Home / Business / Finanțare de 1,8 milioane de euro pentru Aquaserv

Finanțare de 1,8 milioane de euro pentru Aquaserv

Distribuie

Compania Aquaserv SA Târgu Mureș a câştigat un nou proiect cu finanţare internaţională, au anunțat joi, 15 aprilie, reprezentanții companiei, prin intermediul unui comunicat de presă.

Detalii despre proiect

Conform sursei citate, la sfârşitul lunii martie 2021 SC Compania Aquaserv SA a primit confirmarea oficială privind câştigarea finanţării pentru proiectul ”Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea biogazului pentru producere de energie electrică și termică”, în valoare de peste 2 milioane de euro, finanţat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul ”Programului de Energie din România”.

”Prin intermediul acestui proiect, implementat în perioada 30 martie 2021 – 31 martie 2022, Compania Aquaserv SA va înlocui instalația de cogenerare – producere simultană a energiei electrice și termice, care funcţionează în acest moment la stația de epurare din Cristeşti – Mureş, cu una mult mai performantă. În prezent la stația de epurare Târgu Mureș are loc valorificarea biogazului produs în procesul de stabilizare anaerobă a nămolului, într-o instalație de cogenerare cu ajutorul căreia se produce simultan energie electrică și termică, pentru acoperirea parțială a consumului stației de epurare. Instalația de cogenerare existentă se apropie de expirarea duratei de viață fiind pusă în funcțiune în anul 2000, tot prin intermediul unui proiect cu finanţare internaţională”, se menționează în comunicat.

Valoarea proiectului, 2,1 milioane de euro

În vederea înlocuirii instalației respective, SC Compania Aquaserv SA a depus aplicaţia pentru obţinerea unei finanţări prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene, la sfârşitul lunii martie 2020. Proiectul are valoarea totală de 2.118.189 de euro, din care 1,8 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă, iar cofinanțarea în valoare de 318.189 de euro va fi asigurată de către SC Compania Aquaserv SA.

”Mai exact, proiectul urmăreşte valorificarea biogazului rezultat în procesul de fermentare a nămolului de epurare, pentru generarea de energie electrică şi termică la Staţia de Epurare din Cristeşti – Mureş. Practic, în urma procesului de epurare a apelor uzate rezultă o cantitate semnificativă de nămol. Acest nămol este supus unui proces de fementare anaerobă în urma căruia produce biogaz, care la rândul său este utilizat sub formă de combustibil pentru generarea energiei electrice şi termice, cu ajutorul unei instalații de cogenerare. Prin implementarea proiectului instalaţia de cogenerarea actuală, care funcţionează cu ajutorul unui motor termic pe gaz (biogaz/gaze naturale) de 455 kWe/711 kWt,va fi înlocuită cu o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă, compusă din 4 module de microturbine (4×200 kWe) şi o putere aproape dublă, de 800 kWe/1500 kWt”, se mai arată în comunicat.

Studiul de fezabilitate, parte a aplicației depuse pentru finanțare, indică importante benefici ale proiectului, printre care: reducerea cu peste 70%a consumului de energie electrică al stației de epurare, preluată din Sistemul Energetic Național, mai exact o economie de 5.798 MWh/an, echivalentă unui consum anual a 300 de locuinţe individuale, reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 1,215 de tone/an, echivalent cu emisiile anuale a 300 de autoturisme, care parcurg 25.000 de kilometri/an, avantaj financiar net în urma implementării acestei măsuri de eficientizare energetică, de peste 270.000 de euro/an, utilizarea biogazului rezultat în procesul de fermentare a nămolului pentru generarea de energie electrică şi termică, asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzirea clădirilor din incinta staţiei de epurare şi pentru fermentare nămolului tehnologic, recuperarea energiei termice reziduale din instalația de cogenerare și utilizarea acesteia pentru uscarea nămolului din stația de epurare.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.