11,5 milioane de lei pentru dezvoltare, la Tăureni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 190 Vizualizări

11,5 milioane de lei pentru dezvoltare, la Tăureni

Bugetul aprobat de Consiliul Local al comunei Tăureni pentru 2021 pare a fi unul echilibrat din punct de vedere al raportului venituri-cheltuieli. Astfel, în planul de buget pentru anul acesta, propunerea pentru totalul de venituri ale bugetului local este 12.812.000 de lei, în timp ce exact aceeași sumă se regăsește și în rubrica totalului cheltuielilor.

Defalcarea pe secțiunile de Funcționare și Dezvoltare, din nou se prezintă atipic pentru un buget al unui UAT. De regulă, secțiunea de funcționare cuprinde sume mai mari decât cea de dezvoltare. Cu toate acestea, bugetul local al tăurenilor are la secțiunea de funcționare propusă suma de 1.292.000 de lei. Mai mare însă este cifra propusă la secțiunea de dezvoltare, unde s-au alocat 11.520.000 de lei pentru anul 2021.

Într-un interviu acordat recent cotidianului Zi de Zi, primarul comunei Tăureni, Ovidiu-Petru Oltean, a specificat faptul că nu au existat probleme în adoptarea Planului Bugetar în Consiliu. Cu toate că reprezentanții partidului care îl susține pe primar, Partidul Social Democrat, sunt majoritari în Consiliul Local, Ovidiu-Petru Oltean a afirmat că întreg Consiliul Local „ține cadența” la dezvoltarea comunei.

„Sume mici, probleme mici. Dacă erau sume mari, probabil era o dezbatere mai elaborată. Am repartizat sumele exact pe capitolele bugetare pe investiții, funcționare, salarii, profesori, școli. Nu am avut probleme de niciun fel la adoptarea bugetului. Consiliul Local a înțeles că trebui să pună umărul la dezvoltarea comunității. Eu am majoritate în Consiliu. Nu am nicio problemă. Ceilalți consilieri nu pun niciun fel de probleme și se pare că țin cadența cu noi pentru dezvoltarea comunității”, a declarat Ovidiu-Petru Oltean.

Drumuri până la agroturism

La ora actuală, Administrația locală din Tăureni gestionează patru proiecte, în diferite stadii de implementare. Printre acestea, modernizarea drumurilor pare să fie un punct central și de necesitate.

„În dezvoltarea Tăureniului avem patru proiect mari în implementare. Avem un proiect de modernizare drumuri comunale, 9 kilometri de modernizare drumuri și străzi în interior, în valoare de 9.600.000 de lei, prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală – n.r.). Acest proiect se află în fază de final. Mai sunt 120 de zile până la finalizarea lui. Sperăm că undeva în luna iulie să facem recepția la terminarea lucrărilor. Al doilea proiect mare ar fi construcția unei săli de sport cu 180 de locuri pentru echipa de handbal Arsenal Tăureni. Valoarea lui este de 1.200.000 de euro. Cel de-al treilea proiect este construirea sediului administrativ, primărie nouă, în valoare de 3.400.000 de lei, tot prin PNDL2. Mai avem construcția unei platforme pentru poluarea cu nutrienți, în valoare de 1.700.000 de lei, care are termen de finalizare în luna iunie. Toate aceste investiții au primit partea de cofinanțare din partea bugetului local. Mai avem ca și parte de cofinanțări modernizarea drumurilor de interes local din interiorul comunei, un proiect care se află în fază de autorizare la momentul actual, obținere avize, acorduri. E vorba de 8 kilometri, un drum care va fi modernizat și care face legătura cu județul Cluj prin comuna Viișoara, satul Urca. Tot la fel, ne-a fost alocată finanțarea. La toate acestea se adaugă alte proiecte mici care nu necesită atât de mare finanțare, dar din puținul pe care l-am primit încercăm să acoperim toate nevoile legate de anul 2021”, a punctat primarul tăurenilor.

După cum s-a putut observa, o mare atenție primește și construcția sălii de sport prin intermediul căreia primarul dorește o „dezvoltare pe orizontală a agroturismului” în zonă.

„Prin construcția sălii de sport încercăm să dezvoltăm pe orizontală tot ce înseamnă construcția de pensiuni pentru promovarea agroturismului în Tăureni. Echipa de handbal Arsenal Tăureni este la un nivel de competiție foarte ridicat. Este pe locul 3 în România la junioare IV. Am avut multe competiții internaționale unde am ieșit pe locul 1 sau 2 cel mult. În momentul în care va trece și pandemia și vom intra în normalitate vom începe competițiile. Vor veni echipe din țară și din afară. Desigur, echipele care vin au nevoie de un loc de cazare. De aceea am gândit dezvoltarea pe orizontală  în jurul sălii de sport, anume să dezvoltăm agroturismul”, a explicat Ovidiu-Petru Oltean.

Pe locuri, fiți gata, fonduri europene!

După cum a precizat primarul tăurenilor, speranța pentru comunele mici pentru dezvoltare este accesarea de Fonduri Europene. La ora actuală ghidurile pentru accesarea lor se lasă așteptate. Prin înființarea unui Grup de Acțiune Locală (GAL), care cuprinde Tăureniul, Sânger și orașul Luduș, Ovidiu-Petru Oltean speră că se vor putea accesa mai ușor fonduri și prin această „alianță” începând cu anul 2022.

„Așteptăm acuma ghidurile care bănuiesc că se vor lansa în curând în consultare publică pentru infrastructură. Vedem că și la nivel central există o oarecare bâlbă legată de PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală – n.r.). Asta e marea speranță că vom putea elabora proiecte. Vom vedea ce spun ghidurile de finanțare. Acum aștept să treacă data de 29 aprilie. Am la Regiunea 7 Centru Alba Iulia un proiect comunitar. Aștept să treacă termenul de depunere să fim chemați la semnarea contractului de execuție. Suntem deschiși la orice fel de fonduri vor veni pe comunitatea europeană. Suntem pregătiți și pe GAL, înființăm un GAL nou care se va chema Tezaurul Câmpiei Mureșene, din care fac parte Tăureni, Sânger și orașul Luduș. Dacă totul merge bine, începând din anul 2022 vom putea atrage fonduri și pe acest Grup de Acțiune Locală să îi ajutăm pe micii întreprinzători. Suntem foarte deschiși și pregătiți cu personal. Mai ales noi, comunitățile mici, nu ne putem permite să intrăm să facem niște documentații ca ele să nu fie finanțate. Este atât de mare constrângerea bugetară încât un astfel de eșec ar duce la cheltuieli care grevează bugetul local și nu ne dorim lucrul acesta”, a conchis Ovidiu-Petru Oltean.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE