Biserica din Archita, etalon al arhitecturii medievale fortificate Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 477 Vizualizări

Biserica din Archita, etalon al arhitecturii medievale fortificate

Fortificată după anul 1500, când Archita a fost scutită de impozite, cetatea apăra biserica evanghelică ridicată în forma ei actuală în jurul anilor 1749 după ce a ars din temelii dimpreună cu întreg satul. De atunci, biserica fortificată nu a mai trecut prin restaurări ample, astfel încât trecerea vremii şi-a pus amprenta pe zidurile duble din cărămidă şi piatră ce străjuiesc lăcaşul de cult.

Până acum doi ani, când prin proiectul “Tezaure fortificate redescoperite – Valorizarea fondului construit al bisericilor fortificate săseşti din Transilvania şi interconectarea obiectelor de patrimoniu individuale într-un ansamblu reprezentativ pentru turismul din Regiunea Centru”,proiect depus în decembrie 2008 şi girat de Biroul de Coordonare Biserici Fortificate creat în cadrul Consistoriului Superior al Bisercii Evanghelice C.A din România, biserica fortificată şi-a redobândit grandoarea de altă dată. Costurile pentru reabilitarea cetăţii de la Archita s-au ridicat la 200 de mii de euro pentru repararea structurii din lemn a tuturor acoperişurilor, inclusiv cea a galeriei de strajă, înlocuirea elementelor constructive lipsă şi repararea celor deteriorate, reaşezarea ţiglelor, reabilitarea turnurilor din interior, dar şi la corul bisericii şi la zidurile de incintă, deoarece erau fisurate, schimbarea pardoselii pentru că era cuprinsă de igrasie.

Ansamblul de la Archita este un etalon al arhitecturii medievale fortificate. Elementele păstrate complet sunt cele două ziduri de incintă şi în total şapte turnuri de apărare cu acoperiş piramidal. Biserica propriu-zisă fusese iniţial o bazilică romanică cu coloane, însă a fost reconstruită în secolul al XIV-lea în stil gotic. În această perioadă a fost construit şi turnul vestic. Începând cu 1500 s-a demarat construcţia elementelor specifice ale unei fortificaţii. Între altele au fost demolate navele laterale. Arcadele zidite din partea de nord a naosului principal se pot vedea şi în prezent. Clopotniţa a fost transformată în donjon, s-a construit un cat de apărare deasupra navei şi corului, închis acum pe trei laturi. Bolta în cruce a corului şi tavanul plat al navei centrale au fost înlocuite cu o boltă gotică, între cele douăsprezece contraforturi, care înconjurau corul şi nava, s-au întins arcade de cărămidă, la interval de 40 – 50 centimetri de peretele zidului, golurile astfel formate devenind guri de turnare. Biserica fortificată din Archita adăposteşte o orgă valoroasă, atribuită lui Samuel Joseph Maetz (1760-1826), unul dintre cei mai vestiţi constructori de orgi. Instrumentul era să fie vândut, deoarece nu mai era funcţional, numai că, aflat în trecere prin Transilvania, un constructor german i-a redat anul trecut sunetele de odinioară.

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE