VIDEO: Anul proiectelor. Bugetul Consiliului Județean Mureș, adoptat! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 950 Vizualizări

VIDEO: Anul proiectelor. Bugetul Consiliului Județean Mureș, adoptat!

Aleșii județeni au adoptat joi, 22 aprilie, cu unanimitate de voturi, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, bugetul general consolidat al Consiliului Județean Mureș pe anul 2021, în sumă de 924.645.000 de lei. Întrucât 45% din bani va reveni spitalelor, ca sume alocate din bugetul național, Consiliul Județean Mureș se va gospodări în acest an dintr-un buget propriu de 499.820.000 de lei.

74,5 milioane de lei pentru investiții

Potrivit președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, construirea bugetului a avut la temelie trei piloni, respectiv dezvoltarea și continuare modernizărilor la instituțiile medicale, depunerea de proiecte europene, și nu în ultimul rând continuarea și finalizarea investițiilor demarate.

Totodată, Consiliul Județean Mureș va aloca în acest an peste 74,5 de milioane de lei pentru investiții, în timp ce cheltuielile pentru funcționare se cifrează la suma de 326 de milioane de lei, iar veniturile din proiectele europene sunt în sumă de 99,5 de milioane de lei.

„Anul acesta am primit cu 53 de milioane de lei mai puțin, pentru cheltuieli de funcționare, față de ceea ce ar fi nevoie. Conform legii trebuie să asigurăm aceste cheltuieli, ceea ce o să și facem, astfel sumele provenite din venituri și o parte din excedentul bugetar vor fi îndreptate spre cheltuieli”, a declarat, la sfârșitul ședinței, Péter Ferenc.

”Anul 2021 este anul proiectelor pentru județul Mureș, este anul planificărilor, însă trebuie să continuăm cu realizarea proiectelor, deci următorii patru ani trebuie să fie ai realizărilor”, a adăugat președintele Consiliului Județean Mureș.

Sănătatea, prioritară

Ca și în anii anteriori, o prioritate o constituie unitățile medicale aflate în subordinea Consiliului Județean Mureș, care vor beneficia de suma de 10.052.000 de lei, din care 2.500.000 de lei pentru lucrări de întreținere și reparații. Bugetul Spitalului Clinic Județean Mureș depășește 7,5 milioane de lei, la care se vor adăuga alte 46 de milioane de lei, din sprijin guvernamental, pentru implementarea măsurilor de protecție luate în interesul combaterii pandemiei. Pentru terminarea modernizării Clinicii de Oncologie, în acest an, se vor aloca din bugetul județului puțin peste 1,5 milioane de lei, iar la investiția de aproape 12 milioane de lei se efectuează ultimele finisări, urmând ca în luna mai să fie dată în folosință, în timp ce pentru achiziționarea de instrumentar medical se vor aloca mai mult de 2 milioane de lei.

În ceea ce privește Spitalul Orășenesc ”Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, acesta va administra un buget de peste 3 milioane de lei, din care va putea cheltui 1 milion de lei pentru reparații, iar 400.000 de lei, alocați direct din sprijin guvernamental, vor putea fi cheltuiți pentru dezvoltare.

Interes pentru fondurile europene…

În prezent, la nivelul Consiliului Județean Mureș sunt derulate nouă proiecte finanțate de Uniunea Europeană, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 100 de milioane lei, iar contribuția Consiliului Județean Mureș ridicându-se la 4,33 milioane de lei.

Lista investițiilor începute conține simplificarea serviciilor publice oferite de Consiliul Județean Mureș, modernizarea spitalelor, renovarea Muzeului de Științe ale Naturii, renovarea Palatului Culturii, sprijinirea programului privind educația alternativă a copiilor inițiat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mureș, programul ”Venus” pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, sprijinirea copiilor din comunitățile vulnerabile, îmbunătățirea calității serviciilor asigurate de centrele de zi, reabilitarea tronsonului de drum județean 151B și 142 între Ungheni și Târnăveni, precum și modernizarea drumului județean 106 care face legătura între județele Sibiu și Mureș, mai exact între localitățile Agnita și Sighișoara.

De asemenea, în 2021 Consiliul Județean Mureș va demara două noi proiecte multianuale.

„Am introdus în buget necesitatea construirii unui punct multinodal, la intersecția autostrăzilor, a căi ferate și a aeroportului. Acesta ar face legătura dintre transportul greu aerian, rutier și feroviar. Termenul de realizare a proiectului este anul 2028, anul acesta am aprobat 190.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate”, a precizat Péter Ferenc.

… și pentru modernizarea infrastructurii

Bugetul alocat în acest an pentru lucrări de întreținerea, reparații și modernizare a drumurilor județene este de 62,5 milioane de lei.

va fi realizat acostamentul, întreținerea șanțurilor drumului județean 135 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului – Sărățeni – limita județului Harghita (5.200.000 de lei), va fi reparat podul de beton de la Gălești, porțiune a drumului județean 151D, respectiv la Suplac drumul județean 151B (500.000 de lei), se vor efectua lucrări de plombare și reparație pod pe o porțiune a drumului județean 134 și 153G (300.000 de lei) și vor continua reabilitarea drumului județean 153C Reghin – Lăpușna – limita județului Harghita, pe o porțiune de 12 kilometri (50.000 de lei).

Totodată, în 2021 este prevăzută realizarea planurile tehnice pentru reabilitarea a trei tronsoane mari: drumul județean 151D porțiunea Ungheni – Acățari, drumurile județene 152A, 151A și 151 porțiunea Târgu Mureș – Band – Șăulia – Sărmașu – limita județului Bistrița-Năsăud, precum și drumul județean 135 tronsonul Târgu Mureș – Sărățeni – limita județului Harghita.

90 de milioane de lei pentru DGASPC Mureș

O ”felie” consistentă din buget, respectiv suma de 90.088.000 de lei, a fost alocată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, iar 2,1 milioane de lei vor avea ca destinație finanțarea unor activități din domeniile cultură, culte, sport, activități de tineret și asistență socială, desfășurate de diverse organizații civice.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE