Home / Invatamant / Nou la UMFST! Teste fizice pentru sportivii amatori sau de performanță

Nou la UMFST! Teste fizice pentru sportivii amatori sau de performanță

Distribuie

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin Laboratorul de Explorări Funcționale din cadrul Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, oferă cluburilor sportive, sportivilor de performanță sau sportivilor amatori posibilitatea de a realiza diferite explorări funcționale adaptate disciplinelor sportive practicate.
 
Testele sunt menite să ofere informații personalului specializat implicat în pregătirea fizică a sportivilor. Acestea fac referire la capacitatea aerobă, capacitatea anaerobă, rezistența musculară, respectiv elemente de antropometrie și dezvoltare somato-funcțională, cu influență majoră asupra potențialului și rezultatului sportiv.

Analizele sunt efectuate de specialiști în cadrul Laboratorului dotat cu echipamente de ultima generație. Rezultatele evaluărilor funcționale ale sportivilor se predau clubului/sportivului sub formă de rapoarte și conțin informații complete asupra variabilelor studiate.

Activitatea Laboratorului este axată pe grupuri sportive care necesită sau își doresc în mod sistematic o evaluare funcțională și adaptare a variabilelor de moment din antrenamentul sportiv, cu scopul de a crește potențialul funcțional și performanța sportivă.

Cele mai importante evaluări funcționale presupun determinarea capacității la efort prin măsurarea volumului maxim de oxigen (VO2max) și delimitarea pragurilor ventilatorii ce sunt folosite în gestionarea unor variabile ale antrenamentului sportiv referitoare volumului și  intensității de lucru. Pornind de la această metodă, ce poate fi condusă atât pe covor rulant, cât și pe cicloergometru, în condiții standard de laborator, se măsoară rata metabolismului în exercițiu fizic de varii intensități, respectiv rata metabolismului în repaus.

Aceste informații relevă necesarul energetic al participantului și oferă posibilitatea de a adapta aportul alimentar necesităților zilnice induse de activitatea fizică sau de antrenamentul sportiv. Prin cunoașterea ratei metabolismului se poate îmbunătăți controlul antropometric prin raportul de țesut adipos și cel de masă activă. Datele antropometrice pot influența rezistența generală a organismului uman în exercițiu fizic precum și forța, prin forța statică și dinamică.

Prin urmare, Laboratorul propune măsurarea ambilor parametri și a rezistenței neuro-musculare cu ajutorul cărora se indică punctul de solicitare a fibrelor musculare din varii grupe. Rezultatul evaluărilor funcționale poate fi completat de măsurători biochimice prin care se determină prezența unor markeri de solicitare ai musculaturii scheletice dar și prezența sau absența unor produși ce influențează adaptarea funcțională, rezultatul și performanța sportivă. Aceste determinări de laborator pot fi completate prin evaluarea sistemului cardiovascular în exercițiu fizic sau în repaus.

Persoanele interesate sunt invitate să se adreseze Direcției General Administrative la adresa de e-mail: secretariatadministrativ@umfst.ro.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.