VIDEO: Bugetul comunei Deda, axat pe investiții Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 306 Vizualizări

VIDEO: Bugetul comunei Deda, axat pe investiții

„Nu avem altă opțiune decât aceea de a rezolva problemele cetățenilor” – Lucreția Cadar

Comuna Deda și-a stabilit în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 21 aprilie bugetul pentru acest an, valoarea acestuia aprobată de consilieri fiind de 29.839.000 de lei. Ședința a debutat cu un moment de reculegere în memoria consilierului Fănică Adrian Vlaic, reprezentat al Partidei Romilor PHRALIPE.

Lucreția Cadar: „Să fim cât mai operativi”

Pe ordinea de zi a ședinței s-au numărat opt proiecte de hotărâre și punctul Diverse, primul fiind cel dedicat bugetului pe anul 2021 al comunei Deda.

„S-au citit proiectele de hotărâre în ședința pe comisii, iar în cadrul acestei ședințe să fim cât mai operative. Este vorba de bugetul comunei, sarcinile și obiectivele de investiții și lucrări care se pot realiza în anul 2021. S-a întârziat dezbaterea bugetului deoarece foarte târziu s-a aprobat și bugetul național. În aceste condiții am fost determinați să ne rezolvăm problemele în termenul stabilit de lege, și anume cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a bugetului național. Cunoscând problemele comunei ne-am exprimat dorința realizării lucrărilor de reparații, a lucrărilor de investiții pentru a putea realiza dezvoltarea comunei noastre. La fel cum am făcut-o și altădată, accentuez că este nevoie să dezbatem de așa natură problemele, să soluționăm proiectele de hotărâri pentru ca ele să poată fi aplicate și puse în practică. Menirea noastră, a tuturor aleșilor locali ai comunei, este să punem ideile în dezbatere și ulterior să le aplicăm, astfel încât să rezolvăm problemele cetățenilor. Datoria fiecărui consilier, a primarului este aceea de a rezolva problemele comunei. Aceasta aeste obligația noastră a tuturor și în această ședință, să fim alături de problemele comunității din comuna Deda”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Proiectul supus aprobării consilierilor a prevăzut un buget total de venituri și cheltuieli în valoare de 29.839.000 de lei, din care total investiții, 20.791.000 de lei. Din această sumă, 17.716.000 de lei revin investițiilor cu finanțare UE, restul sumei reprezentând investițiile din bugetul local.

Buget contestat de consilierii Pro România

Printre contestatarii proiectului de buget au fost consilierii Pro România care au cerut alocări de fonduri pentru anumite lucrări considerate de aceștia ca fiind prioritare.

„Am o problemă legată de asfaltarea centrului localității Deda. Consider că nu e necesar să facem această lucrare. Astfel, am condiționat votarea bugetului cu soluționarea amendamentelor propuse de noi și care au în vedere redistribuirea banilor către lucrările urgente, bani pentru biserica din Filea, bani pentru pârâul din Filea”, a precizat Cristian Gavrilescu, consilier local Pro România.

„La această lucrare de asfaltare a zonei de centru avem proiect, avem deviz făcut, lucrurile sunt pregătite conform legii în vigoare privind achizițiile. Este o necesitate exprimată de consilierii noștri de la PSD, de oamenii din comună care vor un centru frumos, un centru asfaltat, la care se adaugă și problema locurilor de parcare. Sunt foarte multe mașini fapt pentru care este important această lucrare. Mergem întâi cu această lucrare de la Deda după care vom merge și cu toate celelalte lucrări”, a fost răspunsul dat de primarul Lucreția Cadar.

Vot la limită

În cele din urmă s-a trecut la vot, astfel s-au înregistrat 7 voturi pentru proiectul de buget prezentat de executiv, 6 de la consilierii PSD și unul de la un consilier PNL, precum și 5 voturi împotrivă din partea consilierilor Pro România.

Pășunatul comunei, în atenția aleșilor

Alt punct supus spre aprobarea consilierilor locali a fost cel privind aprobarea documentației de licitație pentru închirierea terenurilor având categoria de folosință pășuni disponibile în anul 2021 din domeniul public al comunei Deda. Consilierii au aprobat membrii celor două comisii, cea de licitații privind atribuirea pășunilor și pentru comisia de soluționare a contestaților. Astfel, din comisia de licitații vor face parte consilierii Ioan Vancu (Pro România), Marian Enache (PNL), Cristian Gavrilescu (Pro România) ca și membrii, respectiv Emil Borșan (PSD) – supleant, iar din comisia de contestații, Ioan Valer Marcu (PSD), Marius Ceontea (PSD), Ovidiu Artimon Mircea (PSD), membrii, alături de Bănulici Liliana Veronica Covrig (PSD), supleant. De asemenea, s-a stabilit ca termenul de închiriere prin licitației al pășunilor să fie de 10 ani.

