INTERVIU. Săptămâna Patimilor, prilej de curățire a sufletelor Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 418 Vizualizări

INTERVIU. Săptămâna Patimilor, prilej de curățire a sufletelor

Aflându-ne în pragul sărbătorilor pascale, am primit câteva răspunsuri și vorbe frumoase din partea părintelui Florin Chirilă, preot paroh în satul mureșean Dătășeni, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Ce tradiții legate de sărbătorile pascale există în lumea creștină?

Pr. Florin Chirilă: Dacă ne referim la țara noastră, tradițiile sunt multiple, fiecare zonă a țării având specificul ei. În mod general, dacă ar fi să menționăm câteva dintre ele, ar fi în primul rând pregătirea sufletească sau spirituală prin post și rugăciune, spovedanie și împărtășanie, apoi vopsirea ouălor sau încondeierea lor, purtarea portului popular în ziua de Paști, primirea și păstrarea Luminii Sfinte și aducerea spre binecuvântare la biserică a bucatelor ce urmează a fi consumate la masa din ziua de Paști.

Rep.: În ce măsură mai respectă credincioșii din zilele noastre toate aceste obiceiuri și tradiții pascale?

F.C.: Chiar dacă unele dintre tradițiile sau obiceiurile din perioada pascală s-au pierdut în negura timpului sau mai sunt din când în când amintite de bătrâni, în general ele sunt păstrate mai ales în comunitățile rurale, ”la țară”, iar credincioșii încearcă să le transmită mai departe celor mai tineri așa cum și ei la rândul lor le-au primit de la părinții sau bunicii lor.

Rep.: Este Postul Paștelui cel mai mare și cel mai important pentru credincioși?

F.C.: Toate posturile sunt importante. Fiecare dintre ele sunt un bun prilej pentru credincioși de a se apropia de Dumnezeu, de a intensifica rugăciunea, de a curăța trupul și sufletul de tot ceea ce înseamnă păcat. Dacă totuși ar trebui să facem o clasificare a importanței lor, atunci Postul Paștelui ar fi în vârful clasamentului, deoarece la finalui acestuia, creștinii sărbătoresc biruința Mântuitorului Iisus Hristos asupra morții, biruința luminii asupra întunericului, biruința binelui asupra răului. Postul Paștelui este și cel mai aspru dintre toate, tocmai pentru acest motiv. El este un prilej prin care creștinul pe parcursul celor șapte săptămâni de post, parcurge un drum prin care urcă duhovnicește sau spiritual până la marele praznic al Învierii.

Rep.: Ce atitudine ar trebui să avem în calitate de credincioși în această perioadă premergătoare Paștelui?

F.C.: În această perioadă de pregătire pentru marele praznic al Învierii, cred că ar trebui în primul rând să fim buni, smeriți, îngăduitori, iertători. Să ne străduim să intensificăm rugăciunea, faptele de milostenie, să ne facem o cercetare interioară, să ne examinăm conștiința, iar apoi… să o curățăm prin Taina Mărturisirii, mai bine spus, să ne eliberăm de păcatele care ne împovărează. Să participăm activ la slujbele ce se săvârșesc în Săptămâna Mare, să luăm parte la Patimile Mântuitorului și să conștientizăm faptul că El a venit în lume și a pătimit ”pentru noi și pentru a noastră mântuire”. Să ne pregătim atât trupește, cât și sufletește pentru a ne bucura cu toții de învierea Domnului Iisus Hristos.

Rep.: Ce simbolizează lumina de la Înviere?

F.C.: Lumina pe care preotul o împarte credincioșilor în noaptea de Înviere reprezintă biruința asupra întunericului, asupra răului. Reprezintă biruința vieții asupra morții prin învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cel care este de altfel ”Lumina lumii”. Învierea Mântuitorului Hristos este izvorul luminii veşnice care se revarsă peste întregul univers din Trupul lui Hristos cel înviat din morţi. Hristos Mântuitorul pătrunde până la temeliile iadului şi umple toată făptura cu lumina Sa necreată, cu harul dumnezeiesc care radiază din Dumnezeu din veşnicie. Această lumină străpunge moartea şi întunericul veacurilor cauzat de păcat şi de înstrăinare de Dumnezeu. Dumnezeu este de nepătruns în fiinţa Sa, dar lumina necreată pe care o răspândeşte în mod firesc în lume este accesibilă oamenilor curăţiţi de păcat şi deschişi la iubirea lui Dumnezeu. Lumina care s-a revărsat din mormântul lui Hristos Dumnezeu nu se dăruieşte doar Bisericii, ci întregii lumi, de aceea slujba Învierii se face afară din Biserică: ”Acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele dedesubt” spune un tropar al Învierii.

Rep.: Ce simbolizează vopsirea ouălor roșii din punct de vedere religios?

F.C.: Tradiția relatează mai multe legende creștine în ceea ce privește vopsirea ouălor sau încondeierea lor. Una dintre ele spune că Maica Domnului venind să îl plângă pe Mântuitorul Iisus Hristos, a așezat un coș cu ouă la baza crucii, iar acestea s-au înroșit de la picăturile de sânge ce curgeau din rănile Domnului Hristos. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, dupa cum am facut si eu astăzi”.

Rep.: Cum va decurge slujba de Înviere anul acesta, ținând cont de situația pandemică în care ne aflăm?

F.C.: În ceea ce privește slujba de Înviere de anul acesta, în condițiile actuale ale pandemiei, trebuie spus încă de la început că ne putem bucura în acest an de prezența credincioșilor în mod fizic la aceasta, cu respectarea regulilor de prevenție și combatere a pandemiei. Astfel că, aceasta va fi oficiată, acolo unde situația o permite, în aer liber, credincioșii purtând masca de protecție și respectând distanțarea socială, așa cum am fost îndrumați de către Centrul Eparhial de la Alba Iulia. Nădăjduim că aceasta va decurge într-un mod cât se poate de normal având în vedere, bineînțeles, situația actuală și îi îndemnăm pe credincioși la înțelegerea și la respectarea tuturor regulilor de combatere a virusului SARS-CoV-2.

Rep.: În încheiere, transmiteți vă rog un gând bun sau o vorbă de duh pentru mureșeni.

F.C.: În încheiere… nu îmi rămâne decât să vă doresc să parcurgeți cu bine această perioadă scurtă de jerfă, de post care a mai rămas, să ajungem cu toții la ziua cea mare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din morți, să putem să primim Lumina Sa cea mântuitoare în sufletele și casele noastre, să putem să ne bucurăm împreună de Înviere, să putem să mărturisim cu toții că ”Hristos a înviat cu adevărat”. Vă doresc să fiți Fericiți de Sărbători!

A consemnat Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE