Palatul Culturii din Târgu Mureș, capodoperă a stilului Secession transilvan Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 573 Vizualizări

Palatul Culturii din Târgu Mureș, capodoperă a stilului Secession transilvan

Considerat una dintre cele mai frumoase clădiri din punct de vedere arhitectural din municipiul Târgu Mureş, Palatul Culturii rămâne, la mai bine de un secol de la construire, o capodoperă veritabilă a stilului Secession transilvan, un exemplu de artă totală, care atrage anual foarte mulţi turişti din ţară şi din străinătate.

Ridicarea Palatului: memoria culturală și istorică

Construirea Palatului Culturii, între anii 1911-1913, este legată simbolic, ca eveniment fondator, de celebrarea a 40 de ani de la crearea dualismului austro-ungar. Pe acest fundal aniversar, în 1907, Parlamentul ungar vota legea privind construirea Palatelor Culturale în scopul afirmării culturii oficiale dominante în întregul regat ungar. Figura tutelară este împăratul Franz Joseph, autoritatea supremă fondatoare a acestor asezăminte de cultură. În semn de omagiu și de loialitate față de acesta, Palatul Culturii Târgu Mureș va purta, inițial, numele împăratului austro-ungar.

Personalitatea locală responsabilă să ducă la îndeplinire acest proiect important, complex și costisitor a fost primarul Târgu Mureșului, dr. Bernády György (1864-1938). Farmacist, jurist, om cult și vizionar, cu vederi politice liberale, membru activ in presbiteriul Colegiului Reformat, Bernády a fost extrem de implicat în administrarea și transformarea vieții orașului, preocupându-se îndeaproape de acest proiect cultural grandios sub a cărui cupolă urmau să fie reunite cele mai importante arte și care urma să găzduiască nucleul vieții culturale din Târgu Mureș.

Ofertă bogată, ghid în trei limbi

În prezent, Palatul Culturii este administrat de Muzeul Judeţean Mureş, instituţie aflată sub tutela Consiliului Judeţean Mureş, iar oferta pregătită turiştilor este mai mult decât generoasă. De asemenea, turiştii care vizitează Palatul Culturii din Târgu-Mureş au la dispoziţie un ghid care oferă informaţii în trei limbi, respectiv română, maghiară şi engleză.

Sidonia GRAMA

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE