Home / Slider / Campanie de prevenire a traficului de persoane

Campanie de prevenire a traficului de persoane

Distribuie

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Asociația INCA România au semnat vineri, 16 aprilie, planul campaniei de prevenire a traficului de persoane ,,Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane”.

Potrivit reprezentanților ANITP – Centrul Regional Târgu Mureș, campania se derulează în perioada aprilie – decembrie 2021, în spațiul outdoor și online, și vizează creșterea gradului de informare a românilor care muncesc sau doresc să muncească în străinătate, în special pe teritoriul Italiei, cu privire la riscurile asociate muncii fără forme legale și traficul de persoane. Inițiativa se alătură Blue Heart Campaign, o campanie internațională coordonată de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), la care România s-a raliat prin ANITP, alături de parteneri cu tradiție (Consiliul Europei, Consiliul Statelor de la Marea Baltică, UNESCO, UNICEF, OSCE, UNIFEM, UNIAP, OIM, organizații neguvernamentale la nivel regional și internațional), subliniind încă o dată angajamentul ferm în lupta împotriva traficului de persoane.

Parteneriat româno-italian

Mesajul campaniei este ,,Munca fără forme legale presupune expunerea la riscuri majore și pierderea unor drepturi fundamentale”.

”Persoanele care acceptă o ofertă nereglementată legal de clauzele unui contract de muncă pot risca să nu beneficieze de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială (alocaţie pentru familie, ajutor de şomaj, indemnizaţie de maternitate/ paternitate/ creștere copil, pensie, asistenţă medicală în caz de boală etc.), riscă să nu le fie respectat programul de lucru şi timpul de odihnă legal și pot munci sub nivelul lor de calificare şi pregătire, locul de muncă nefiind unul stabil. Mai mult decât atât, acestea pot fi lipsite de măsuri de protecţie şi securitate a muncii, în cazul producerii unor grave accidente de muncă”, au transmis reprezentanții ANITP – Centrul Regional Târgu Mureș.

Campania se desfășoară la nivel național, pe teritoriul României, prin intermediul ANITP Central și al celor 15 centre regionale și pe teritoriul Italiei, prin intermediul birourilor INCA Cgil din Italia (Emilia Romagna, Lombardia, Veneto, Toscana, Sardinia, Trentino Alto Adige, Lazio, Campania, Val d’Aosta, Piemonte, Liguria și Umbria).

”Astfel, Centrul Regional Târgu Mureș va implementa în perioada următoare activitățile de distribuire a materialelor informativ-preventive, afișe și flyere, realizate pentru grupul țintă și va promova în permanență, pe pagina de Facebook, mesaje de atenționare destinate persoanelor care doresc să muncească în străinătate cu privire la riscurile și implicațiile acceptării unei oferte de muncă fără forme legale și a posibilității de a deveni victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă forțată. Grupul țintă vizat de această campanie și avut în vedere de structura noastră este format din persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate, cetățenii români care muncesc sau care se află pe teritoriul Italiei și publicul larg. Activitățile derulate pe perioada campaniei în județele Mureș și Harghita urmăresc creșterea gradului de vizibilitate al demersurilor antitrafic și diseminarea informațiilor preventive către un număr cât mai ridicat de beneficiari, atât prin acțiuni în mediul outdoor cât și prin intermediul site-urilor și rețelelor de socializare”, au precizat reprezentanții ANITP – Centrul Regional Târgu Mureș.

Informațiile campaniei vor fi aduse și în atenția specialiștilor care fac parte din echipele interinstituționale din cele două județe de competență, astfel încât aceștia să fie în măsură să le transmit persoanelor interesate, în vederea reducerii la minim a riscului de a fi exploatate prin muncă.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.