FOTO: Cel mai bun prieten al omului, stăpân peste Platoul Fâncel Ibanesti
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2431 Vizualizări

FOTO: Cel mai bun prieten al omului, stăpân peste Platoul Fâncel

Uniunea Chinologică Royal (U.Ch.R.), cu sprijinul Primăriei comunei Ibănești, a organizat sâmbătă, 15 mai, expoziția canină „Ibănești Mureș”, eveniment care a reunit 120 de crescători de câini de rasă din întreaga țară. 

„Vinovatul” principal al evenimentului găzduit de Platoul Fâncel a fost părintele greco-catolic din Ibănești, Tudor Toma Someșan, crescător de Ciobănesc de Asia Central, proprietarul canisei A&A Alabay Guard și arbitru în cadrul U.Ch.R.

Părintele greco-catolic Tudor Toma Someșan

„Fiind de-al locului, cum se zice, ideea de a organiza această expoziție aici, pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești, îmi aparține în totalitate. De câțiva ani i-am sugerat președintelui U.Ch.R, Radu Tudor Alexandru, un loc minunat aici, la Ibănești, care s-ar preta de minune unor astfel de expoziții chinologice, care depășește cu mult orice altă locație care a găzduit o expoziție chinologică. Vorbele mele au fost primite cu destulă rezervă, până s-au convins pe viu de frumusețea acestui loc minunat. Așa se face că am luat legătura cu Primăria Ibănești, partener al expoziției, și am adus din toată România crescători de câini aici, pe Platoul Fâncel. Cu toții au fost încântați de frumusețea locului și de cum am organizat expoziția. S-a completat fericit această zi cu diminuarea restricțiilor anti-Covid, toți fiind fericiți că în sfârșit am putut da jos măștile”, a precizat Tudor Toma Someșan, directorul expoziției.

Câștigătorii expoziției

În cadrul competiției, organizatorii au amenajat 4 ringuri de arbitraj în sistem multijudging, la fiecare clasă câte doi arbitri, iar la BOG (Cel mai bun câine al grupei) și BIS (Cel mai bun câine al expoziției) câte patru arbitri.

În cursul dimineții, la concursul CAC, cel mai frumos câine din expoziție (Best in Show) a fost desemnat Ferma Baroanei Paco din Rasa Lagotto Romagnolo, urmat de Chapo (French Bulldog) și Arista (Ciobănesc de Asia Centrală).

Ferma Baroanei Paco (Rasa Lagotto Romagnolo) pe prima treaptă a podiumului

La secțiunea „Best Movement în Show”, primele locuri au fost ocupate de Al Quamar Najam Aayan Nassim, Rasa Afgan Hound, Joylli Strong Alesia Happidog (Weimaraner) și Baros (Ciobănesc de Asia Centrală).

În cursul după amiezii, a venit rândul expoziției CACIB, unde ”Best in Show” a fost desemnat Joylli Strong Alesia Happidog, Rasa Weimaraner, urmat de Berserkerbulls Dunhill Hulk Of Lionesses (American Bulldog) și Talisman (Rasa Bichon Frise).

Locul 1 (Best Movement in Show) în cadrul concursului CACIB a fost adjudecat de Joylli Strong Alesia Happidog (Weimaraner), urmat de Al Quamar Najam Aayan Nassim (Afgan Hound) și Sara (Kangal).

Satisfacția crescătorului de câini

Pasiunea pentru creșterea câinilor de rasă nu are limite pentru părintele din Ibănești, fiind dedicat în totalitate câinilor din rasa Asia Centrală, exemplare care i-au adus numeroase satisfacții.

„Eu nu am concurat, din respect față de colegi, nu e normal să-mi arbitrez proprii câini. În ce mă privește, am acasă peste 20 de câini, rasa Asia Centrală pură. Am început această activitate de creștere a câinilor de rasă în urmă cu 11 ani. Am început din pasiune cu un cățel, apoi alt cățel. Văzând cât sunt de frumoși, am zis să începem să-i prezentăm și în expoziții. Am început astfel să luăm calificative de campioni naționali, chiar și internaționali. Câinii noștri sunt de calitate, pe lângă frumusețe au și calitatea genetică, fapt pentru care am creat o linie pe rasa Asia Centrală”, a spus Tudor Toma Someșan.

Iubire necondiționată

Dincolo de premii și calificative, deloc de neglijat, cea mai mare satisfacție a unui crescător este atașamentul animalului față de stăpân, lucru subliniat și de părintele Tudor Toma Someșan.

„O vorbă românească spune: Mânci un sac de sare cu omul de lângă tine și nu-l cunoști, mai mult, la final poate te și trădează. În schimb, câinele niciodată nu te trădează. Avem nenumărate astfel de pilde și exemple, inclusiv în balada Miorița, legate de câini credincioși care rămân fideli, care plâng pe mormântul stăpânului. Asta e cea mai mare satisfacție a unui crescător, loialitatea, faptul că este cel mai bun prieten și care nu te trădează niciodată. Luați-vă un câine și vă veți convinge pe viu de acest lucru, câinele o să vă iubească necondiționat”, a conchis Tudor Toma Someșan.

Alin ZAHARIE

edh
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE