Home / Sanatate / VIDEO: Posibile efecte negative cauzate de relaxarea restricțiilor

VIDEO: Posibile efecte negative cauzate de relaxarea restricțiilor

Distribuie

Vaccinarea din cadrul ”Maratonului vaccinării”, parte a campaniei ”Mureșul se vaccinează”, este ”un succes dincolo de așteptări”, având în vedere numărul mare de persoane care s-au prezentat la vaccinare în 48 de ore, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc duminică, 16 mai, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. Cu toate acestea, este important ca populația să se prezinte și la rapel, aspect care la nivel național lasă de dorit.

Numărul mare de persoane vaccinate, peste 5.000 în 48 de ore, a întrecut chiar și așteptările organizatorilor, a recunoscut Prof. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș.

”Mie îmi place să văd în universitate viață și viața este dată de către studenții care sunt în Universitate. De data aceasta viața vine oarecum din interiorul universității pentru că fiecare persoană în plus care se vaccinează este o șansă în plus pe care o dăm vieții locuitorilor acestui județ”, a precizat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Modul în care a fost organizat acest eveniment a fost apreciat de reprezentantul României la OMS.

”Este un succes dincolo de așteptări pentru că gândindu-mă la dimensiunea orașului, a județului, a numărului de fluxuri de vaccinare 5.000 de persoane reprezintă un record la nivel național”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila.

În opinia sa, acest aspect se traduce prin ”încrederea populației în profesioniștii din sănătate, în cadrele didactice de la UMFST Târgu Mureș” și ”încrederea oamenilor în autorități atunci când nu există politizarea unei probleme de sănătate publică”. Acesta a recomandat conducerii UMFST Târgu Mureș și conducerii Direcției de Sănătate Publică Mureș să mențină activ, simbolic, în cadrul Universității, un centru de vaccinare.

”Vaccinarea oferă o mare oportunitate, aceea de a nu ne întoarce la restricții”, a adăugat reprezentantul României la OMS, făcând referire și la faptul că pe plan național crește numărul persoanelor care sunt vaccinate cu o primă doză de vaccin, un număr net superior celor care sunt vaccinați cu două doze.

”Lucrul acesta trebuie echilibrat pentru că dorința de a veni la vaccinare este dată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, va scădea ritmul vaccinării în următoarele săptămâni și diversele ținte nu vor fi atinse”, a subliniat Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Posibile efecte nedorite ca urmare a relaxării

În urma relaxării restricțiilor este posibil să apară două efecte adverse nedorite, în opinia expertului OMS. Prima este legată de ridicarea prevederii privind utilizarea măștii în spații deschise și menținerea ei în spații aglomerate și chiar încercarea de definire a spațiilor  aglomerate.

”Definirea spațiilor aglomerate este relativă pentru că un spațiu deschis în care există o aglomerare de oameni ar trebui să fie sesizată de fiecare dintre noi. Nu poți să spui doar în piețe, târguri și stații de autobus. Este nevoie de educarea populației chiar cu mici filmulețe despre ce înseamnă un spațiu aglomerat, acesta este un spațiu în care nu poți să menții distanța măcar de 1 metri – 1,5 metri între două persoane și acolor ar trebui utilizată masca pentru că reduce riscul de transmitere. Această încercare pe care o facem de a define spațiile aglomerate este exagerată câteodată pentru că și într-o stație de autobus poate seara la ora 10 este o singură persoană și riscul de transmitere este zero. În schimb, un parc unde se aglomerează lumea din diverse motive, un eveniment cultural, sportiv, etc., poate constitui un spațiu aglomerat. Lucrurile astea trebuie transmise oamenilor ca să înțeleagă la ce se referă”, a explicat Prof. Dr. Rafila.

Un alt risc îl reprezintă refuzul populației de a se mai vaccina având în vedere relaxarea restricțiilor.

”Al doilea risc este legat de eventualitatea pe care o consideră unii dintre concetățenii noștri că odată cu ridicarea acestor restricții nu mai există niciun fel de pericol și nu mai merg să se vaccineze. Dimpotrivă, sustenabilitatea ridicării restricțiilor este condiționată de succesul campaniei de vaccinare. Acestea sunt două elemente care ar trebui luate în considerare de autorități”, a conchis reprezentantul României la OMS.

Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.