Castelul Teleki din Gornești, supranumit și „comoara Mureșului” Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3137 Vizualizări

Castelul Teleki din Gornești, supranumit și „comoara Mureșului”

La numai 17 kilometri distanță de municipiul Târgu-Mureș, pe partea stângă a râului Mureș, se află Castelul Teleki din localitatea Gornești supranumit și „comoara Mureșului” și considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Ardeal.

Castelul a fost ridicat între anii 1771-1778, pe locul unei foste cetăți medievale, dărâmate din ordinul noului proprietar Mihaly Teleki, care și-a dorit un impunător castel pentru familia nobiliară. Este una din cele mai reprezentative lucrări ale barocului pur transilvănean. A fost construit în stil Grassalkovich, răspândit in Budapesta. Farmecul sta in cele 52 de camere si 365 de ferestre ale sale, simbolizând zilele anului.

Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează Ziua Castelului, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară.

Vizitatorii pot vedea parcul și curtea Castelului, iar la etajul I pot vizita Sala Mare a Castelului și șapte piese ce au aparținut familiei Teleki. De asemenea, turiștii pot vizita două camere mobilate și o expoziție de covoare orientale.

Două castele Teleki în Glodeni și Dumbrăvioara

Două castele Teleki mai sunt în Glodeni și Dumbrăvioara. Castelul Teleki din Glodeni reprezintă unul dintre cele mai frumoase edificii în stil empire din Transilvania. Construit de către nobilii de la care îi provine numele, acesta mai păstrează încă din farmecul și frumusețea din vremurile vechi.

Construcția Castelului Teleki din Dumbrăvioara a fost începută în 1769 de către Sámuel Teleki. Aripa nordică a castelului a fost edificată între anii 1769–1770, iar construcţia aripii de sud a fost începută în 1773. Şantierul era condus de renumitul maistru târgumureşean de origine germană, Paul Schmidt. Reședința familiei Teleki din Dumbrăvioara a fost unul dintre cele mai frumoase castele construite în stil baroc din Ardeal. Mai toți bărbații familiei nobiliare aveau funcții importante și făceau des călătorii în străinătate, de unde se întorceau cu multe idei inovatoare care și-au pus pecetea asupra construirii castelului. Membrii familiei Teleki colecționau piese de mobilier, porțelanuri, covoare, antichități, arme și trofee. Cei care veneau în vizită la castel erau fascinați de frumusețea locului.

Teodora MÎNDRU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE