Home / Invatamant / Azamfirei: În 1945, Regele Mihai I a semnat Decretul-Lege de înființare a instituției care a devenit UMFST Târgu Mureș

Azamfirei: În 1945, Regele Mihai I a semnat Decretul-Lege de înființare a instituției care a devenit UMFST Târgu Mureș

Distribuie

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a reamintit luni, de Ziua Regalităţii, că înfiinţarea instituţiei se leagă de numele Regelui Mihai I al României, ocazie cu care acesta a rostit o frază celebră.
„‘Tinerii României sunt acea parte a României care ne aşează la nivel de egalitate cu orice altă ţară a lumii’ – sunt cuvintele Regelui Mihai I al României, cel care a semnat, în anul 1945, Decretul-Lege de înfiinţare a instituţiei care urma să devină ulterior Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astăzi, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade” din Târgu Mureş”, a arătat, într-o postare pe Facebook, rectorul UMFST Târgu Mureş.

Potrivit acestuia, ziua de 10 mai are mai multe semnificaţii, toate legate de regalitate şi că aspiraţiile către democraţie şi progres au fost şi rămân legate de această zi.
„10 Mai – Ziua Regalităţii. 10 Mai este celebrată în România ca zi de Sărbătoare Naţională, prin Legea nr.103/2015. Între anii 1866-1947 această zi a fost Ziua Naţională a României. Pentru români, este o zi cu triplă semnificaţie istorică, astfel: la 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern Sigmaringen soseşte la Bucureşti şi depune jurământul de credinţă ca Principe al României, sub numele de Carol I; la 10 mai 1877 Principele Carol I declară oficial Independenţa României, promulgând Declaraţia de Independenţă votată pe 9 mai în Parlament; la 10 mai 1881 România devine Regat, iar Carol I devine primul Rege al ţării. Istoria noastră ca Stat modern, cât şi aspiraţiile către democraţie şi progres au fost şi rămân legate de această zi de mare însemnătate, 10 Mai. La mulţi ani Casei Regale! La mulţi ani, România!”, a precizat profesor doctor Azamfirei.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.