Home / Social / E.ON România, în sprijinul nevăzătorilor

E.ON România, în sprijinul nevăzătorilor

Reprezentanții companiei de energie E.ON România au anunțat joi, 6 mai, printr-un comunicat de presă, că se implică activ în susținerea proiectului coordonat de Asociația Zi de Bine, dedicat persoanelor cu deficiențe de văz. „Ochii care nu se uită”, după cum este denumită campania, a fost gândită cu scop principal de conștientizare a situației nevăzătorilor în România.

„Ochii Care Nu Se Uită” este cauza susținută de Asociația Zi de Bine în luna mai,dedicată creșterii independenței nevăzătorilor, inițiatorii săi trăgând un semnal de alarmă asupra nevoii integrării în comunitate a acestor persoane cu nevoi speciale. În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul alb, însă din cauza mediului construit inaccesibil și a unei societăți care conștientizează prea puțin dificultățile de care se lovesc nevăzătorii, puțini sunt cei care ies din case fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată”, se menționează în comunicatul amintit. 

Bastoane „high-tech”

În cadrul campaniei, un număr de 70 de persoane cu deficiențe de văz vor primi bastoane tehnologizate care ar putea să le ușureze viața, începând de la simpla plimbare pe stradă, până la cumpărături sau orice altă activitate care pentru un văzător nu ar pune probleme.

„Luna aceasta, 70 de nevăzători vor primi bastoane smart We Walk, cu soft în limba română. Persoanele selectate vor beneficia de training-uri în București, Iași și Cluj, în cadrul cărora vor învăța cum să utilizeze bastoanele. Suma necesară pentru întregul proiect este de 45.000 euro. Aceste bastoane detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete. Bastonul WeWalk poate fi folosit în navigare ca o extensie a telefonului mobil. Astfel, cu ajutorul touchscreen-ului de pe baston, acesta se conectează la hărțile telefonului și anunță care sunt locurile din proximitatea beneficiarului”, se explică în sursa menționată.

Mai mult, fondatoarele Asociației Zi de BINE, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, au împărtășit doar câteva secvențe care pot crea mari dificultăți pentru o persoană nevăzătoare. Dacă pentru un om care nu are astfel de probleme medicale lucrurile sunt banale, cei cu deficiențe de văz, după cum explică fondatoarele, „uneori ne rătăcim sau ne împiedicăm pe străzi nereparate sau nesemnalizate. Ne pierdem în instituțiile publice cu ghișee fără număr. Ne înfuriem dar mergem mai departe. Pentru un nevăzător însă o groapă sau o instituție publică neaccesibilizată poate fi diferența între o viață independentă și una plină de limitări. Ne bucurăm că prin proiectul lunii mai aducem în viața nevăzătorilor un plus de independență prin bastoanele smart.”

Giganți în sprijinul BINElui

Reprezentanții E.ON România, împreună cu Lidl România și UniCredit Bank se implică în proiectele coordonate de Asociația Zi de BINE. Conform comunicatului de presă amintit mai sus, „campania lunii” are rolul de a atrage semnale de alarmă și de a informa asupra problemelor existente în societate.

„Scopul campaniei este acela de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze mai puțin discutate. Alături de Asociația ZI de BINE, vom susține câte o cauză în fiecare lună a anului. În luna aprilie, E.ON, alături de ceilalți parteneri strategici, a susținut Asociația Zi de Bine în proiectul HAMtrenament Pentru Viață, în urma căruia a fost amenajat un teren de antrenament pe o suprafață totală de 7000 mp, dedicat câinilor salvatori. Întregul spațiu a fost utilat cu obstacole și aparate necesare pentru antrenarea câinilor de căutare și salvare și totodată, au fost achiziționate echipamente GPS prin satelit Garmin 66i necesare echipelor de intervenție în timpul misiunilor de căutare. Terenul a fost dotat cu sisteme de iluminat, camere de filmat și bineînțeles obstacole ce vor ajuta la îmbunătățirea agilității câinilor: bârne fixe și mobile, mese de direcționare, balansoare, piste și altele. Proiectul a necesitat un buget în valoare de 35.000 de euro”, se notează în sursa amintită.

Alex PĂTRAȘCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Frica de singurătate la bătrânețe – Cum să te asiguri că seniorii tăi vor avea companie la o anumită vârstă

Singurătatea la bătrânețe dezvoltă stări emoționale care adesea nu pot fi depășite fără ajutor de …