„Noi nu facem altceva decât să respectăm legea. Pășunile sunt în domeniul public al comunei, motiv pentru care trebuie realizată licitația în limita și spiritul legii. În cadrul ședinței am aprobat documentația necesară organizării licitației. Ne vom conforma cerințelor legii și legalității acesteia. Doritorii se vor înscrie, licitația va fi una corectă. Comisiile care au fost stabilite vor lucra corect ca întotdeauna. Sunt sigură că vor fi și contestații, dar reușita va fi de partea celor care își doresc pășunat și care vor avea dociumentele necesare puse la punct”, a declarat Lucreția Cadar.

Proiecte de investiții

La finalul ședinței, Lucreția Cadar a punctat programul investițiilor din acest an la nivelul comunei Deda.

„În acest moment se lucrează la construirea dispensarului comunal cu o valoare de 800.000 de lei. De asemenea, avem un proiect pentru un panou de avertizare meteo care va fi instalat lângă clădirea CEC-ului. În caz de evenimente severe acest panou va putea avertiza populația din zonă. Suntem singura comună din Grupul de Acțiune Locală – Defileul Mureșului Superior care a ales să facă un astfel de avertisment în ce privește evenimentele meteo. De asemenea, se realizează un nomenclator stradal și o aplicație care se cheamă GIS prin care vom putea obține foarte ușor datele privind problemele și cadastrul funciar al comunei Deda. Investiția se va realiza pe fonduri europene prin intermediul GAL-lului, deci nu se vor folosi fonduri din bugetul local”, a precizat Lucreția Cadar.

Printre lucrările ce urmează a fi derulate la nivelul comunei Deda sunt și cele legate de modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea”, continuarea proiectului „De la marginalizare la integrare” precum și definitivarea lucrărilor la căminului cultural din Bistra Mureșului.

„Reabilitarea și modernizarea căminului cultural de la Deda s-a realizat, s-a făcut finalizarea lucrării, urmează să recuperăm banii pe care i-am plătit pentru tranșa a patra. Grădinița cu Program Prelungit de la Deda a fost data în funcțiune anul trecut. Și aici trebuie să recuperăm circa 7 milioane de lei, bani care au fost plătiți tot pentru tranșa a patra, urmând ca AFIR să vină aici să verifice lucrările și ulterior acordului care ni-l vor da să aducem înapoi banii care i-am plătit pentru această lucrare. Pentru introducerea gazului în comuna Deda avem făcute documente. Se lucrează la acest proiect, a fost făcut studiul de fezabilitate, avem aprobarea de la Distrigaz Medias. Este constituită o asociație prin care cele cinci comune. Aluniș, Vătava, Rușii Munți, Brâncovenești și Deda vor aduce conducta de gaz în comunele menționate. O prioritate pentru noi este și introducerea apei în localitatea Pietriș. Aici se realizează și canalizarea. După terminarea acestei investiții, avem un proiect de asfaltare de 6,5 kilometri prin care vor fi rezolvate și străzile de la Pietriș. Cred că în luna mai vom începe să asfaltăm ultimele capete de străzi din comuna Deda. Ulterior vom merge și cu localitatea Filea, asfaltarea zonei de la cămin până în Varniță plus alte trei străzi de lungime mai mică. De asemenea, la Bistra Mureșului sunt trei străduțe ce urmează să fie rezolvate. Nu în ultimul rând, captarea izvorului de la Donca. Pe lângă investiția mare care se face cu ocazia canalizării în comuna Deda, în satele Bistra Mureșului, Pietriș și parțial în Deda, avem un proiect în valoare de 500.000 de lei în care vrem să cuprindem tot ceea ce înseamnă izvor în jurul actualei aducțiuni de apă de la Donca, pentru a crește capacitatea acestui izvor, să putem face legătura dintre apa potabilă de aici cu satul Bistra Mureșului. Ca și proiecte de viitor, am depus o documentație la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru realizarea în comuna Deda a unei creșe. Va fi o creșă pe trei niveluri, fapt pentru care investiția necesită 20 de arii de teren”, a punctat Lucreția Cadar.

„Consider că avem de lucru, nu avem altă opțiune decât aceea de a rezolva problemele cetățenilor. Acest lucru implică inclusiv deplasarea în teren, lucru care îl face în dese rânduri. Am sprijinul celor șapte consilieri care au și votat spre aprobare proiectul de buget. Voi merge mai departe, vom face o echipă competentă, cu oameni cu o pregătire adecvată, și în acest sens vom duce la îndeplinire toate lucrurile care ni le-am propus.” Lucreția Cadar, primarul comunei Deda

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE