FOTO: Biserica Evanghelică din Batoș, atracția arhitecturală a Văii Luțului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 974 Vizualizări

FOTO: Biserica Evanghelică din Batoș, atracția arhitecturală a Văii Luțului

Zilele trecute, pașii m-au purtat pe Valea Luțului, mai exact în localitatea Batoș. Să fiu și mai exact, la Biserica Evanghelică din sat, fortificată cum îi spun unii, dar pe care eu o numesc ceva mai simplu, un loc minunat încărcat de istorie, dacă e să ne luăm după vechimea ei, biserica fiind clădită între anii 1380 și 1450. Abia din secolul al XVIII-lea biserica începe să-și contureze forma în care este și astăzi, în special după incendiul din 1728 care a distrus în totalitate biserica.

Hermann Fabini, ajutor de nădejde

Gazdele ne-au deschis ușa bisericii și am pătruns practic într-o altă lume, ghid fiindu-ne arhitectul Hermann Fabini, mai exact lucrarea acestuia, „Atlas der siebenbürgisch-sächsischen Kirchenburgen und Dorfkirchen” (Atlasul bisericilor fortificate transilvănene și bisericilor sătești). De aici am aflat o sumedenie de lucruri fără de care te cam pierzi în sumedenia de detalii din interiorul bisericii.

Frumusețile din interior

Primul lucru care îți sare în ochi la intrarea în biserică este altarul. Construit în stil neogotic, el impresionează prin cele trei statui care îi înfățișează pe Iisus Christos și apostolii Ioan și Matei, iar în partea de jos se află o reproducere după „Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci. Până să descoperim alte frumuseți am dat de Cristelnița din marmură în formă de pocal, cu inscripția 1878, și nu în ultimul rând de cele 30 de panouri pictate din jurul anului 1700 care redau scene biblice și lunile anului.

Alt element care îți atrage privirea este Amvonul. Baza acestuia are o ornamentică baroc, respectiv baldachinul cu o arhitectură din lemn.

Deși nefuncționabilă, Orga este un alt element de referință în interiorul bisericii, realizată de atelierul brașovean al lui Karl Einschenk și montată în 1902, după cum ne spune Hermann Fabini în lucrarea sa.

Ultima dar nu cea de pe urmă atracție este turnul-clopotniță, aflat la mică distanță de biserică, undeva la 15 pași. Tot din cartea lui Hermann Fabini putem afla că există trei clopote, cel mare din 1924, cel mijlociu din 1903, iar cel mic din 1922.

Ar mai fi multe de spus despre biserica evanghelică Batoș, cel mai indicat ar fi să o simțiți pe viu făcându-i o vizită. Cu un pic de documentație și cu un drum la fața locului poți pătrunde într-o lume pe cât de inedită, pe atât de diferită față de cea prezentă. Motivele sunt multe și diverse, pe care le înțelege fiecare în felul propriu.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE