VIDEO: ”Maratonul vaccinării”, la UMFST Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 653 Vizualizări

VIDEO: ”Maratonul vaccinării”, la UMFST Târgu Mureș

Aproximativ 3.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech împotriva virusului SARS-CoV-2, 72 de ore non stop în care locuitorii județului Mureș, și nu numai, au acces, fără programare, la 10 fluxuri de vaccinare și circa 300 de voluntari implicați (studenți, personal medical și personal administrativ) sunt principalele cifre anunțate de organizatorii ”Maratonului vaccinării”, eveniment care va avea loc începând de vineri, 14 mai, ora 8.00, până luni, 17 mai, ora 8.00, în incinta Facultății de Farmacie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Detalii despre ”Maratonul vaccinării” au fost prezentate joi, 13 mai, cu prilejul unei conferințe de presă la care au participat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș – senatorul Leonard Azamfirei, prefectul județului Mureș – Mara Togănel, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș – dr. Iuliu Moldovan, președintele Consiliului Județean Mureș – Péter Ferenc, primarul municipiului Târgu Mureș – Soós Zoltán și dr. Vass Levente – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

UMFST, implicare în viața comunității

În alocuțiunea sa, gazda conferinței de presă, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, a afirmat că unul din principalele roluri ale unei universități ar trebui să fie cel de ”motor de dezvoltare” al regiunii din care face parte.

”De-a lungul timpului, convingerea mea, a universității, a fost că rostul unei universități este nu doar de a instrui studenți, de a forma oameni foarte bine calificați, ci în egală măsură de a se implica în viața comunității locale, de a veni cu idei creative și de a le pune în practică dacă este posibil acest lucru”, a declarat senatorul Leonard Azamfirei.

Efort comun împotriva pandemiei

Prefectul județului Mureș a subliniat excelenta conlucrare între reprezentanții principalelor instituții locale și județene astfel încât ”Maratonul vaccinării” de la UMFST să se deruleze cu succes.

”Maratonul vaccinării este o acțiune care face parte din campania județeană ”Mureșul se vaccinează” și cred că efortul și strădania noastră, a tuturor instituțiilor, este de bun augur”, a arătat prefectul județului Mureș.

”Toată populația și toți mureșenii, și nu doar mureșenii, care au peste 16 ani, sunt așteptați de către echipa organizatoare să vină să se vaccineze”, a adăugat Mara Togănel, care a mai afirmat că ”vaccinul înseamnă știință”, respectiv că are încredere în știință, motiv pentru care s-a și vaccinat împotriva COVID-19.

Locuitorii satelor, invitați la vaccinare

În mesajul său, dr. Vass Levente, a lansat un apel către reprezentanții autorităților județene pentru a face ”tot posibilul ca în principiu și prioritar oamenii și cetățenii români din mediul rural să aibă aceste informații, să vină la această inițiativă frumoasă.”

Totodată, dr. Vass Levente a mai anunțat că Ministerul Sănătății a virat, ”în primele trei luni”, Direcției de Sănătate Publică Mureș, suma de 600.000 de euro reprezentând plata salariilor peste detașări pentru personalul care a deservit centrele de vaccinare.

Vaccinare doar cu buletinul

Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș a vorbit despre numărul de doze asigurate pentru ”maratonul” organizat la nivelul județului Mureș.

”Suntem la peste 160.000 de doze intrate în județul Mureș. Peste 60.000 de persoane din județul Mureș au primit doza 1 și 2, iar 100.000 de persoane au primit doza 1. Legat de “maraton”, am asigurat tot suportul UMFST pentru realizarea circuitelor și pentru asigurarea dozelor necesare. Vom asigura undeva la 2.500 – 3.000 de doze, iar chiturile de vaccinare vor fi corespunzătoare acestui număr de doze. Îi îndemn pe toți mureșenii ca începând de mâine dimineață de la ora 8.00 și până luni dimineață la ora 8.00, cei care doresc, voluntar, fără programare, doar cu buletinul, pot să vină să se vaccineze”, a menționat dr. Iuliu Moldovan.

Îndemn pentru mureșeni și târgumureșeni

Președintele Consiliului Județean Mureș a subliniat importanța vaccinării populației într-un număr cât mai mare, îndemnându-i astfel pe mureșeni către imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2.

 „Cum am dat întotdeauna ajutor și cum am sprijinit demersurile unităților medicale și a universității, voi face și în continuare totul ca acest „maraton” sau această perioadă în care mureșenii pot veni pentru a-și primi acest vaccin, să fie într-un  număr cât mai mare. Eu sper că va fi un succes. Rolul nostru ca și conducători de instituție este să spunem un cuvânt de îndemn către mureșeni. Vrem să transmitem către cetățenii județului Mureș, să vină cât mai mulți la acest „maraton al vaccinării”, pentru că este important pentru întreaga societate să scăpăm de aceste restricții pentru ca viața să revină la normal”, a spus Péter Ferenc.

Primarul municipiului Târgu Mureș a anunțat cifrele exacte ale dozelor de vaccin anti COVID-19 utilizate până în prezent în Târgu Mureș.

„În ultima lună, fiecare decizie pe care am luat-o a fost cu gândul de a reveni la normalitate. Din datele pe care le avem astăzi, la Târgu Mureș s-au utilizat până acum, peste 56.000 de doze de vaccin, 35.086 doza 1, 23.482 doza 2. Acest lucru este vizibil, rata de incidență a scăzut. Din 10 mai am intrat în scenariul verde, iar începând din această săptămână măsurile restrictive sunt deja mai relaxate. S-au echipat logistic cinci centre de vaccinare, însemnând un total de 51 de fluxuri. Nu toate aceste fluxuri sunt în momentul de față deschise, dar pe măsură ce există solicitări, suntem pregătiți să facem față”, a declarat Soós Zoltán.

Alex TOTH

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE