VIDEO: Atenție sporită la produsele animale din perioada sărbătorilor! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

VIDEO: Atenție sporită la produsele animale din perioada sărbătorilor!

Suntem obișnuiți ca în perioadele marilor sărbători religioase, în speță Paștele creștin sau Crăciun, să cumpăărăm și să consumăm mai multe produse de origine animale decât în mod obișnuit. Astfel, în aceste perioade trebuie să fim atenți de unde anume să procurăm carnea de miel, porc sau ouăle.

Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) Mureș, dr. Lucian Goga, a expus motivele pentru care procurarea alimenteleor de origine animală să fie făcută doar de la comercianți autorizați.

„Urmează Paștele Ortodox. Vom fi prezenți în rândul agenților economici care abatorizează, procesează, transportă, depozitează, comercializează produse de origine animală și non-animală. Ca și sfat, ca de fiecare dată, cetățenii să cumpere produse de origine animală și non-animală din surse autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar pentru că acelea au fost supuse controlului, iar riscul de îmbolnăvire este aproape de zero. Nu recomandăm cumpărarea din surse neautorizate, cum ar fi portbagajul mașinii sau de la „colțul străzii”, invocând motivul că poate e mai ieftin. O fac pe propriul risc. Riscul este, desigur, îmbolnăvirea. Există zoonoze, boli care se transmit de la animal la om și poate unul dintre cele mai mari riscuri, dar nu singurul, este toxiinfecția alimentară. Restul, pot fi alte boli, de la antrax sau alte boli care nu evoluează la ora actuală în județ, dar o carcasă expertizată sanitar-veterinar în abator, indiferent de specie este salubră, punem ștampila oficial și ne asumăm noi riscul”, a specificat directorul adjunct al DSVSA Mureș.

Sacrificare conform normelor

Nu este interzisă sacrificarea animelelor în gospodăria proprie, dar acestea nu pot fi comercializate, ci pot fi consumate doar în cadrul familial. Mai mult, chiar și atunci se impune un control riguros al cărnii de către un medic veterinar.

„Dacă vorbim de specia porc, acesta poate fi sacrificat în gospodăria proprie doar pentru consum familial, fără a comercializa produsele rezultate din sacrificarea acestuia. Obligatoriu este examenul trichineloscopic. Omul își taie porcul în gospodăria proprie, nu îl oprește nimeni, dar să nu vândă și să sacrifice animale sănătoase, să solicite medicului veterinar dacă este în zona de protecție sau supraveghere, acum vorbind și de pesta porcină africană pe care o avem în aproape toate zonele județului. Să solicite un examen al carcasei. Fiecare porc găsit mort este examinat în direcția pestei porcine africane, fiecare mistreț împușcat sau găsit mort este supus diagnosticului pestei porcine africane. În rest, la fel, cetățeanul își poate sacrifica mielul pentru consumul propriu, în familie. Nu are voie să comercializeze aceste produse rezultate în urma sacrificării animalului în gospodăria proprie dacă nu este înregistrat sau autorizat sanitar-veterinar. Riscurile comercializării ouălelor neverificate sanitar-veterinar sunt toxiinfecțiile. Este interzisă comercializarea ouălelor de rață deoarece au porii foarte mari și poate pătrunde salmonela, de regulă, în ele. Revin cu aceeași recomandare, produsele de origine animală, în speță, care sunt mai perisabile și mai periculoase achiziționate din surse autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar care, inevitabil, sunt supuse controlului și sigure din punct de vedere al siguranței alimentare”, a menționat dr. Lucian Goga.

Mereu la datorie

Reprezentanții DSVSA Mureș efectuează controale pe tot parcursul anului la agenții economici care comercializează produse alimentare de origine animală sau non-animală. Totuși, în perioadele premergătoare sărbătorilor creștine importante controalele se intensifică.

„Noi (DSVSA Mureș – n.r.) efectuăm controale conform planului strategic pe toată perioada anului, dar în perioadele premergătoare marilor sărbători religioase volumul de produse de origine animală și non-animală care se comercializează este mult mai mare decât în mod obișnuit. Ne sporim și noi atenția. Avem note de servici de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, Ordin al Prefectului prin care toate instituțiile implicate în controlul alimentelor de origine animală și non-animală efectuează controale”, a conchis dr. Lucian Goga.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE