Ce este retinolul și cum „funcționează” produsele cosmetice cu retinol? Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 275 Vizualizări

Ce este retinolul și cum „funcționează” produsele cosmetice cu retinol?

Probabil ai văzut sau ai auzit că foarte multe produse cosmetice se laudă că au retinol în componență și, probabil, te-ai întrebat ce este și ce-l face atât de special.

Ei bine, este vorba de vitamina A, dar într-un preparat farmaceutic format din caroten, în special beta-caroten. Vitamina A este denumirea generică pentru retinoizi naturali sau sintetici care există în organism sub diferite forme. Când retinoizii naturali se diminuează, ridurile își fac apariția, printre altele…

Care este diferența dintre retinol și acid retinoic?

Nu sunt două lucruri diferite, dar unul este variația celuilalt. Adică, atunci când vitamina A (retinol) este oxidată, apare acidul retinoic, forma chimică cea mai eficientă.

De ce acidul retinoic este mai eficient decât retinolul?

Formula sa este mai concentrată și mai pură, fiind mai eficientă decât retinolul, dar, în același timp, are mai multe efecte secundare, în special pentru pielea sensibilă sau atopică.

Cum acționează retinolul pe piele?

Deși acțiunea sa principală este asupra retinei, având grijă de buna funcționare și contribuind la o vedere bună, este și un puternic agent anti-îmbătrânire pe piele. Vitamina A, datorită funcției sale antioxidante, previne îmbătrânirea celulelor prematur prin combaterea radicalilor liberi. În plus, stimulează producția de colagen, ajutând o piele mai uniformă, fără imperfecțiuni și cu aspect mai tânăr.

O altă funcție a acestuia este că ajută în special la colorarea pielii datorită beta-carotenilor, care ajută la o pigmentare mai uniformă și mai sănătoasă.

În acnee este deosebit de combativ, deoarece ajută la reducerea petelor și la netezirea suprafeței care a fost afectată de coșuri.

Precauții

Când retinolul este utilizat în concentrații mari și în special sub formă de acid retinoic, poate provoca probleme de dermatită, mâncărime, peeling sau arsuri, în special la persoanele cu piele atopică și sensibilă. Recomandarea: utilizați-l alternativ cu alte produse regenerative mai potrivite pentru starea dumneavoastră.

În plus, utilizarea sa este recomandată progresiv, iar dozele cresc în timp pentru a permite pielii să se adapteze.

Poate provoca pete dacă este utilizat și apoi expus la soare, deoarece reacționează negativ, deci este o condiție sine qua non să îl utilizați împreună cu o protecție solară.

Retinolul și sarcina, sunt compatibile?

Din nefericire nu. Dacă sunteți gravidă, evitați aplicarea locală a retinoizilor, deoarece acestea pot ajunge la făt.

Când ar trebui să începi să utilizezi retinol?

Este recomandat să introduci retinolul în rutina ta după vârsta de 25 de ani, în special dacă te confrunți cu acnee sau pigmentare. Este bine să începi mai întâi cu retinyl palmitate sau retinol, timp de 3 luni, iar ulterior să faci o pauză de 3 luni. Anumite cercetări sugerează că regenerarea celulară nu mai este afectată după 3 luni de utilizare, de aceea este nevoie de o pauză de utilizare.

După cum spuneam, este bine să introduci treptat retinolul în rutina ta. Roșeața, pielea uscată și cojițele pot fi evitate complet prin construirea toleranței tenului tău la retinol. Poți începe prin a îl utiliza o dată sau de două ori pe săptămână, urmând ca ulterior să crești gradual frecvența de utilizare. În acest fel, tenul tău se va obișnui cu retinolul.

Dacă utilizezi retinol, poți să nu mai utilizezi exfolianți precum AHA și BHA. Utilizarea simultană a acestora v-ar putea afecta tenul, deoarece combinația dintre acizi și retinol poate cauza iritații. De asemenea, utilizează produse cu SPF. În timpul utilizării retinolului, tenul tău ar putea deveni mai sensibil. De asemenea, retinolul crește fotosensibilitatea, ceea ce înseamnă că este important să utilizăm creme cu SPF în tandem.

Cum trebuie să folosești retinol?

Indiferent dacă este în ser, cremă sau vine de la medic, retinolul se aplică cel mai bine noaptea. Formula sa vine cu ingrediente hidratante pentru a minimiza potențialul de uscăciune și iritare. Cu toate acestea, pot apărea diverse reacții adverse, mai ales atunci când ingredientul este nou pentru pielea ta. De obicei, medicii recomandă să utilizezi o cantitate egală cu un bob de mazăre pentru toată fața, o dată la două zile, pe măsură ce te adaptezi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE