Biserica de lemn din Răstoliţa, chezaşă valorilor religioase Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 408 Vizualizări

Biserica de lemn din Răstoliţa, chezaşă valorilor religioase

Cimitirul ortodox din comuna Răstoliţa adăposteşte, din 1812, Biserica de lemn cu hramul „Sf. Nicolae”, astăzi declarată monument istoric cu nr. 3359.

Construită pe locul unde a fost defrişată o pădure, după unele izvoare, biserica a fost ctitorită „din evlavia credincioşilor în zilele Împăratului Francisc al II-lea şi al luminatului Domn Arhiereu Vasile Loga, preot fiind Ioan Gliga”.

Icoane împărăteşti şi cărţi de valoare

Ridicat din bârne de brad şi de frasin, edificiul religios este de tipul casă ţărănească cu pridvor, acoperit cu şindrilă. Pridvorul este susţinut de stâlpi sculptaţi. Special la Biserica de lemn de la Răstoliţa este faptul că turnul clopotniţă nu face corp distinct cu lăcaşul de cult. Chiar dacă, scrie Ioan Eugen Man, „lasă impresia unei detaşări, fiindcă la partea inferioară are o streaşină dispusă în alt unghi faţă de versantele pridvorului, iar turnul pătrat pătrat al cloptniţei pare constituit dintr-un schelet structurat numai în relaţie cu acela al pridvorului”.

Planul construcţiei este dreptunghiular cu o absidă poligonală în trei laturi, nedecroşată. Atât naosul şi pronaosul au forme dreptunghiulare, fiind acoperite însă de o boltă octogonală, respectiv una semicirculară. Altarul are forma pentagonală boltită.

Catapeteasma prezintă cele trei rânduri de icoane tipiconală. În partea stângă sus a catapetesmei, o inscripţie chirilică consemnează: „Această catapeteasmă plătit-o Gliga Ioan cu feciorul său Gliga Alexandru şi au dat şi sătenii care cu cât s-au îndurat”.

Biserica păstrează icoane împărăteşti şi cărţi de valoare cuprinse în patrimoniul cultural naţional, din păcate însă pictura murală a fost aproape complet distrusă din cauza intervenţiei unor zugravi, precum şi a intemperiilor. Pictura interioară a fost executată în ulei pe glet aplicat pe bârne în anul 1812 şi poartă semnătura lui Pavel Dumbrăvean (Zugravul).

Ultima reparaţie a fost realizată în 1983, când s-a dat aviz pentru o amplă acţiune de restaurare, după ce biserica a fost distrusă din cauza apei infiltrate.

În fiecare an la Praznicul „Înălţării Domnului” se săvârşeşte Sfânta Liturghie.

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE