Parc natural protejat în Târgu Mureș? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2870 Vizualizări

Parc natural protejat în Târgu Mureș?

Se preconizează că târgumureșenii se vor putea bucura de un parc natural protejat chiar aproape de inima orașului, amplasat pe locația fostei Fabrici de Cărămidă din cartierul Mureșeni.

Despre această idee s-a vorbit în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 14 mai, la care a participat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna. Au mai luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc și primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán.

„Astăzi la Târgu Mureș am vizitat o locație deosebită, care a fost prezentată de domnul primar, Soos Zoltan, o locație unde am văzut mediul natural în mijlocul orașului. Este vorba despre lacul de lângă Fabrica de Cărămidă, o potențială arie naturală protejată urbană. Avem în București Parcul Văcărești, pe care l-am vizitat săptămânile trecute. Această locație seamănă foarte mult cu ceea ce se dorește și în București, o arie naturală aflată în mijlocul orașului. Este o posibilitate nu doar pentru cei din Târgu Mureș, dar și pentru celelalte persoane care vin în vizită în această regiune, de a avea în imediata vecinătate a blocurilor, a hotelurilor, a caselor, o zonă de recreeze în care copiii pot veni și pot intra în contact direct cu natura, cu păsările, cu lacurile”, a explicat ministrul Mediului.

De la unii, la alții

Dar pentru ca această idee să poată fi pusă în aplicare, primul pas care ar trebui efectuat este trecerea drepturilor de administrare al spațiului de la Ministerul Energiei către Primăria municipiului Târgu Mureș. Pentru aceasta se plănuiește ca în luna iunie conducerea Primăriei municipiului să facă demersuri pentru inițierea unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie solicitat acest transfer. Desigur, acesta este doar primul obstacol, nu și singurul. Înainte ca transformarea să poată avea loc, susține ministrul Mediului, este nevoie și (evident) de ecologizarea zonei, dar și de rezolvarea problemelor sociale adiacente. Finanțările pentru acest proiect ar putea veni atât prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin Administrația Fondului pentru Mediu.

„Am stabilit cu domnul primar că în cursul lunii iunie, cu ajutorul Consiliului Județean și al Prefecturii, vor depune la Guvern un proiect de Hotărâre de Guvern prin care vor solicita preluarea în administrarea Primăriei în domeniul public al Primăriei, suprafața de peste 20 de hectare care astăzi este în domeniul public al Statului, în administrarea Ministerului Energiei. Eu sunt pentru această predare și sunt pentru finanțarea unui plan de management pe termen lung a acestei zone unde cu siguranță trebuie făcută o ecologizare în partea de sus a acestei locații. Trebuie rezolvată de asemenea și problema socială de acolo. Dar odată aceste probleme rezolvate, va fi o perlă a orașului și prin programul PNRR, cât și prin AFM putem să finanțăm atât un plan de management, cât și investițiile ulterioare pentru amenajarea unei arii naturale protejate în Târgu Mureș”, a afirmat Tánczos Barna.

„O oază de verdeață”

Edilul șef al târgumureșenilor a declarat că autoritatea locală va demara demersuri pentru aprobabarea și elaborarea unui studiu de fezabilitate, după care sumele necesare vor fi solicitate Ministerului Mediului.

„Am efectuat astăzi dimineață o vizită la zona Fabricii de Cărămidă unde există o zonă de exploatare abandonată de mai bine de 20 de ani, cu o suprafață de 22 de hectare unde inițiem și dorim să creăm un parc natural în parteneriat cu Ministerul Mediului pentru care o să solicităm pe parcursul lunii iunie predarea acestui teren de 22 de hectare către municipalitate. Prin reconversie vrem să redăm târgumureșenilor acest spațiu ca să devină o oază de verdeață de care s-ar bucura cu toții. În paralel, autoritatea locală va iniția hotărâri pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate și evident după ce indicatorii economici sunt aprobați vom solicita fonduri din partea Ministerului Mediului pentru a începe această reabilitare”, a punctat Soós Zoltán.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE