Soluții prezentate de Unda Verde în cadrul Grupului de Lucru pentru Ape Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 298 Vizualizări

Soluții prezentate de Unda Verde în cadrul Grupului de Lucru pentru Ape

La finele lunii aprilie a avut loc la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o nouă întâlnire a Grupului de Lucru pentru Ape, lansat în ianuarie 2020 la inițiativa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

„Grupul de Lucru pentru Ape își propune să folosească experiența și competențele organizațiilor societății civile pentru a democratiza accesul la apă al cetățenilor și a contribui la valorificarea râurilor în interesul comunităților și al mediului. În cadrul acestei întâlniri a avut loc o prezentare a proiectului în cadrul căruia se asigură Secretariatul pentru Grup – Democratizarea accesului la apa – Apele Unite ale României, au fost prezentați membrii fondatori ai Grupului și proiectele pe care le au în derulare, ca potențiale studii de caz și exemple de bună practică, ne întâlnim din nou peste o lună”, se arată în comunicatul Grupului de Lucru pentru Ape.

Alături de reprezentanții Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, la întâlnire din data de 29 aprilie au mai participat membrii fondatori ai Grupului,  Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (din cadrul Secretariatului General al Guvernului), Apele Române, WWF-România, Asociația miniMASS (inițiatoarea proiectului Someș Delivery), Asociația Unda Verde (Reghin), Fundația DALA (Sibiu), ACOR (Asociația Comunelor din România), Dan Rădulescu (inginer, expert internațional) și Centrul de Cercetări Subacvatice (Sfântu Gheorghe).

„ONG-urile membre ale Grupului vor identifica obstacolele care împiedică accesul la apă, vor realiza proiecte-pilot pentru găsirea de soluții și le vor propune Grupului pentru verificare și multiplicare în alte localități, ca modele integrate de bună practică. Aspectele care fac dificil accesul la apă pot fi lipsa de infrastructură (de ex. pontoane sau hangare pentru mici ambarcațiuni, de tipul caiacelor), legislație incompletă sau contradictorie, soluții de amenajare a malurilor care izolează râul de oraș, sau pur și simplu râuri și maluri prea murdare. Soluțiile ce vor reieși din aceste proiecte pilot vor fi variate, de la infrastructură verde sau renaturare, la soluții urbanistice moderne și noi modalități de colaborare inter-instituțională.Soluțiile vor ține cont de rigorile protecției la inundații, de protejarea biodiversității și a mediului, dar, mai ales, vor ajuta cetățenii să conștientizeze importanța apei pentru comunitățile lor. Apele vor putea deveni, astfel, nu doar o sursă economică și de petrecere a timpului liber în natură, ci și un element identitar, de mândrie locală. Prin consultări publice și acțiuni educaționale, cetățenii vor fi îndemnați să contribuie la păstrarea apelor curate, pentru punerea lor în valoare într-un mod responsabil, în beneficiul tuturor”, au precizat preprezentanții Grupului de Lucru pentru Ape.

Soluții propuse de reghinenii de la Unda Verde

Printre cei prezenți la întâlnirea s-au numărat și reprezentanții Asociației Unda Verde din Reghin.

„Am prezentat o imagine la Ministerul Mediului cu gândul la Canalul Morii din Reghin, de care să se bucure atât generația noastră cât și următoarele generații.  Vrem din nou o apă pentru sport nautic, trasee înverzite pentru plimbare, alimentație publică și locuire de calitate de-a lungul apei. Acestea cred că vor contribui pentru o mai bună calitate a vieții în Reghin și în orașele din România”, a precizat arh. Klaus Birtler , Asociația Unda Verde.

(A. Z.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE