Home / Agricultura / Arderea miriștilor și a vegetației uscate, pedepsită de lege

Arderea miriștilor și a vegetației uscate, pedepsită de lege

Distribuie

Având în vedere că arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale poate produce daune materiale semnificative și chiar pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș împreună cu Instituția Prefectului Județului Mureș, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Garda de Mediu, aduc la cunoștința mureșenilor o serie de prevederi. 

Potrivit Ordinului Prefectului nr. 126 din 2020, la nivelul județului Mureș este obligatorie punerea în aplicare a măsurilor pentru evitarea producerii situațiilor de urgență generate de arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale. Prevederile din anexa acestui ordin au fost transmise tuturor primăriilor din județ.

De asemenea, APIA reaminteşte fermierilor mureşeni următoarele: ,,Este strict interzisă arderea miriştilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente. Respectivele acte reprezintă încălcarea angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la APIA, în ceea ce priveşte respectarea normelor de eco-condiționalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu care condiționează primirea, totală sau parțială, a sprijinului financiar acordat prin intermediul instituției”.

“Aceste fapte atrag sancţiuni drastice prin aplicarea de reduceri la sumele autorizate la plată, care pot ajunge chiar la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs, în funcţie de amploarea (răspândirea la terenuri sau exploatații învecinate) şi persistenţa în timp a urmărilor produse. Gravitatea faptei este întotdeauna mare, indiferent de suprafața afectată, iar elementul intențional al arderilor atrage efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei, inclusiv cele neafectate de astfel de fapte”, au transmis reprezentanții APIA.

Sancțiuni

Comunicatul precizează că autoritățile responsabile vor aplica măsuri aspre, daca acestea vor fi necesare, iar respectivele măsuri îi pot costa pe investitori, mai mult decât pierderea subvențiilor de care beneficiază.

“Nu în ultimul rând, ne bazăm pe responsabilitatea fermierilor, și facem apel la conformarea voluntară a acestora, astfel încât să conştientizeze pericolul și efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătăţii oamenilor și animalelor şi, în egală măsură, să evalueze corect riscurile la care se supun prin încălcarea interdicţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, nu numai din perspectiva pierderii subvențiilor solicitate, dar și a altor tipuri de răspundere juridică posibilă, contravențională sau penală, constatată de instituțiile abilitate în acest sens”, se menționează în document.

Totodată, având în vedere numeroasele arderi de vegetație apărute în ultima perioadă ca urmare a lucrărilor de primăvară, Comisariatul Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu a transmis tuturor unităților administrativ teritoriale din județul Mureș o adresă prin care se solicită primarilor, conform competențelor pe care le au, să ia toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale.

Arderea intenționată a miriștilor și a vegetației uscate se poate face doar în situații speciale, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară; după cum precizează prevederile articolului. 94, alineatul 1, litera N din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Conform Ordinului nr. 605/579 din 5 septembrie 2008 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor arderea vegetației uscate este interzisă fără obţinerea în prealabil a permisului de lucru cu foc de la primărie și fără a asigura supravegherea, precum și măsuri de împiedicare a propagării focului în vecinătăţi, în condiţii de vânt sau prin amplasarea grămezilor ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea adăposturilor de animale sau depozitelor de furaje. În conformitate cu articolului. 1, alineatul. 3, literele. R şi S, din hotărârea nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, actul amplasării focului constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei.

Laura NICA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Servicii de cantină socială achiziționate de Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

Distribuie Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș, în calitate de autoritate contractantă, anunță operatorii economici …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.