Drumuri și cămine culturale, proiecte în derulare la Lunca Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Drumuri și cămine culturale, proiecte în derulare la Lunca

Comuna Lunca continuă și în acest an proiectele de dezvoltare, atât în ce privește infrastructura cât și reabilitările de cămine culturale. Despre acestea precum și despre planurile de viitor ne-a vorbit primarul Teodor Vultur.

Rep.: Sub ce auspicii ați întrat în cel de-al optulea mandat de primar al comunei Lunca?

Teodor Vultur: Am fost reales primar în toamna anului trecut. Chiar dacă mă număr printre primarii vechi din județ, am pornit cu același entuziasm în cel de-al optulea mandat. Din păcate, în prezent lucrăm pe proiectele care erau în derulare din mandatul trecut.

Rep.: Despre ce proiecte este vorba?

T.V.: Chiar în momentul de față suntem în faza de recepție a lucrărilor de asfaltare a străzilor comunale, proiect lansat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Din fericire pentru noi proiectul s-a realizat iar în această lună urmează recepția la terminarea lucrărilor. Este vorba de asfaltarea a 12,2 kilometri de străzi comunale, valoarea totală a acestui proiect fiind de 7,9 milioane de lei. Lucrările la acest proiect au început în primăvara anului 2019 și au continuat în 2020. Din cauza pandemiei am avut și o prelungire de contract de aproximativ șase luni, lucrări care au fost finalizate în acest an. Cu mici excepții, proiectul a acoperit întreaga rețea de străzi secundare din comună, astfel că în prezent străzile sunt acoperite cu asfalt în proporție de 90% la nivelul comunei Lunca. De asemenea, pe Submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, se lucrează în prezent la două proiecte, la căminul cultural din localitatea Frunzeni și căminul cultural din satul Băița. În 18 februarie 2021 a fost semnat contractul de execuție, proiectul fiind intrat la finanțare încă din anul 2019. Valoarea este de 250.000 de euro pe fiecare proiect, respectiv 500.000 de euro pentru cele două cămine, din Frunzeni și Băița. A fost eliberată autorizația de construcție, astfel că s-a trecut la executarea lucrărilor. Sperăm ca până la sfârșitul verii, undeva în august-septembrie să fie finalizată lucrarea la ambele cămine.

Rep.: Ce alte proiecte mai aveți în vedere?

T.V.: În prezent ne bazăm foarte mult pe proiectele cu finanțare europeană, mai puțin pe fonduri guvernamentale. Am înțeles că se va deschide o nouă sesiune de finanțare pentru drumurile agricole. Deja avem în lucru un studiu de fezabilitate cu tot ce înseamnă ridicări topo, traseu stabilit, urmând să încercăm obținerea unui punctaj cât mai mare pentru a prinde o finanțare în valoare de 1 milion de euro. Să poți obține un punctaj pentru un drum agricol este destul de dificil, în sensul în care acel drum agricol trebuie să facă legătura între două drumuri județene sau naționale. Noi pedalăm pentru un punctaj maxim de 100 de puncte, întrucât fondurile pe această nouă sesiune vor fi destul de mici, iar dacă nu faci punctajul maxim șansele să prinzi un astfel de proiect sunt foarte mici. Avem în vedere ca acest drum agricol să fie pe raza localităților Lunca, Frunzeni și Sântu. Ca să fie mai pe înțelesul tuturor, va fi un drum paralel cu DN 15A care va face legătura între satul Lunca și DC 161 Logig. Ca și distanță, este vorba de peste 7 kilometri. Acest drum agricol presupune o lățime de minim trei metri, asfaltare, acostamente însoțite de șanțuri betonate unde e cazul, podețe în zonele unde există pâraie. Avem experiența anilor trecuți în care am avut un asemenea proiect pe o distanță de aproximativ nouă kilometri, drum care s-a finalizat și dat în folosință. Un astfel de drum ar fi un lucru deosebit pentru întreaga comună, chiar dacă nu cuprinde toate satele. Sper ca măcar pe acest proiect să prindem finanțare pentru perioada 2021-2022.

Rep.: Ce urmează?

T.V.: În continuare urmărim și alte sesiuni de proiecte care sunt necesare pentru comuna Lunca, și aici nu mă refer doar la drumuri ci și la alimentarea cu apă, canalizare. Din păcate sunt lucruri care nu depind numai de noi. Urmează, de asemenea, adoptarea bugetului pentru acest an. Acesta se află în prezent sub formă de proiect. După ce a fost publicat pe site-ul Primăriei pentru transparență urmează ca în această lună să fie supus spre aprobare în Consiliul Local. Din păcate, această întârziere nu se datorează nouă, se știe când s-a votat bugetul la nivel național, fapt pentru care toate UAT-urile trebuie să-și definitiveze bugetul în luna aprilie. Acest buget din câte se pare va fi unul mai auster decât cel din anii trecuți.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE