S-a stins chirurgul care a efectuat, la Târgu Mureș, o operație în premieră pentru România Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1720 Vizualizări

S-a stins chirurgul care a efectuat, la Târgu Mureș, o operație în premieră pentru România

Medicul care a efectuat prima operație pe cord deschis din România, la data de 5 aprilie 1973, în Târgu Mureș, prof. dr. Ioan Pop de Popa, s-a stins din viața vineri, 30 aprilie, la vârsta de 93 de ani.

Vestea a fost dată de către reprezentanții Fundației ”Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare, pe pagina de Facebook a organizației.

”Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranță mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică și inovație în beneficiul oamenilor și, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună. Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească și mondială. A realizat, în aprilie 1973, prima operație pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară.

O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreț, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală). Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în anii ‘70, Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare. General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicina, dar și în societatea românească. Mereu cu gândul la binele oamenilor, Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC). Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut șansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinși de harul, blândețea, viziunea, umanitatea și spiritul său”, au transmis reprezentanții Fundației ”Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE