Home / Agricultura / Focare noi de gripă aviară în județul Mureș!

Focare noi de gripă aviară în județul Mureș!

Distribuie

Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni, care deţinea 180.000 de păsări, şi unde zilele trecute a fost depistat un focar de gripă aviară.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmis miercuri Agerpres, la nivelul exploataţiilor infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.
De asemenea, au fost finalizate finalizat acţiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare şi au fost demarate cele de curăţenie şi de dezinfecţie. În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.
În cele trei localităţi din Mureş unde au fost depistate focare de gripă aviară erau 349 păsări, respectiv 31 în Sântana, 188 în localitatea Cozma şi 119 păsări în Grebenişu de Câmpie.
ANSVSA precizează că, în perioada 10 – 12 mai, au avut loc videoconferinţe cu Direcţiile sanitare veterinare judeţene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.
„În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate şi analizate ultimele informaţii din anchetele epidemiologice şi stadiul stabilirii trasabilităţii păsărilor din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Totodată, se monitorizează rezultatele acţiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea”, se menţionează în comunicat.
Ca urmare a acestor controale, au fost depistate şi sancţionate mai multe abateri, în următoarele judeţe: Mureş – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională de 600 lei; un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională fiind în valoare de 3.000 de lei; Arad – 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări – sancţiuni de 12.000 de lei; Olt – 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări – amenzi de 4.320 de lei; Vaslui – două mijloace de transport animale vii care nu respectau condiţiile de bunăstare (densitate pui depăşită) pentru care au fost emise două avertismente.
De asemenea, în judeţul Teleorman, a fost depistată o căruţă care transporta păsări, fără a deţine certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, pentru abatere fiind emis un avertisment; în Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.200 de lei; Harghita – un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.600 de lei; Hunedoara – un mijloc de transport neautorizat pentru păsări, inspectorii aplicând o amendă de 6.000 de lei; activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, sancţiunea contravenţională aplicată fiind în valoare de 1.200 de lei.
În acest context, a fost convocată o reuniune a Grupului Naţional de Experţi pentru Influenţă Aviară şi o şedinţă a Consiliului Consultativ al ANSVSA, unde s-a analizat evoluţia gripei aviare în ţara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorităţi şi implementarea acestuia la nivel naţional pentru prevenirea răspândirii şi combaterea gripei aviare.
De asemenea, au fost solicitate şi discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021, adoptată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice importante generate de această boală.
De asemenea, Autoritatea monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră. În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.