Home / Administratie / Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, reabilitată

Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, reabilitată

Distribuie

În anul 1960, în luna decembrie, localitatea Luduș a fost declarată oraș prin Legea nr. 3, de organizare administrativ-teritorială a țării. Trecerea de la sat la oraș a fost marcată și prin transformarea sau înființarea de noi structuri administrative.

În acest context, vechiul Cămin cultural situat în centrul vechi al orașului într-o clădire construită în perioada interbelică a devenit Casă de Cultură. Titulatura a fost schimbată, dar dotările au rămas aceleași până în anul 1973 când „Casa de Cultură a fost mutată în sediul actual, fosta sală de ședințe a raionului, căreia i s-au adus îmbunătățirile sale: scenă, cabine, birouri, săli pentru cercuri și cursuri”, conform Monografiei orașului Luduș – ediția 2008. Activitatea din anii următori ai Casei de Cultură, devenită „Pompeiu Hărășteanu” în anul 2011, a scos în evidență neajunsurile unei săli care nu corespunde efectuării unui act artistic de calitate (sonorizare, lumini, etc.). Acestea, și încă multe alteleau determinat administrația publică locală să inițieze proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Casă de Cultură din orașul Luduș, județul Mureș”.

Proiect cu trei componente

Despre acest proiect, Cristian Moldovan, primarul orașului, spune că valoarea sa este de 7.679.462 de lei, din care cofinanțarea Primăriei este de 224.000 de lei. Proiectul depus în anul 2017 are ca termen de finalizare 31 decembrie 2023, o dată certă, după ce în 19 martie 2021 a fost semnat contractul de finanțare, atunci când ADR Centru a aprobat datele tehnice și a constatat că au fost pracurse toate fazele de verificare, s-a obținut un punctaj bun, iar proiectul este eligibil.

„Acum, după ce am semnat contractul,începem demersurile pentru proiectare, avem Studiul de Fezabilitate și probabil că în doi ani vom avea o Casă de Cultură cu spații moderne, cu instalații adecvate desfășurării actului artistic, un spațiu în care își va găsi locul și biblioteca orașului”, a declarat Cristian Moldovan.

Cele trei componente ale proiectului includ: Reabilitarea Casei de Cultură și extinderea cu un spațiu pentru desfășurarea ședințelor (sală cu 100 de locuri); Supraetajarea sălii pentru o bibliotecă; Parc de joacă pentru copiii internați la Secția de pediatrie a Spitalului Orășenesc ”Dr. Valer Russu”, spațiu aflat în imediata apropiere a clădirii Primăriei orașului.

„Acum urmează să scoatem la licitație lucrarea de proiectare, apoi să licităm și executarea proiectului. Probabil că din anul 2022 vor începe lucrările de execuție care vor dura 1-1,5 ani, astfel că din anul 2023 să avem o Casă de Cultură, o bibliotecă și un spațiu de joacă pentru copii la un înalt nivel”, a precizat Cristian Moldovan.

Date tehnice

Cele trei componente ale proiectului se realizează pe un teren cu suprafața de 2.000 de metri pătrați, suprafața construită fiind de 1.188 de metri pătrați, din care Casa de Cultură are o arie utilă de 1.707 de metri pătrați; Etajarea pentru bibliotecă are aria utilă de 491 de metri pătrați, iar pentru locul destinat copiilor se amenajează alei pietonale cu suprafața de 46 de metri pătrați, suprafața de protecție în locul de joacă de 40 de metri pătrați.

”Se amplasează bănci din lemn pe structură metalică, două leagăne și trei balansoare, iar pe zona verde în surafață de 33 de metri pătrați se vor planta copaci. Întreaga suprafață pe care se realizează locul de joacă este de 154 de metri pătrați”, a subliniat Cristian Moldovan.

Aleșii locali au aprobat studiul de fezabilitate actualizat și indicatorii tehnico-economici actualizați, privind aprobarea proiectului „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Casa de Cultură din orașul Luduș și a cheltuielilor legate de proiect”.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție de istorie la Târgu Mureș, Jandarmeria Română 1850-2020

Distribuie Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.