Home / Recomandări zi de zi / Recomandări utile pentru prevenirea fraudelor online

Recomandări utile pentru prevenirea fraudelor online

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunţ de vânzare pe internet şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, derulează o campanie de informare în perioada 28 aprilie – 14 mai 2021. Mesajul central este cel legat de riscurile la care ne expunem dacă introducem datele cardului, pe diverse linkuri, pentru “a accepta o sumă de bani”. Niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a primi bani!

Încercăm şi prin intermediul mass media să aducem în atenţie modalităţile prin care infractorii de acest tip acţionează şi câteva dintre semnele unui eventual pericol.

Faptul că nu vedem persoana cu care comunicăm, nu primim personal banii, nu oferim noi înşine bunul sau nu-l ridicăm, toate acestea ne pot pune într-o situaţie delicată, greu de controlat. Plătim online, nu cunoaştem bine sau nu respectăm măsurile de siguranţă ale unei tranzacţii şi ne putem trezi că, fără să vrem, oferim datele cardului bancar. E ca şi cum am oferi portofelul plin cu bani cuiva total necunoscut!!!!

Să zicem că vrem să ne schimbăm telefonul şi îl punem la vânzare, pe o pagină de anunţuri. Ne abordează cineva, în general pe whatsapp, şi ne întreabă despre bun. Scurt, dacă nu are defecte, dacă e în stare bună. Avem deja două elemente. Discuţia despre vânzare se mută pe alt canal de comunicare decât cel al site-ului cu anunţuri, de regulă pe whatsapp sau chiar telefonic. Până aici nimic problematic. Apoi, în general, conversaţia despre bun este foarte scurtă, banală chiar.

Acesta este şi începutul unei relaţionări cu infractorii. Motivul pentru care abordează vânzătorul pe alt canal de comunicare este ca să elimine orice posibilitate de monitorizare din partea site-ului de anunţuri. În plus, fiindcă mulţi dintre escroci sunt din alte ţări, preferă o convorbire scrisă ca să poată folosi motoare de traducere de pe internet. Dacă suntem atenţi, e foarte probabil ca în conversaţie să vedem cuvinte sau expresii ciudate, semn că partenerul de discuţii nu este cine pretinde. Şi totuşi, chiar şi infractorii străini pot colabora cu persoane vorbitoare de limba română pentru a-şi pune în aplicare planurile, aşadar nu este exclusă nici abordarea prin apel telefonic! Vă reamintim că un număr de telefon de România şi o fotografie de profil a unei doamne nu înseamnă deloc siguranţa că ştii cu cine ai de a face! Vom continua în următorul material cu indiciile unei situaţii riscante.

(Comunicat de presă, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Biciclist lovit de o mașină de poliție în Târgu Mureș. Acesta a postat o fotografie cu piciorul în gips (UPDATE)

Astăzi, în Piața Trandafirilor, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate …