Home / Consiliul Judetean Mures / Biserica de lemn de la Urisiu de Jos, o bijuterie picturală

Biserica de lemn de la Urisiu de Jos, o bijuterie picturală

Istoria Bisericii de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli” din Urisiu de Jos, comuna Chiheru de Jos, începe la jumătatea secolului al XVIII-lea, mai precis din anul 1747. În 1972 este inclusă pe lista monumentelor istorice, cercetătorii descoperind, la inventariere, în podul lăcaşului de cult partea superioară a ancadramentului intrării ce fusese desfiinţată de pe latura de sud în care era săpată data 1747.

Totuşi, pentru frumuseţea poveştii pe care părintele care slujeşte acum, Alexandru Pop, s-a străduit să o redea comunităţii şi celor care poposesc în satul mureşean, consemnăm că „în deceniul IV al secolului al XVI-lea, obştea înălţa în locul bisericii anterioare pe aceea căreia pan Luca îi dă strălucire, în 1539, prin darul icoanelor împărăteşti. Din friza odinioară complementară a rămas icoana cu scena centrală Sf. Nicolae, încadrat prin momente din viaţă, ca şi aceea a Maicii Domnului Hodighitria, cu bustul profeţilor, opere a căror valoare au dat renume aşezării. Actele de danie şi-au urmat cursul, dar puţine din ele s-au aflat. În 1735, popa Grigore îi face un potir de plumb”.

Revenind la bisericuţa ce veghează astăzi de pe un deal satul este de menţionat că planul acesteia este, de asemenea, dreptunghiular, cu absida poligonală, nedecroşată, în cinci laturi. Construită din bârne de brad, aşezate pe o talpă de stejar şi aceasta pe un brâu de piatră , biserica este acoperită în interior de o boltă comună în leagăn, susţinută pe nervuri de lemn.

Între 1848-1851, pentru lărgirea spaţiului, pereţii au fost mutaţi spre exterior şi bisericii i-a fost adăugat un pridvor deschis, pe latura de vest.

Clopotniţa cu foişor a fost ridicată în apropierea bisericii, în partea de sud-est a acesteia, în 1790.

Pictura murală îi aparţine în mare parte pictorului Toader Popovici, acestuia fiindu-i atribuite icoana Deisis, cea a Sfântului Nicolae sau a Arhanghelului Mihail. Popa Gheorghe completează pictura bisericii, realizând la jumătatea secolului al XIX-lea, scenele cu sărbătorile duminicilor, frizele fruntariului şi uşile împărăteşti ce înfăţişează Bunavestire, a căror decor sculptat în ajur este încoronat în partea superioară prin păsările ce ciugulesc chiorchini, subiect de veche tradiţie bizantină. De asemenea, tot acestuia îi sunt atribuite uşile diaconeşti şi pictura de pe tetrapod. Extraordinara haină picturală îl aduce la Urisiu de Jos, în 26 februarie 1797, pe Petru Maior, prilej cu care luminatul cărturar întăreşte pe filele cărţilor acte de danie.  

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Plan Județean de Gestiune a Deșeurilor pentru județul Mureș

Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat joi, 27 mai, într-o ședință ordinară de lucru, Planul …