Corunca, dezvoltare consistentă a segmentului rezidențial Rezidenţial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3440 Vizualizări

Corunca, dezvoltare consistentă a segmentului rezidențial

Comunca Corunca, situată la ieșirea din Târgu Mureș spre Sighișoara se înscrie în rândul localităților limitrofe municipiului cu o amplă dezvoltare a segmentului rezidențial. Primarul localității, Takács Szabolcs István, face o radiografie a evoluției comunei și a celor mai importante proiecte menite să sprijine dezvoltarea acesteia.

Rep.: Cum a evoluat segmentul rezidențial în comuna Corunca?
Takács Szabolcs István: Segmentul rezidențial din comuna Corunca a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii 10-15 ani, datorită avantajelor care decurg din așezarea sa în imediata vecinătate a reședinței de județ și infrastructurii tehnico-edilitare dezvoltate.
Dacă ne uităm pe evidența de la Biroul de taxe și impozite a primăriei, putem constata că în 3 ani s-au construit peste 70 de imobile cu destinație rezidențială, care sunt declarate de către persoane fizice. Astfel, în 2018 erau declarate 1644, în 2019 numărul imobilelor cu destinație rezidențială era 1659, iar până în februarie 2021 acest indicator a crescut la 1717.
Rep: Cum sprijină Primăria Corunca dezvoltarea acestui segment?
Takács Szabolcs István: După o perioadă de timp în care activitatea Serviciului de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Corunca a fost preluată de către Consiliul Județean Mureș, acesta și-a reînceput activitatea în luna septembrie a anului 2019, în prezent existând doi angajați ai acestui departament.
Toate documentațiile de urbanism, depuse în scopul emiterii certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, se eliberează pe baza avizului structurii de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș, existând o directă și bună colaborare între cele două instituții. În decursul anului precedent, s-au înregistrat 321 certificate de urbanism și 77 autorizații de construire eliberate de către Primăria Corunca.
În pofida volumului mare de muncă pe care îl implică această activitate, Serviciul de Urbanism și Amenajarea Teritoriului oferă promptitudine în vederea întocmirii și emiterii documentațiilor de urbanism, respectiv în soluționarea problemelor specifice cu care se confruntă investitorii, acordând sprijinul necesar în realizarea cu succes a proiectelor de dezvoltare.
Astfel, s-a creat o bună colaborare între investitorii imobiliari și personalul Serviciului de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Corunca.
Rep: Ce noutăți aveți pentru perioada următoare ?
Takács Szabolcs István: Noi proiecte se află deja în diferite stadii de dezvoltare.
Unul dintre acestea presupune construirea unui ansamblu de locuințe individuale și colective mici, comerț și prestări servicii, aprobat printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Amplasamentul este situat în intravilanul localității Corunca, în vecinătatea unui nod important de circulație format din centura de est a municipiului Târgu-Mureș, suprapusă cu artera principală a localității Corunca, ce intersectează prelungirea Căii Sighișoara, arteră importantă a municipiului Târgu-Mureș.
Proiectul propune mobilarea parcelei studiate cu funcțiuni adaptate specificului amplasamentului. Pe porțiunea adiacentă drumului național DN13 se propun funcțiuni comerciale și de prestări servicii (construire magazin „Penny Market”. În zona mediană și în cea adiacentă străzii de pe latura de sud – vest se propun locuințe mici în regim individual și colectiv, cu regim maxim de înălțime D+P+2 (duplex).
Zona reglementată are toate beneficiile proximității localității Corunca și a municipiului Târgu-Mureș: accesibilitate și conectivitate. Totodată, zona respectivă beneficiază de o echipare tehnico-edilitară completă, care urmează a fi utilizată pentru viabilizarea acestui amplasament.
Un alt proiect semnificativ pentru Comuna Corunca constă în construirea unui spațiu comercial, amplasament situat în intravilanul localității Corunca, în zona centrală a acesteia, cu acces direct din str. Principală. Proiectul presupune construirea unui magazin „PALAS MARKET”, care va beneficia de toate instalațiile necesare funcționării obiectivului: instalații sanitare, instalații electrice, instalații de încălzire, fiind prevăzută și o parcare auto.
De asemenea, diferite Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) se află în curs de elaborare, contribuind la dezvoltarea Comunei Corunca.
Astfel, se poate observa o extindere a proiectelor de dezvoltare a investitorilor imobiliari.

Nr. Denumire investiție, lucrări sau servicii
1. Implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară
2 ..Asigurarea conexiunii la internet gratuit în zonele publice din Corunca și Bozeni prin proiectul WIFI4EU
3..Alimentare cu apă şi canalizare menajeră în satul Bozeni, com. Corunca, jud. Mureş
4. Reactualizare PUG
5. Asfaltare str. Vale, str. Narciselor, str. Nr. 19 loc. Corunca
6. Amenajare teren de sport multifuncțional în localitatea Bozeni, comuna Corunca
7. Construire trotuare str. Sighișoarei E60
8. Lărgire parte carosabilă, construire trotuar și canalizare pluvială pe str. Substejeriș, loc. Corunca
9. Reparații capitale la aripa estică a căminului cultural din localitatea Corunca, jud. Mureș
10. Betonare șanțuri de scurgere în zona Vațman, str. Castelului, str. Salcâmii și str. Pârâului, comuna Corunca, jud. Mureș
11. Amenajarea zonei centrale a localității Corunca, jud. Mureș împreună cu studiu de soluție privind introducerea în subteran a rețelelor electrice de comunicații și iluminat public în zona centrală a localității Corunca
12. Modernizarea drumului vicinal Corunca-Păsăreni km 0+000-4+090 Comuna Corunca, jud. Mureș
13. Modernizarea unor străzi din Comuna Corunca, jud. Mureș
14. Asfaltare str. Pășunii loc. Corunca, jud. Mureș
15. Extindere rețea de apă și canalizare str. Nr. 13 (Zona Vațman)
16. Extindere rețea de apă și canalizare str. Nr. 18 (Zona Vațman)

17 Studiu de fezabilitate privind modernizarea și reabilitarea rețelei de apă și canalizare în zona Substejeriș, între Pensiunea Alesia și reprezentanța TOYOTA, în localitatea Corunca, jud. Mureș
18 Modernizarea și eficientizarea iluminatului public prin sistem de telegestiune și corpuri de iluminat cu LED în localitatea Corunca, jud. Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE