Home / Politic / Situația turismului românesc, în atenția deputatului Dumitrița Gliga

Situația turismului românesc, în atenția deputatului Dumitrița Gliga

Distribuie

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a adresat luni, 10 mai, o interpelare către Florin Cîțu – premierul României, Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu tema ” Timpul trece, turismul românesc rămâne indiferent guvernanților”.

”După cum este cunoscut, urmare a eșecului negocierilor cu Comisia Europeană din aprilie a.c., Guvernul urmează să înainteze, în perioada imediat următoare, un nou set de propuneri revizuite și actualizate privind  Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest context, doresc să accentuez relevanța cu totul excepțională a sectorului turistic pentru atingerea standardelor impuse pentru PNRR. Documentele pregătite de autoritățile naționale vor fi evaluate de Comisia Europeană, care va analiza proiectele depuse prin prisma unor criterii bine stabilite, precum tranziția “verde”, domeniu care trebuie să includă un minimum de 37% investiții pentru reforme cu impact climatic”, a arătat deputatul Dumitrița Gliga.

Interes pentru susținerea turismului durabil

Totodată, președintele interimar al PSD Mureș a subliniat că ”nu mai este o noutate pentru nimeni importanța sectorului turistic pentru atingerea exigențelor fixate de Comisia Europeană în sfera economiei verzi, conform Facilității de Redresare și Reziliență, precum și a priorităților de ansamblu ale dezvoltării economiei naționale, în conformitate cu recomandările venite de la Bruxelles, care încurajează statele membre în direcția “prezentării PNRR și a programelor naționale de reformă într-un singur document integrat”.

”Cu toate acestea, impresia actuală a tuturor celor care au urmărit planul Guvernului este că dezvoltarea turismului românesc se axează pe promovarea „turismului pe bicicletă” și a „magistralelor EuroVelo”. Nu se propune nimic concret pentru turismul durabil, sau pentru perspectivele dezvoltării agro-turismului și ale turismului ecumenic. De asemenea, sunt foarte puține referiri legate de investițiile de mediu și digitale privind modernizarea și promovarea Rezervației Naturale a Deltei Dunării.

Valoarea totală a investițiilor propuse pentru susținerea acestui sector al economiei naționale este absolut derizorie și nerealistă, minimalizând impactul lui economic absolut uriaș, de la locuri de muncă și infrastructură de mediu și digitală, la calitatea vieții și la dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor țării”, a punctat deputatul Dumitrița Gliga.

Există strategie pentru susținerea turismului?

La finalul interpelării, deputatul Dumitrița Gliga a adresat două întrebări celor trei membri ai Guvernului condus de premierul Florin Cîțu.

”Care este strategia pregătită de Guvern pentru relansarea turismului din țara noastră din perspectiva atenuării și contracarării consecințelor crizei sanitare, precum și a satisfacerii cerințelor impuse PNRR, în conformitate cu regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență? Aveți în vedere, în acest context, promovarea unor măsuri specifice, inclusiv a unor facilități de natură financiară și fiscală, complementare prevederilor PNRR, care să fie incluse în Programul național de reformă, respectiv în Programul de convergență al României, conform recomandărilor instituțiilor europene și care să vizeze susținerea mai viguroasă a industriei turistice din țara noastră, sector esențial al „economiei verzi”, conform Pactului Verde European, la care România este parte?”, a întrebat deputatul Dumitrița Gliga.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Popice: Înfrângere pe terenul campioanei en-titre

Distribuie Echipa de popicari din cadrul CSM Târgu Mureș a pierdut jocul etapei a IV-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.