EXERCIȚIU. Spitalul de Urgență Târgu Mureș, afectat de un cutremur devastator! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 453 Vizualizări

EXERCIȚIU. Spitalul de Urgență Târgu Mureș, afectat de un cutremur devastator!

Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Horea” al județului Mureș a găzduit joi, 6 mai, un exercițiu în realitate virtuală cu tema „Gestionarea unei situații de urgență generată de un cutremur la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș”.

Ce prevedea scenariul
Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al ISU ”Horea” al județului Mureș, exercițiul a avut următorul scenariu: în data de 6 mai 2021 la ora 12.00, în județul Mureș se produce un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Făgăraș, care afectează zona de nord – nord-est a municipiului Târgu Mureș. Imediat după producerea cutremurului, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Horea” al județului Mureș, se pune în aplicare „Planul de acțiune privind gestionarea unei situații de urgență generată de un cutremur la nivel național”, fiecare subunitate executând o recunoaștere în raionul de bază. În urma rapoartelor operative de la nivelul subunităților, se constată că la nivelul județului Mureș nu s-au înregistrat efecte ale seismului, în afara municipiului Târgu Mureș, unde este anunțată prăbușirea mai multor elemente de construcție pe amplasamentul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în urma căreia mai multe persoane sunt surprinse în interiorul clădirii.

Totodată, scenariul exercițiului prevedea că personalul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al spitalului asigură prima intervenție și încearcă să realizeze evacuarea persoanelor, aflate în acel moment în interior. La scurt timp după încetarea cutremurului, pe locul de adunare stabilit din timp, se execută prezența persoanelor care au reușit să se autoevacueze. Ca urmare a desprinderii și prăbușirii elementelor de construcție, mai multe persoane rămân blocate în interior, nereușind să se evacueze.

Planul Roșu, activat
În același scenariu se mai precizează că Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș a fost alertat la ora 12.05, iar din ordinul conducerii Inspectoratului a fost activată grupa operativă și cu acordul prefectului județului Mureș se alertează și instituțiile cu funcții de sprijin al intervenției – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
”La ora 12.10, forțele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș ajunge la fața locului, sub comanda comandantului de Detașament. În urma recunoașterii, se stabilește activarea Planului Roșu, constituirea grupelor de căutare-salvare și evacuare victime, stabilirea unui punct de colectare victime, se solicită grupa operativă a ISU Mureș, forțe și mijloace în sprijin, se organizează punctul de întâmpinare a forțelor cerute în sprijin”, se precizează în descrierea exercițiului.
Conform Biroului de presă al ISU ”Horea” al județului Mureș, exercițiul a avut următoarele obiective: antrenarea structurilor de management cu utilizarea reală a sistemelor de comunicații fără implicarea unor forțe sau mijloace de intervenție reale în teren, organizarea și conducerea acțiunilor prin rezolvarea unor situații de urgență într-un mediu virtual, cooperarea între structuri, antrenarea structurilor ISU și perfecționarea deprinderilor personalului și organizarea, desfășurarea și coordonarea acțiunilor de stingere, salvare, evacuare, decontaminare și acordarea primului ajutor medical de urgență.
Alături de specialiștii ISU ”Horea” al județului Mureș, la exercițiu au participat și reprezentanți ai Unității de Primiri Urgențe – SMURD Mureș și ai Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE