Home / Consiliul Judetean Mures / Biserica de lemn din Sărmăşel-Gară, monumentul cumpărat

Biserica de lemn din Sărmăşel-Gară, monumentul cumpărat

Ascunsă după o poartă, operă a unor meşteri maramureşeni, şi situată într-o livadă, Biserica Ortodoxă din Sărmăşel-Gară, cu Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost finalizată pe 19 aprilie 1692, după cum arată inscripţia în slavonă incizată pe ancadramentul aflat deasupra uşii de la intrare – „de la naşterea lui Hristos în anul 1692”.

Biserică, de asemenea, călătoare, potrivit unui act editat de domnitorul Mihai Viteazul, biserica exista în satul Dîmbu la 1601. Inscripţia de pe uşa de la intrare a bisericii dovedeşte că ea a fost ctitorită de Oprea şi Simon în timpul lui Apafi Calvinu. De altfel, potrivit documentelor, biserica a fost mutată în Sărmăşel-Gară în 1936 din satul Dîmbu, după ce a fost cumpărată de către credincioşii ortodocşi de acolo pentru 20.000 de lei.

Biserica este executată în întregime din lemn în stilul arhitecturii populare de tipul casei ţărăneşti fără turn. Mai târziu a fost adăugat pridvorul. Clopotniţa este situată la vest de lăcaşul de cult, este construită pe două caturi care se închid printr-un turn piramidal îmbrăcat în şiţă.

Biserica are un plan dreptunghiular, cu pereţi din bârne de brad ce se îmbină după sistemul „coadă de rândunică”, iar absida este decroşată, în cinci laturi. Pictura îi aparţine lui Toader Popovici şi a fost executată în 1781. Din păcate, 50% din aceasta s-a şters de-a lungul timpului din cauza apei infiltrate. În biserică se mai găsesc patru icoane pe lemn cu chenar sculptat şi una pe sticlă, precum şi două candelabre de lemn, toate având valoare artistică şi istorică. Uşile împărăteşti – icoana Deisis poartă inscripţia cu anul în care a fost realizată, 1781 –  sunt sculptate şi pictate cu scene biblice, iar deasupra catapetesmei se găseşte o cruce din lemn pictat, iar în dreapta şi stânga sunt înfăţişate Sfânta Fecioara Maria şi Maria Magdalena.

Lăcaşul de cult a trecut prin restaurări succesive, intervenţii cunoscute având loc în 1924, 1952 şi 1982 când biserica a fost ridicată circa 30 cm, s-a clădit sub ea piatră de râu şi s-au zidit scările. Ultima reparaţie datează din anul 2007 când s-a înlocuit acoperişul de şindrilă.

Biserica de lemn din Sărmăşel Gară este declarat monument istoric, fiind inclusă pe lista acestora cu nr. 924.

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

DEMISIE din conducerea Aeroportului ”Transilvania”!

Aleșii județeni au luat act joi, 24 iunie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, …