Home / Cultură / Expoziție de artă contemporană la Camera K’arte

Expoziție de artă contemporană la Camera K’arte

Distribuie

,,Fabrica de Pensule” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația K’arte din Târgu Mureș și cu sprijinul Reea, respectiv Nett Front, organizează expoziția ,,Future Perfect 2” , o expoziție de artă contemporană, care are anul acesta printre autori și elevi ai clasei a XII-a de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș. Expoziția se desfășoară în perioada 23 aprilie – 21 mai 2021, la Camera K’arte situată pe strada George Enescu numarul 2 din Târgu Mureș.

,,Nu suntem atât de naivi încât să credem că ceea ce am numi nouă generație poate fi în vreun fel anticipat sau evaluat printr-un limbaj sau într-o cheie deja academizată și deci moartă. Ceea ce ne interesează aici este să trasăm granițele unui câmp de bătaie, un ring de luptă, să stabilim cadrul (imposibil) al unei revoluții care va fi venit. Pentru că suntem siguri că altceva nu ar face decât să încheie ceva neînceput sau să repete ce este deja bine știut. Artiștii pe care îi numim consacrați nu caută lucruri sau oameni inteligibili ci mai degrabă se încăpățânează să pună degetul pe ceva care arde, chiar dacă acest lucru nu ar face altceva decât să anunțe propriul lor sfârșit”, au transmis organizatorii evenimentului printr-o descriere ,,abstractă”, pe Facebook.

Colecție de lucrări libere

Evenimentul face parte din programul ,,Living the future – modalități de susținere a creației artistice într-un timp imposibil” și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național precum, Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, iar acesta nu reprezintă în mod necesar poziția instituțiilor și organizaților respective față de temele și operele prezentate la eveniment. Felul în care rezultatele proiectului pot fi folosite reprezintă în întregime responsabilitatea beneficiarilor finanțării, precizează de asemenea elaboratorii proiectului.

Principalele interese ce vor fundamenta temele expoziției sunt: lumea digitală, lumea istorică, lumea identitară, lumea domestică, mediul și școala. Expoziția se va constitui dintr-o colecție de lucrări libere ce ar putea celebra sfârșitul unei perioade de studiu, o formă de lucrare de atestat profesional colectivă sau chiar o propunere de alternativă curriculară.

Artiștii invitați să asiste la evaluarea tinerelor talente sunt: Ciprian Mureșan, Șerban Savu, Matei Bejenaru, Manuel Pelmuș, Mona Vătămanu și Florin Tudor, Monotremu (Laura Borotea și Gabriel Boldiș), Miklósi Dénes și Miklós Szilárd, Ágnes-Evelin Kispál și Attila Kispál, enunță Răzvan Anton și Mihai Iepure-Gorski de la ,,Fabrica de pensule” din Cluj-Napoca.

Printre operele artistice propuse se enumeră și contribuțiile artiștilor: Diana Grigorescu, ce realizează o instalație manifest, care pleacă de la resturi de materiale textile pentru a se transforma într-un gest politic anti-consumerist – „de la fast-fashion la slow-fashion și de la sustenabil la anti fashion”; Daniel Dărăban care propune o instalație dedicată nostalgiei, compusă din obiecte specifice comunismului, în care poveștile personale se ciocnesc de narațiunile oficiale; Renata Vajda care interacționează cu spațiul urban însoțită de un animal fantastic din viitor; Matei Negruțiu este preocupat de ecologie și estetica deșeurilor cotidiene, ce la final produc peisaje dezolante și ecosisteme ale nostalgiei; Anamaria Popa care explorează printr-o instalație fotografică condiția feminină, vulnerabilitatea și eliberarea de modelele prestabilite, în cromatica unui scanner termic; Andrei Cengher care realizează un eseu vizual al legăturii pierdute a omului cu natura; Tudor Predescu chestionează limitele artistice ale inteligenței artificiale; Andra Cați care se surprinde, alături de mama sa, în intimitatea locuinței pe timp de pandemie, într-o serie de desene-jurnal realizate cu pixul; Cosmin Gödri juxtapune vocile colegilor săi într-un cor al regretelor legate de anii petrecuți în școală și Alexandru Gorea, care deschide o perspectivă asupra vieții de portar de fotbal, printr-o serie de fotografii ce îmbină etica și estetica fotbalului, au descris la rândul Laura Borotea și Gabriel Boldiș, cunoscuți și sub denominația ,,Monotremu” .

Laura NICA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.