Home / Business / Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă în curs de elaborare în județul Mureș

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă în curs de elaborare în județul Mureș

Distribuie

Consiliul Județean Mureș a găzduit vineri, 7 mai, workshop-ul regional ”Sprijin pentru pregătirea Planurilor Teritoriale pentru o Tranziție Justă în România”. La workshop au participat reprezentanți ai mediului privat, public și societății civile din județul Mureș, consultanții din partea echipei de proiect, precum și reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Consiliului Județean Mureș și Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Atelierul de lucru a avut drept obiectiv prezentarea contextului Fondului pentru o Tranziție Justă (JTF), oportunităților și provocărilor care decurg din acesta și împărtășirea concluziilor preliminare desprinse până acum în contextul elaborării asistenței tehnice oferite pentru sprijinirea elaborării PTTJ.

Consiliul Județean Mureș, are rolul de coordonator al procesului de elaborare a Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în județul Mureș, document aflat în curs de elaborare care va deveni parte a Programului Operațional Tranziție Justă și va sta la baza accesării finanțărilor acordate prin FTJ. Având în vedere eligibilitatea întreprinderilor în cadrul Mecanismului pentru Tranziție Justă, intenția Consiliului Județean Mureș este de a colecta informații despre domenii economice emergente, idei de afaceri, instrumente de sprijin pentru mediul de afaceri care pot fi dezvoltate în județul Mureș, răspunzând astfel provocărilor economice, sociale și de mediu în contextul tranziției energetice din următorii ani. Cei interesați sunt rugați să completeze chestionarele online ce pot fi accesate la următoarele linkuri:

• Pentru IMM: https://bit.ly/31ysw26

• Pentru întreprinderi mari: https://bit.ly/3wml5t0

Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 are o alocare orientativă de aproximativ 2,460 miliarde euro la nivel național, din care 0,937 miliarde euro din FTJ (Fondul de tranziție Justă), 1,2 miliarde euro Next Generation EU și 0,321 euro miliarde cofinanțarea națională.

Ce este Fondul pentru o tranziție justă (FTJ)?

Fondul pentru o tranziție justă este un nou instrument financiar în cadrul politicii de coeziune, care are scopul de a oferi sprijin teritoriilor care se confruntă cu provocări socio-economice majore ca urmare a tranziției către neutralitatea climatică. Acest fond va facilita punerea în aplicare a Pactului verde european, care are drept obiectiv ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Obiective

Fondul pentru o tranziție justă va reprezenta un instrument esențial pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea unei adânciri a disparităților regionale. Principalul obiectiv al acestuia va fi de a atenua impactul tranziției prin finanțarea diversificării și modernizării economiei locale și prin reducerea consecințelor negative asupra ocupării forței de muncă. În vederea realizării acestui obiectiv, FTJ va sprijini investiții în domenii precum conectivitatea digitală, tehnologiile de energie curată, reducerea emisiilor, regenerarea siturilor industriale, recalificarea lucrătorilor și asistența tehnică.

FTJ va fi implementat în temeiul normelor de gestiune partajată, care presupune o cooperare strânsă cu autoritățile naționale, regionale și locale. Pentru a avea acces la sprijinul acordat prin FTJ, statele membre vor trebui să prezinte planuri teritoriale de tranziție justă. Aceste planuri vor indica domeniile de intervenție specifice, pe baza impactului economic și social al tranziției, în special în ceea ce privește pierderile preconizate de locuri de muncă și transformarea proceselor de producție ale instalațiilor industriale cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.

În ce context beneficiază județul Mureș de fonduri prin Programul Operațional Tranziție Justă?

Analiza Comisiei în cadrul Semestrial European 2020 (Anexa D a Raportului de țară: Orientarea investițiilor pentru fondul de tranziție justă 2021-2027) a identificat 6 teritorii afectate în mod semnificativ de tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste teritorii sunt: ​​Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj.

Potrivit PNIESC (Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030), în județele Dolj, Galați, Hunedoara, Prahova și Mureș, există un număr semnificativ de angajați în producția energiei termice și energiei electrice pe bază de combustibili fosili și în industria prelucrătoare și industria grea (chimicale, procesarea metalelor, fertilizatori, etc.), care sunt energointensive. Aceste județe reprezintă aproximativ 35% din emisiile GES ale României care provin din industria minieră și industria prelucrătoare. Întrucât se preconizează că sectoarele identificate vor trece prin schimbări legate de tranziția energetică, se justifică intervenția FTJ și în aceste zone geografice pentru a sprijini reconversia acestora.

Spre deosebire de celelalte 5 județe din România, preponderent carbonifere, care sunt eligibile în cadrul Mecanismului pentru Tranziție Justă, județul Mureș, teritoriu de  nivel NUTS 3, a devenit o zonă de investiții prioritară datorită emisiilor ridicate de gaze cu efect de seră care rezultă din producția de energie electrică pe bază de combustibili fosili și din industria grea (industria chimică), care sunt energointensive și poluatoare. 

Pentru a asigura eficacitatea Fondului pentru o tranziție justă, sprijinul acordat trebuie să fie concentrat. Prin urmare, teritoriile identificate vor corespunde regiunilor de nivel NUTS 3 sau pot fi părți ale acestora.

Teritoriul asupra căruia se dorește intervenție în județul Mureș prin POTJ este identificat ca teritoriul în care se desfășoară activități industriale din cele enumerate în anexa I la Directiva 2003/87/CE.

Activitățile industriale energointensive, care contribuie substanțial la nivelul ridicat al emisiilor de gaze cu efect de seră în județul Mureș, se situează în municipiul reședință de județ (Compania Azomureș) și în orașul Iernut (Centrala Termoelectrică Iernut), astfel teritoriul cel mai afectat propus pentru a face obiectul intervențiilor FTJ vizează imperativ cele două localități urbane și zona metropolitană/ zona de influență a acestora.

Pentru a respecta caracterul de teritoriu bine definit impus prin ghidul de elaborare a PTTJ și pentru a cuprinde și zonele din jurul orașelor identificate mai jos, s-a propus următorul teritoriu:

În zona industrială Târgu Mureș: industria chimică (îngrășăminte chimice, farmaceutice, medicamente, mase plastice); industria alimentară (bere, morărit și panificație, lactate și brânzeturi, carne și preparate din carne); industria mobilei; industria confecțiilor textile; materiale de construcție (prefabricate din beton, adezivi, vopsele); cabluri electrice.

În zona industrială Reghin: prelucrarea lemnului; mobilă și instrumente muzicale; încălțăminte; mașini și echipamente (agro-forestiere).

În zona industrială Luduș – Iernut: industria energetică (termoenergie); industria alimentară (zahăr); industria construcțiilor metalice și produselor din metal.

În zona industrială Târnăveni: industria materialelor de construcție; industria sticlăriei; industria de prelucrare a lemnului; industria alimentară.

Astfel, teritoriul propus cuprinde o suprafață de 1350,21 kilometri pătrați și o populație de 341.246 persoane, reprezentând 20% din teritoriul județului și o pondere a populației de 58%.

(Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.