Home / Business / Schemă de ajutor pentru susținerea operatorilor aerieni de la Aeroportul ”Transilvania”

Schemă de ajutor pentru susținerea operatorilor aerieni de la Aeroportul ”Transilvania”

Consilierii județeni au decis joi, 22 aprilie, într-o ședință ordinară de lucru, modificarea Anexei Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 199 din 22 decembrie 2020 privind inițierea demersurilor pentru elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de epidemia de COVID-19.

În ce constă modificarea

Potrivit președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, Consiliul Concurenței a informat, în data de 17 martie 2021, prin intermediul unei adrese, referitor la creșterea plafonului valoric al sumei pe care un operator poate s-o primească pe teritoriul unei țări, de la 800.000 de euro la 1.800.000 de euro, precum și la extinderea perioadei de valabilitate a schemei de la 30 iunie 2021 la 31 decembrie 2021, perioadă în care trebuie finalizate contractele.

”În acest context, perioada de 12 luni consecutive acordate pentru derularea operării are ca limită maximă data de 31 decembrie 2022. Totodată, Consiliul Concurenței a adus unele observații, ce vizează recomandări pentru crearea unui cadru real de concurență între operatori. Astfel, având în vedere că bugetul schemei aprobat de Consiliul Județean Mureș prin Hotărârea 199 din 22 decembrie 2020 este de 800.000 euro, ar exista riscul ca întreaga sumă să fie atribuită unui singur operator. În aceste condiții, ținând cont și de analiza efectuată privind schemele de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor aerieni în contextul epidemiei de COVID-19, aprobate în prezent de Comisia Europeană, la solicitarea Regiei Autonome Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureș, se propune ca bugetul schemei să crească de la 800.000 de euro la 1.150.000 de euro, iar suma maximă ce poate fi acordată unui operator să nu depășească 600.000 de euro, asigurându-ne astfel că, vor putea fi încheiate contracte pentru minim doi operatori”, a precizat Péter Ferenc.

Grilă de evaluare

Președintele Consiliului Județean Mureș a mai arătat că ”prin acordarea sumei de 2 euro/loc alocat de operator, Regia estimează că în 12 luni de la încheierea contractelor, urmează a se atinge traficul din 2019, la un grad de încărcare a aeronavelor, conform datelor din pandemie, de aproximativ 30%.”

”Tot pentru crearea unei concurențe loiale, Consiliul Concurenței recomandă renunțarea la principiul de selecție ”primul venit, primul servit” , propunându-se în acest sens elaborarea unei grile de evaluare, pe baza unor parametri ce vizează atingerea obiectivelor schemei: creșterea capacității de trafic, a numărului de destinații și a frecvențelor de operare”, a subliniat președintele Consiliului Județean Mureș.

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Soós Zoltán promite parcări subterane și supraetajate la Târgu Mureș

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat vineri, 18 iunie, că autoritățile locale din …