Castelul Rákoczi-Bornemisza, bijutierie arhitecturală a Gurghiului Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 444 Vizualizări

Castelul Rákoczi-Bornemisza, bijutierie arhitecturală a Gurghiului

Unul dintre cele mai reprezentative edificii ale arhitecturii secolului al XVII-lea este Castelul Rákoczi-Bornemisza din Gurghiu, construit de principele Transilvaniei, Gheorghe Rákoczi I. Castelul este situat la poalele dealului pe care se află ruina Cetăţii Gurghiului și este considerat unul dintre cele mai importantele ansambluri ale arhitecturii laice din Transilvania.

Castelul, pe parcursul secolelor XIV-XVII, s-a aflat, de obicei, în posesia voievodului transilvan, a comitelui secuilor sau a familiei princiare, iar începuturile istoriei castelului din Gurghiu pot fi identificate în perioada domniei principelui Gheorghe Rákoczi I (1630-1648), care l-a construit ca sediu pentru partidele sale de vânătoare. După perioada de incertitudine de la începutul secolului al XVIII-lea, domeniul Gurghiului a intrat în anul 1717 în posesia familiei Bornemisza.

Turiști din întreaga țară

Monumentul se află în administrarea Muzeului Judeţean Mureş, iar specialiștii de la muzeu au elaborat un studiu istoric şi de artă al Castelului care să stea la baza unui proiect european pentru restaurarea obiectivului și repunerea în valoare a parcului dendrologic. În fiecare an, Muzeul Judeţean Mureş organizează „Ziua Porților Deschise”, prilej cu care participanții pot lua parte la ore de istorie și activităţi de pedagogie muzeală, pot admira fotografii şi planuri vechi ale ansamblului și costume populare autentice. Aproximativ 1.000 de turiști vizitează în această zi Castelul și parcul dendrologic. De altfel, parcul poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 10.00-18.00, în timp ce Castelul se află în plin proces de reabilitare și prin urmare nu poate fi vizitat.  Ansamblul Castelului Rákoczi-Bornemisza face parte din Domeniul Gurghiului, care a fost unul dintre cele mai întinse şi mai importante domenii regale ale Transilvaniei medievale.

„Castelul se află în reabilitare și nu poate fi vizitat. Se lucrează intens la depunerea unui proiect de reabilitare prin fonduri europene. În schimb, se poate vizita zilnic parcul dendrologic al Castelului, în intervalul orar 10.00-18.00, fără a se perpece vreo taxă de intrare. În fiecare an, în primăvară, organizăm „Ziua Porților Deschise”, prilej cu care Castelul poate fi vizitat. Anual, în această zi, vizitează Castelul aproximativ 1.000 de persoane, iar numărul vizitatorilor este relativ constant. Vin turiști interesați de istoria locală, parcul fiind foarte popular în rândul localnicilor, dar avem vizitatori și din alte orașe ale țării sau chiar din străinătate”, a declarat Szilamer Pánczel, șeful Secției Gurghiu a Muzeului Județean Mureș.

Castelul este situat la poalele dealului pe care tronează ruinele Cetății Gurghiului, atestată documentar în secolul al XIV-lea (1358) și distrusă în urma unui asediu cu tunurile, care a durat aproape o jumătate de an, de trupele imperiale austriece conduse de comandantul Jean-Louis de Bussy-Rabuti, în 1708, în timpul Războiului Curuților.

Teodora MÎNDRU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE