Laptopuri gratuite pentru elevii mureșeni Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4569 Vizualizări

Laptopuri gratuite pentru elevii mureșeni

Provocările întâlnite în sistemul de învățământ au accelerat sa apară la nivel național odată cu pandemia, iar inspectoratele școlare județene au implementat diverse programe și planuri pentru a facilita o educație cât mai eficientă.

Astfel, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș a solicitat și obținut, prin intermediul unui proiect, 1.138 de laptopuri pentru elevii din județ.

,,În urma finalizării procedurii de achiziție lansate de Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă a Ministerului Educației, din cadrul Proiectului privind învățământul secundar (ROSE), Inspectoratul Școlar Județean Mureș a primit 1.138 de laptopuri destinate îmbunătățirii condițiilor de predare-învățare prin intermediul tehnologiei și al internetului, atât în cazul suspendării cursurilor, cât și în cazul desfășurării acestora în școală sau în varianta hibrid. Beneficiari vor fi elevii din unitățile de învățământ liceal care nu dispun de echipamente electronice pentru activități online. Astfel, liceele din județul Mureș vor fi mai bine pregătite, evitându-se adâncirea inechităților cauzate de accesul inegal la resurse, precum și posibilul abandon al elevilor proveniți din grupuri dezavantajate”, a transmis prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, inspectorul școlar general al județului Mureș.

Detalii despre acest proiect au fost furnizate de prof. Ancuța Pașcan, inspector şcolar pentru proiecte educaţionale.

Reporter: De unde a pornit acest proiect?

Prof. Ancuța Pașcan: Acest proiect a început în luna august 2020, când Gazsi Ştefan Eduard, inspectorul şcolar pentru minorități naționale, a solicitat ministerului ca județul Mureș să fie încadrat în proiectul ROSE. Noi la acel moment am cerut undeva la 1.698 de laptop-uri, dar de data aceasta au venit doar 1.138 de laptopuri, urmând ca lotul de 494 de laptopuri sa vină într-un viitor apropiat.

Rep.: Ce proiecte cu finanțări externe mai sunt în derulare sau planificare?

A.P.: La nivelul inspectoratului județean Mureș avem în derulare două proiecte, ,,A doua șansă – Educația, calea spre viitor” și ,,Mai multe șanse în educație”. Unul este în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, iar celălalt este în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.

Rep.: Care sunt criteriile de selecție a elevilor care vor beneficia de aceste laptopuri?

A.P.: Elevii care vor beneficia de aceste laptopuri sunt cei din școlile unde rezultatul examenului de Bacalaureat nu a fost îmbucurător, unde nivelul este unul mediu sau scăzut, deoarece am primit grantul de la minister pentru unități de învățământ cu rata de promovabilitate scăzută. Unde rata de promovabilitate a fost mare, nu avem elevi care vor beneficia de aceste laptopuri din cadrul proiectului ROSE.

Rep.: Așadar acest proiect se va desfășura în mare parte în mediul rural?

A.P.: Să știți ca majoritatea elevilor din Târgu Mureș dar și din mediul rural au primit aceste laptopuri, ținând cont că deja vorbim de 1.138 de laptopuri. Sunt școli unde au fost distribuite 65 de laptopuri, 109 de laptopuri, depinde de câți elevi au nevoie de aceste laptopuri.

Rep.: Care este media de vârstă a elevilor ce beneficiază de aceste laptopuri?

A.P.: Venind doar acum, putem vorbi despre elevii de clasa a XI-a deci 17-18 ani. Ele de fapt sunt dedicate elevilor de clasa a XII-a, dar nu știm dacă directorii unităților de învățământ le vor da aceste laptopuri elevilor de clasa a XII-a în contextul în care mai este o luna de zile până ei vor absolvi.

Rep.: Ce se va întâmpla cu laptopurile după ce aceștia vor promova studiile?

A.P.: Laptopurile vin la viitorii elevi de clasa a XI-a, în momentul în care ei vor termina clasa a XII-a ei vor preda colegilor de clasa a XI-a laptopurile, dar doar elevilor care nu au încă în dotare laptopuri sau tablete date Inspectoratul județean Mureș.

Rep.: Ce se va întâmpla în situația în care dispozitivele vor fi pierdute sau distruse?

A.P.: Dacă aceste dispozitive vor fi pierdute sau distruse, elevul trebuie să le plătească. Dacă este vina elevului, acesta își va asuma. Ca și tabletele spre exemplu, dacă ele sunt distruse, elevul va trebui să suporte consecințele, iar directorul unității de învățământ va lua măsurile necesare.

Rep.: Cât de mare este efortul financiar?

A.P.: Sinceră să fiu, la un moment dat chiar stăteam și mă gândeam, oare cât trebuie să investească cineva pentru proiect. Ținând cont că sunt anumite laptopuri, HP, efortul financiar trebuie să fie unul semnificativ. Nu vă pot spune în cifre, dar este unul semnificativ.

Rep.: Ce alte proiecte educaționale se află pe agenda Inspectoratului Școlar Județean Mureș?

A:P.: În cadrul inspectoratului Școlar Județean Mureș s-au mai depus două proiecte, unul în cadrul Programului Operațional Capital Uman – POCU, iar unul în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Materială – POIM. Cel POIM este pentru măști, dezinfectanți și nebulizatori, iar POCU este pentru laptopuri și tablete. Cele două proiecte sunt în evaluare, iar dacă vor fi câștigate, valoarea acestora este de 3 milioane de euro pentru POIM și 5 milioane de euro pentru POCU. Să sperăm că vor fi acceptate, astfel Inspectoratul Școlar Județean Mureș va asigura necesarul atât pentru activitatea online, cât și pentru activitatea hibridă, la nivelul județului.

Rep.: Pentru ce vor fi folosite laptopurile?

A.P.: Elevii le pot folosi pentru cursurile online, dar și în mediul hibrid. Le pot duce și la școală, pentru a le folosi în timpul orelor, iar după ce se va depăși perioada pandemică, ei le pot duce și folosi în unitățile de învățământ. Eu cred că fiecare unitate de învățământ dispune de rețea wireless, și atunci elevii se pot conecta, iar cadrelor didactice le va fi mai ușor sa le trimită un link pentru a se conecta la diverse platforme.

Rep.: Ce se întâmplă dacă unitățile de învățământ și elevii nu dispun de internet?

A.P.: Majoritatea unităților de învățământ dispun de rețea wireless, iar pentru cele care nu dispun de rețea de internet, am cerut dispozitive wireless prin POCU. Erau foarte puține unități de învățământ fără rețea, astfel am cerut undeva la 50 de dispozitive. În parteneriat cu noi în cadrul POCU sunt undeva la 43 de unități de învățământ pentru laptopuri, videoproiectoare, table și table, iar pentru măști și dezinfectante avem 86 de unități de învățământ. 

Au consemnat Laura NICA și Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE