VIDEO: Sânpetru de Câmpie „renaște odată cu venirea primăverii” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1704 Vizualizări

VIDEO: Sânpetru de Câmpie „renaște odată cu venirea primăverii”

Dacă nu cu altceva (deși sunt o groază de alte lucruri) cu care sânpetrenii se pot mândri este că au cel mai tânăr primar din județul Mureș. Putem afirma că pot fi mândri pentru că o schimbare în acest sens, o întinerire a administrației, nu doar aici, ci peste tot, poate aduce un suflu nou de speranță. Tinerii care se implică tot mai mult în administrație în ultima perioadă aduc energia și speranțele neprihănite în locuri în care era nevoie de mult timp de așa ceva.

Primarul comunei Sânpetru de Câmpie, Spiru Șerban Crăciun, aflat la primul său mandat, a acordat recent un interviu cotidianului Zi de Zi în care afirmă că indiferent de obstacole ține să se implice activ în comunitate prin crearea de proiecte care să aducă localitatea la un nivel mult mai înalt. Primarul afirmă chiar că „Sânpetru de Câmpie va renaște odată cu venirea primăverii” prin planurile pe care le are din punct de vedere administrativ.

„Avem un an atipic. Bugetul local arată așa ca anul și ca țara. E un buget care are compoziție proprie vreo 2 milioane de lei și vreo 3 milioane de lei de la stat. Avem două secțiuni: dezvoltare, ca și oricare altă Primărie, și de funcționare. Eu pun mai mult accent pe soluție și niciodată pe probleme. Cred că trebuie să avem măreția lucrurilor pe care le facem, nu să ne plângem că nu sunt bani. Asta deja știm, e la ordinea zilei. Scuze putem găsi. Ce rămâne de noi și ce facem, aia va dăinui. Administrație se face pe bani și neapărat trebuie proiecte, fie ele europene, fie ele guvernamentale, fie ele granturi norvegiene, orice proiecte. Pe ochi frumoși nu îți dă nimeni bani, mai ales în zilele noastre când totul, cred că s-a depășit limita de politic spre profesionalism. Dacă ești bun și obții punctaj și ești implicat și vrei să faci treabă, cu siguranță vom face treabă. Dacă nu pe ochi frumoși, cred că a trecut vremea”, a declarat Spiru Șerban Crăciun.

Un drum spre deschidere

Conform primarului, la ora actuală conducerea Sânpetrului de Câmpie coordonează nu mai puțin de șase proiecte, care sunt în diferite faze de derulare.

„Avem șase proiecte mari și late, în diferite faze. Unele sunt blocate, unele în curs de deblocare, unele în plină desfășurare. Avem un proiect pe PNDL 2 (Planul Național de Dezvoltare Locală – n.r.) cu un drum care face legătura Sânpetrului de Câmpie cu satul Pogăceaua prin satul Văleni. Un altul care ajunge până la ieșirea din satul Tușin. Acesta din urmă care e o „boală” a Sânpetrului ca drumurile acelea să fie asfaltate. E o cangrenă care arde. Avem obligația ca în mandatul acesta, și intenționăm ca până la sfârșitul anului viitor să fie asfaltate. Este obligatoriu! Vorba aceea: „Libertate, te iubim! Ori învingem, ori murim.” Nu avem încotro. Trebuie să asfaltăm drumurile acelea. Infrastructura de interes local pentru drumuri este de 6.500.000 lei”, a afirmat Spiru Șerban Crăciun.

„Unde e apă, este și viață”

Infrastructura este vitală pentru comunitate, iar apa curentă și canalizarea sunt primordiale în acest sens. Mai exact, chiar dacă din fonduri proprii, primarul sânpetrenilor dorește să introducă apă în Satul Nou din bugetul propriu al instituției pe care o conduce. Chiar dacă Sânpetru de Câmpie duce lipsa canalizării, Spiru Șerban Crăciun speră să facă pași uriași pentru introducerea acesteia în timpul primului său mandat.

„Avem un proiect pentru introducerea apei în satul Tușin, cu care suntem în ultimele faze în așteptarea autorizațiilor și urmează să înceapă lucrarea propriu-zisă când vine cu adevărat primăvara și vremea bună. Ambiția mea personală este să facem bine comunității, adică să punem accent pe soluție și să ne împăcăm noi între noi, aici. Nu pot să vină cei de la oraș să ne împace pe noi aici. Iar apa în Satul Nou este de mare necesitate. Unde e apă, e viață. Și acest proiect dorim să îl facem din fonduri proprii. Cum și exact, nu știu. Dar suntem obligați ca vara aceasta să băgăm apă acolo. Proiectul  ar avea o valoare aproximativă de 300.000 lei. Trebuie să băgăm apă acolo pentru că acolo sunt 100 de suflete care nu au apă. Nu se poate dezvolta comunitatea fără apă, cu sere, solarii, grădini, animale sau altele. Canalizare nu există deloc în comună. E doar în mintea mea. Apa, în proporție de 70% este introdusă, atât pe rețea proprie, cât și e rețea Aquaserv. La apă s-au făcut progrese mari în ultima perioadă și chiar și acum se muncește la introducerea apei. Deși nu există deloc canalizare, intenționăm ca în mandatul acesta să facem pași uriași spre normalitate prin introducerea canalizării. Canalizarea ar însemna o echivalare a nivelului de trai al cetățenilor cu cel al marilo orașe sau al satelor bine dezvoltate. Nu ar mai fi nevoie să poluăm mediul, nu ar mai fi nevoie să aducem cisterne pentru a goli fosele și așa mai departe. Ar fi nimic mai puțin decât o normalitate. Cam acestea sunt obiectivele de îndată. Intenționăm ca la sfârșitul anului să depunem un proiect de canalizare pe satul Sânpetru și Dâmbu”, a explicat Spiru Șerban Crăciun.

Educație, apoi sănătate norvegiană

Două dintre cele mai importante valori pe care orice comunitate mare sau mică trebuie (imperativ!) să le pună la punct sunt Educația și Sănătatea. Spiru Șerban Crăciun a pus bazele unei grădinițe și a unei școli primare în satul Dâmbu. Mai mult, se demarează și un proiect finanțat din granturi norvegiene pentru a îmbunătăți sistemul sanitar din comună.

„Mai avem un proiect cu școala din Dâmbu, care cred că va fi o perlă a Sânpetrului. Și firma care lucrează este una de care sunt foarte mulțumit. Acolo va fi o grădiniță mare și o școală primară pentru satul Dâmbu, care, decât să fie o ruină, mai bine să fie o clădire plină de viață și cu copii. Reabilitarea și modernizarea școlii din Dâmbu este de 1.900.000 lei. Căminul din Tușin e în plină construcție. Acum se lucrează la faza de acoperiș, în cadrul unui proiect care a avut finanțarea căminurilor culturale. Au fost trei cămine, Tușin, Dâmbu și Sânpetru care au avut o valoare totală de 2.600.000 lei. Vă mai pot spune că am semnat un contract cu FRDS (Fondul Român de Dezvoltare Socială – n.r.) pe îmbunătățirea calității vieții pentru romi. Urmează să primim răspunsul la depunerea proiectului pentru Dispensarul din sat, pe granturi norvegiene, prin care se va implementa un proiect complex prin aducerea unui medic în fiecare zi a săptămânii. Nu va mai fi să ducem oamenii la oraș, aducem medicul la sat”, a punctat primarul.

Capela, axis mundi pentru comunitate

Primarul comunei, din declarațiile sale, pare să pună un mare accent pe tradiție. Conform afirmațiilor sale, a avea o capelă în fiecare sat este un lucru imperativ.

„Am finalizat două capele la sfârșitul anului trecut, iar acum urmează să începem alte două capele în satul Dâmb și în satul Sângeorz. Capelele pentru satul Dâmbu și Sângeorz ar fi undeva la 300.000 de lei și preconizăm să le terminăm în doi ani. Să facem o fază de roșu, apoi și finalizarea în anul următor. Cred că e un prim pas spre normalitate, construirea unei capele într-un sat, într-o comunitate. Cam astea sunt visele pentru primul an de mandat și cred că sunt realizabile și realiste. Clar, dacă era ușor, nu ajungeam eu primar. Dacă era bine, nici atât. Pentru succes nu este lift. Trebuie să o luăm pe scări. În acest prim mandat îmi propun să reușesc foarte mult. Nu mă gândesc la al doilea sau al treilea mandat. Mă gândesc ce pot face astăzi. Vorba românului, „nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi”. Terenul de sport pentru care așteptăm recepția și este aproape gata a avut o valoare de 60.000 de euro. Cam astea sunt sumele în care ne încadrăm și avem și noi o mică parte pe care trebuie să o dăm din bugetul local și să îi suportăm. Bugetul local e unul care suportă cât poate suporta. E vorba de un procent de 5-10% din valoarea investițiilor. Asta este media localităților. Din bugetul local pentru dezvoltare, pe lângă capele și apă, mai sunt și alte lucruri mai „mărunte”, dar cu efecte mari. Printre acestea se află stații de autobuz, curățenie, reparat șanțuri, podețe, cu angajații proprii ai Primăriei. Cred că pentru a fi bun gospodar nu își trebuie o straiță cu bani și o căruță. Cred că poți să fii un bun gospodar și cu bani puțini.”, a specificat Spiru Șerban Crăciun.

De la origini, la navetiști

Există o situație care se întâmplă tot mai des în zona rurală, pe care o amintește și Spiru Șerban Crăciun. Este vorba de faptul că, după spusele primarului, nu mai există „țărani” care să se ocupe cu îndeletniciri specifice, ci doar „oameni care locuiesc la țară”, care fie aleg, fie sunt nevoiți să lucreze în alte domenii. Una din părțile bune este că transportul în comun nu lasă de dorit în comună. Cu toate acestea, celaltă fațetă a monedei este că locuitorii aleg să facă naveta în localități învecinate pentru a merge la muncă.

„Situația transportului local este una bună. Avem o firmă care asigură curse destul de regulate și o dată la două ore, și la patru ore. Avem foarte mulți navetiști. Dar cu un ochi râdem și unul plângem. După mine, locuitorii de la sat nu mai sunt țărani. Pentru mine, ca copil de țăran e un lucru rău pentru că ne-am îndepărtat de origini. Acum sunt simplii locuitori la sat care desfășoară activități și își câștigă traiul din alte activități decât agricultura și doar locuiesc aici. Nu mai simt ce înseamnă animalul, ce înseamnă câmpul și așa mai departe. Sunt foarte mulți care pleacă în zona Bistrița la firme de cablaje, ori la Cluj, și există o firmă de croitorie foarte aproape, la Sărmașu, care ne-a angajat foarte mulți oameni. Chiar astăzi am avut un interviu cu o firmă din Târgu Mureș care a lucrat la Școala din Dâmbu și care a angajat șase oameni în construcții. Acestea reprezintă șase locuri de muncă, șase pâini rămase acasă și eu cred că ne îndreptăm spre o normalitate. Când omul e sătul din perspectiva locului de muncă și a salariului și când omul are minimul de condiții, însemnând apă, drum și lumină, cred că există o oarecare satisfacție și o cale spre normalitate”, a explicat primarul.

Ferme puternice

Conform celor relatate de primar, agricultura din Sânpetru de Câmpie este printre cele mai dezvoltate din județ. Acest lucru se datorează și unor ferme puternice care au un profit considerabil și care dezvoltă comuna prin oferirea locurilor de muncă.

„Agricultura cred că e cea mai dezvoltată din județ, dacă îmi permit să ieșim cu ceva înainte. Avem ferme foarte puternice și fermieri foarte stabil financiar. Cred că acesta a fost stâlpul de susținere al comunității. Au comasat terenurile, au adus utilaje noi, au angajat oameni, se face performanță și, chiar mai mult, suntem cu mult față de restul zonelor sau de alte câmpii prin agricultorii pe care îi avem. Partea de de zootehnie este tradițională. Își fac treaba. Din păcate, chiar dacă nu vrem să recunoaștem, nu prea mai sunt tineri să se bucure de meseria asta, de a ține și crește animale, pentru că e militărie. Că ninge, că plouă, că e iarnă, că e vară, ei trebuie să fie la datorie. Dar deocamdată, cred că avem cel mai mare efectiv de oi din Mureș”, a declarat primarul sânpetrenilor.

Investitorii ar găsi „oameni muncitori”

Este o luptă pentru multe dintre comune de a aduce investitori. Administrația locală din Sânpetru de Câmpie poate oferi sprijin tuturor celor care doresc să își deschidă o afacere în zonă, instituția dispunând chiar și de terenuri pe care le poate oferi doritorilor. Cel mai important, însă, pare a fi mâna de lucru pe care un investitor ar putea să o găsească printre sânpetreni.

„În primul rând, orice investitor care ar dori să vină în comună, ar avea cu cine munci. Noi am fi dispuși să îi ajutăm cu tot ce ține de noi pentru a crea o afacere. Cred că descentralizarea din punct de vedere al afacerilor i-ar ajuta pe ei să fie mult mai stabili și mult mai feriți de vânt în cazul unor pandemii sau lockdownuri cum se practică acum. Cred că ar găsi niște oameni muncitori, ar găsi niște oameni serioși. Ar avea un vad foarte mare. Eu visez să aducem investitori și fac chiar și un apel. Dacă cineva dorește să stea la o poveste și să găsim un numitor comun pentru a crea o afacere aici, îi aștept cu tot dragul. Cred că un lucru bun nu îl câștigi ușor, așa că încă suntem în așteptare. Intenționăm să oferim niște terenuri ale Primăriei pentru a dezvolta o afacere, dar prima dată trebuie să oferim ceva ca să primim. Astfel, avem apa, acum introdusă, curent, canalizare, pe care urmează să o facem și atunci cu siguranță vor apărea și rezultatele. Sunt niște terenuri în centrul satului: fosta Piața Târgului, cum îi spuneam, sau o platformă betonată de pe vremea colectivului, înainte de 1989, care e la intrare în sat. Eu cred că sunt undeva la 5 hectare pe care ar putea să se dezvolte o mică industrie sau niște servicii. În plus, sperăm că și drumul acesta care leagă Sânpetru cu Târgu Mureș nu va mai fi o problemă în scurt timp. Până atunci ar fi bine să ne facem cărțile”, a conchis Spiru Șerban Crăciun.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE