Recomandări împotriva fraudelor de la tranzacțiile online Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 130 Vizualizări

Recomandări împotriva fraudelor de la tranzacțiile online

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, continuă campania de informare „Când vinzi sau cumperi online, ai grijă de banii tăi! Datele cardului nu sunt pentru oricine!”.

Continuăm cu indicii care ar trebui să ne dea de gândit atunci postăm un anunţ de vânzare a unui bun pe internet. Va informam în materialul precedent că infractorii abordează vânzătorul de obicei pe whatsapp, cu o conversaţie simplă, iar o exprimare ciudată poate însemna că avem de a face cu cineva care foloseşte traducere online, deci cu intenţii ascunse. Abordarea poate fi şi telefonică, aşadar ne orientăm atenţia şi spre alte gesturi, semne ale riscului.

Când vânzătorul este abordat de infractor, apare foarte repede în conversaţie…”Cunoşti livrarea de curierat preplătită…? Îţi pot spune!”… sau „Am văzut că aveţi livrare… disponibilă şi am folosit-o! Am plătit tot, trebuie doar să acceptaţi fonduri!”. Aici ar trebui să se încheie orice comunicare cu persoana respectivă. Linkurile cu aşa zise produse preplătite sunt capcane sigure!

Atenţie!!! Faptul că într-un link e cuprins numele unui site sau al unei firme de curierat, nu înseamnă că este un link oficial al acestora! Mai mult, pagina de anunţuri are serviciu de livrare, dar în siguranţă, cu plata la primire  şi după verificarea produsului, prin intermediul firmei de curierat. Încasarea plăţii nu se face online şi nu presupune introducerea datelor cardului nicăieri! Singurul moment în care pot fi solicitate aceste date este pentru plata de servicii publicitare sau de promovare a anunţurilor, niciodată pentru a încasa bani!

Linkurile false sunt uneori greu de detectat pentru necunoscători (de exemplu un „0” în loc de „o”, aşadar cel mai sigur este să nu le deschidem şi să păstrăm conversaţiile pe pagina de anunţuri. Dacă totuşi le-am accesat, în nici un caz să nu introducem datele cardului bancar! Şi nu uitaţi! Dacă vindeţi un produs şi aveţi opţiunea „Livrare prin pagina de anunţuri”, plata se va face doar prin curier, ramburs, în cont, nefiind nevoie de datele cardului!

(Comunicat de presă, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE