interne și pe coloana vertebrală, în timp ce în alte stiluri focusarea este pe grupele musculare și articulații. Corpul trece printr-o “uzură “mai mică comparativ cu alte stiluri. În Hatha liniștea corpului și a minții primește mai multă importanță decât mișcarea.

Instrumentele cu care lucrăm în practică sunt: Asanas – pentru a câștiga controlul asupra corpului, Pranayama – pentru a câștiga controlul asupra respirației, Mudra – pentru a manipula și stimula pranas (energii subtile), Bandhas – pentru a stimula chakrele (centrele energetice), Kriyas – pentru purificarea organelor interne și Mantre – pentru a controla mintea.

Pentru cei care doresc să se miște mai mult și să abordeze o practică mai dinamică probabil se vor orienta către Vinyasa Yoga, predată de către una dintre colegele noastre. În Vinyasa trecerea de la o postură la alta se face mai rapid, într-un flow energetic, ghidat de respirație.

Vinyasa este sinonimă cu mișcarea, mișcarea în și din posturi. Respirația inițiază mișcarea în Vinyasa, motiv pentru care este considerată o practică „sincronizată cu respirația”. Vinyasa este o tranziție lină între asane și este abordată de stilurile de yoga moderne, cum ar fi Vinyasa Yoga, Ashtanga. Un semn distinctiv al claselor Vinyasa Flow este varietatea secvențelor de asane. Nu există două clase asemănătoare. Într-un sistem de formă fixă, cum ar fi Ashtanga Yoga, secvența rămâne aceeași. Considerată o „meditație în mișcare “, Vinyasa este despre armonie și echilibru, grație și fluiditate.

Un alt tip de yoga predat în studioul nostru este Yin Yoga. Este o practică inspirată din medicina tradițională chineză. Este o practică extrem de frumoasă pentru că lucrează un pic altfel decât yoga tradițională. Eu o văd ca pe o practică de echilibrare și de întregire, care este așa ca o completare a stilurilor sus menționate – stiluri yang. Yin Yoga este un stil de yoga cu ritm lent ca exercițiu fizic, încorporând principiile medicinei tradiționale chineze, cu asane care sunt ținute pentru perioade mai lungi de timp decât în ​​alte stiluri. Secvențele posturilor sunt menite să stimuleze canalele corpului, subtil cunoscute sub numele de meridiane în medicina chineză și ca nadis în Hatha Yoga. În timp ce Yang Yoga se concentrează pe mușchi,  Yin Yoga vizează țesuturile conjunctive profunde. Pozițiile Yin Yoga aplică stres moderat țesuturilor conjunctive ale corpului – tendoanelor, fasciilor și ligamentelor – cu scopul de a crește circulația în articulații și de a îmbunătăți flexibilitatea. Aș zice despre Yin Yoga că este o abordare mai meditativă a yoga.

Ca și în viață, întotdeauna încercăm să aducem un echilibru între acțiune, forță, activitate, perioadele de repaus și refacere. Cam așa se întâmplă și cu practicile tradiționale de yoga, cu Vinyasa și Yin Yoga. De aceea îmi place să abordăm aceste clase de Yin Yoga la sfârșit de săptămână, când oamenii sunt mai obosiți, și să le oferim un pic de relaxare ca să savureze weekend-ul.

Rep.: Cum acționează la nivelul organismului practicile yoga?

M.C.: Întotdeauna venim cu un scop aici (la studio – n.r.), poate că în prima fază acest scop este de ordin fizic sau poate emoțional. Spre exemplu, venim pentru că suntem stresați, obosiți sau pentru că avem probleme cu spatele. Probabil ne atingem și acest scop dacă dăm de un instructor bun, care ne ghidează corespunzător. Dar, cu timpul, observăm că de fapt toată această așezare din yoga în asane, respirație, în postură este transformațională, ne dă o altă dimensiune și o altă cunoaștere, ne face să ne accesăm altfel conștiința. Eu zic că vindecarea nu vine doar din postura aceea fizică, pe care o putem găsi și în kinetoterapie, ci yoga acționează la un alt nivel, ea îmbină mentalul, emoționalul, cu partea fizică și, pe această cale, pe această îmbinare vine de fapt vindecarea. Cu toții știm că bolile vin undeva din mintea noastră și sunt generate de stresul mental și de agitația mentală, și asta face diferența dintre yoga și celelalte practici. Dar, repet, eu sunt foarte bucuroasă pentru orice formă de mișcare și apreciez acei oameni care se duc de acasă și fac ceva, indiferent cum se numește (acea formă de mișcare – n.r.). Acesta deja este un pas spre bine și spre sănătate.

Rep.: Atunci când cineva vrea să facă yoga după ce criterii se ghidează în alegerea profesorului, a școlii?

M.C.: Este o întrebare interesantă pentru că și eu m-am lovit puțin de această problemă. La vremea când am început eu yoga nu era niciun instructor de yoga în Târgu Mureș. În țară erau, dar majoritatea erau formați afară. Cochetasem și cu ideea de a merge și studia afară, la fel cum făcusem cu pilatess-ul, dar costurile erau cum erau și presupunea și un timp de stat afară, pe care eu nu mi-l permiteam având și altă ocupație în afară de aceasta. Atunci am zis ”bun, este o școală în România, este acreditată, pe asta o îmbrățișez”. Nu a fost o școală rea, a fost o școală din care am învățat foarte mult, mai ales în partea teoretică, dar nu s-ar potrivi această școală, pe care am făcut-o, unei persoane care este mai dinamică și mai străină de yoga pentru început, pentru că drept să spun și mie mi-a fost foarte greu. Prima senzație pe care o experimentăm când ne așezăm să facem yoga este cât de grea este nemișcarea, cât de greu este să stai și să nu faci nimic, și din punctul acesta de vedere nu știu dacă ar fi fost o școală foarte bună pentru cineva foarte activ, care venea cu așteptări de a practica, de a se flexibiliza. În general, asta vedem promovat în yoga, asane complicate, întortocheate. Pentru mine nu acestea au fost țelurile, ci căutam o altă cunoaștere legată de mine, vroiam să văd cum văd interiorul și pentru mine s-a potrivit această școală. Ce aș sfătui eu pe viitorii instructori este să verifice foarte bine acea școală, să citească review-urile, să se uite puțin și la preț. Am fost surprinsă să găsesc școli la prețuri foarte ieftine, ori mie asta îmi spune ceva. Cu siguranță nu este calitate acolo pentru că atunci când vinzi calitate trebuie să pui preț. Să se uite la acreditări, la profesorii care predau la acea școală, să fie o școală autorizată.

Rep.: Pentru că vorbim de școala de yoga aș vrea să ne oferiți mai multe detalii despre studioul Pure Yoga și cum a luat naștere.

M.C.: De mulți ani îmi doream să deschid un studio. De fapt, un puiuț a fost deschis acum câțiva ani, era un studio micuț în care practic eram un grup de oameni dedicați, dar era un grup, să zic așa, închis deoarece nici studioul nu ne permitea mai mult, nici timpul la acea vreme și poate nici pregătirea noastră de atunci. Dar ideea era încolțită și, la un moment dat, am cerut o mână de ajutor soțului, care mi-a facilitat deschiderea acestui studio. Noi, între timp, pe lângă clasele de yoga ținute, practic am învățat alături de cursanții noștri, pas cu pas. Nici noi nu eram mai buni decât ei, dar veneam cu partea de teorie mai bine tăbăcită, să zic așa. Am practicat împreună cu ei și cu toții am simțit nevoia să facem mai mult, să ne dezvoltăm. Am organizat diverse workshop-uri, tabere cu profesori de yoga, din țară și din afară, cu mai multă experiență decât noi și, încet încet, am început să organizăm și cursuri de yoga. Am o colaborare foarte bună cu Yoga Academy Romania și am avut prima tură de instructori formați aici, în Târgu Mureș, de care sunt foarte mândră. Toți sunt foarte buni, foarte bine pregătiți, o parte sunt aici, cu mine, la studio, și facem o echipă foarte bună, zic eu, și ne străduim să progresăm. În această practică ne străduim mai ales să-i dăm valoarea pe care o are și să păstrăm această valoare. De aceea, am încercat să desprind studioul de sala de fitness. Trebuie să existe o delimitare între această practică calmă, liniștită și sala de sport, unde este o altă energie, o altă vibrație. Sunt o iubitoare a fitness-ului, dar nu cred că face bucătărie bună cu practica yoga. Și, din ce am observat de la clienții noștri, dedicați și care practică mai mult, și ei subscriu la acest lucru.

Rep.: Poate oricine să vină la un curs de yoga, există o limită de vârstă?

M.C.: La persoanele care doresc să practice nu există o limită de vârstă. Trebuie doar să vrei, să pășești în studio. Trebuie să ne informeze despre ce probleme au pentru a le putea contabiliza bine și a nu modifica practica, dacă este nevoie, în funcție de anatomie și afecțiunile corpului.

Rep.: Sunt suficiente ședințele practicate la studio sau ar trebui să se continue și acasă?

M.C.: Categoric nu sunt suficiente. Pe toți cursanții noștri îi sfătuiesc să practice individual și acasă, atât cât pot. Este important să practicăm zilnic, chiar dacă este un sfert de oră, să fie ca o temă pe care o faci zi de zi, pentru că până la urmă subconștientului i se imprimă această necesitate și practica va deveni o plăcere.

Rep.: Există și anumite contraindicații?

M.C.: Da, în funcție de afecțiunile sau disfuncțiile prezente sau în funcție de particularitățile anatomice, pot exista contraindicații și să fie necesară adaptarea practicii. Este bine și chiar necesar să se comunice instructorului orice condiție medicală sau particularitate  pentru ca acesta să poata oferi o variantă de practică adaptată.

Rep.: În afară de o stare de bine, pentru ce probleme de sănătate poți veni la yoga?

M.C.: Dacă vorbim de ameliorare și echilibrare, de ameliorarea nu numai a corpului fizic ci și energetic, clar ne adresăm practicii yoga. Dar să înțelegem un lucru, yoga niciodată nu va înlocui un act medical sau necesitatea unui control la medic. Are și yoga limitările ei, pentru că dacă ne rupem piciorul nu o să venim să facem yoga ca să ne reparăm piciorul. Normal că dacă avem o stare mentală mai bună și învățăm să privim lucrurile cu mai mult optimism, mâncăm sănătos, trăim sănătos, clar că psihicul nostru va aborda boala, piciorul rupt, într-o altă manieră decât ca unui om care este stresat, obosit, cu gândurile împrăștiate.

Despre Pure Yoga

Studioul Pure Yoga este situat în Târgu Mureș, pe strada Budiului nr. 68.  Incinta frumos amenajată, care îți oferă o stare de bine încă de la intrare, cuprinde recepția, două vestiare, unul pentru femei și unul pentru bărbați și două studiouri cu dotări de top, Serenity și Harmony. Studioul și-a deschis porțile în anul 2020, iar ședințele sunt ținute de zece instructori de yoga, cu pregătire cuprinzătoare și specializată.

Informații de contact: telefon 0771-337.745; 0771-337.793; e-mail info@pureyoga.ro.

A consemnat Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE