Delgaz Grid, megabuget de investiții în 2021 Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 341 Vizualizări

Delgaz Grid, megabuget de investiții în 2021

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în 2021 suma de 612 milioane de lei, aproximativ 126 milioane de euro, prioritar pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Potrivit conducerii companiei, bugetul alocat investițiilor ”este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent”, fiind totodată ”cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România”. În 2020 compania a investit 550 milioane de lei (circa 114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuție.

Ce prevede planul de investiții

În acest an compania și-a propus să investească 612 milioane de lei (126 milioane de euro), cu 11% mai mult faţă de anul anterior. Astfel, în domeniul gazelor naturalesunt prevăzute investiţii de 285 milioane de lei (58 milioane de euro), în creștere cu 8% față de anul 2020, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică).

”Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului vor fi modernizate stații de reglare măsurare – SRM. O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori”, au transmis reprezentanții Delgaz Grid.

În domeniul energiei electricesunt programate investiţii în valoare de 327 milioane de lei (67 milioane de euro), în creștere cu 15% față de anul 2020, din care 26,5 milioane de lei (5,4 milioane de euro) reprezintă fonduri UE, ”în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie urban și rural, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.”

În ceea ce privește investițiile înSMART Metering, reprezentanții Delgaz Grid au precizat că în acest an obiectivul este ”instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente și astfel circa 22% dintre clienții Delgaz Grid vor avea contorizare SMART”.

”Pentru perioada 2021-2028 ne propunem montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028”, se mai arată în comunicat.

Pe agenda managementului Delgaz Grid se află și proiectele de investiții cu fonduri europene, respectiv accesarea de finanțări europene.

”Sccesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. La acest moment, cinci proiecte, în valoare de 191,5 milioane de lei, cu cofinanțări de 118,7 milioane de lei, se află în diferite stadii de implementare.Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt stații de transformare din județele Iași și Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iași, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al rețelei de distribuție de energie electrică (ADMS)  într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava.De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmărește obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane de lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă.Totodată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane de lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităților responsabile”, au mai arătat reprezentanții Delgaz Grid.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 de kilometri în 20 de judeţe din partea de nord şi de vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 de kilometri în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE