Home / Politic / Soarta investiției de la Centrala Iernut, în atenția senatorului Leonard Azamfirei

Soarta investiției de la Centrala Iernut, în atenția senatorului Leonard Azamfirei

Distribuie

Senatorul PSD de Mureș Leonard Azamfirei a adresat miercuri, 19 mai, în plenul Senatului României, o interpelare ministrului Energiei, Virgil Daniel Popescu, cu tema ”Cea mai mare investiție a statului în energie convențională, Centrala de la Iernut, se transformă într-un eșec previzibil.”

”Producătorul de gaze Romgaz, deținut de stat, a încheiat un contract pe 31 octombrie 2016 între Romelectro și Duro Felguera, pentru realizarea unei centrale de producere a energiei electrice de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz la Iernut. Proiectul este cuprins în Planul Național de Investiții – PNI – pentru că a primit finanțare în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, proiect inițiat de Ministerul Energiei. Proiectul reprezintă pentru România cea mai mare investiție publică în energie convențională, fiind prima investiție majoră de la zero derulată de statul român din ultimii 30 de ani. Termenul de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI a fost stabilit pentru iunie 2020, însă nu a fost respectat, riscând sancțiunea rezoluțiunii contractului și restituirii finanțării”, a arătat senatorul Leonard Azamfirei, care deține și funcția de vicepreședinte al Senatului.

În interpelarea sa, senatorul Leonard Azamfirei a solicitat ministrului Energiei să comunice măsurile luate pentru finalizarea investiției la noul termen stabilit, respectiv 30 iunie 2022.

”Neînțelegerile cu constructorii și problemele financiare ale companiei spaniole Duro Felguera au prelungit în mod repetat termenul de finalizare. Ulterior, Romgaz a anunțat că reziliază contractul cu firmele Romelectro și Duro Felguera, dând răgaz totuși consorțiului să-și revizuiască propunerile făcute în fața Romgaz pentru finalizarea centralei. Ministerul Energiei intenționează să prelungească toate termenele legate de Programul Național de Investiții, astfel, termenul maxim de finalizare și punere în funcțiune a centralei de la Iernut, care inițial era de 30 iunie 2021, a fost prelungit până la data de 30 iunie 2022. Față de cele expuse, solicit să îmi comunicați ce măsuri veți lua pentru a elimina riscul de neîndeplinire a obligațiilor de către părțile contractante pentru ca investiția de la Iernut să fie finalizată la noul termen astfel încât României să nu-i fie aplicate sancțiuni financiare de către forurile europene, sub forma majorării primelor pentru emisiile suplimentare de dioxid de carbon?”, a subliniat senatorul Leonard Azamfirei.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.