Home / Consiliul Judetean Mures / Biserica din Daneş, ctitorie a oamenilor liberi

Biserica din Daneş, ctitorie a oamenilor liberi

Distribuie

Situată chiar pe şoseaua ce leagă municipiile Sighişoara şi Mediaş, nu ai cum să nu observi Biserica fortificată din comuna Daneş, unul dintre monumentele în stil gotic târziu ce împânzesc judeţul Mureş. Documentele spun că aceasta a fost ridicată după ce satul a devenit liber. Se întâmpla la sfârşitul secolului al XIV-lea.

Construită la începutul secolului al XVI – datarea este din anul 1506, biserica evanghelică din comuna Daneş mai păstrează astăzi din vechiul edificiu doar unul dintre turnurile de apărare, cel de pe latura de est. De-a lungul secolelor, biserica a suferit mai multe transformări. Astfel, turnul clopotniţă de pe faţada de vest a fost ridicat în 1927, pe baza unui proiect al arhitectului Franz Lentz, şi adăposteşte două clopote turnate în 1777 şi 1809. Turnul este decorat cu ceas, un leitmotiv al bisericilor fortificate, şi mai dispune de o pasarelă de lemn.

Mobilarea interioară datează din perioade diferite, consemnează site-ul www.biserici-fortificate.org: cristelniţa şi amvonul sunt baroce, altarul este din 1878, iar orga din 1920. Bolta care acoperă sala bisericii a fost construită în 1868. De apreciat este faptul că şi aici tradiţia slujbelor de duminică este continuată, chiar dacă frecvenţa acestora nu este săptămânală.

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

 

De asemenea, verificati

De unde provin cei mai mulți turiști care au venit în 2023 în județul Mureș

Distribuie În anul 2023 structurile de cazare turistică existente în judeţul Mureş au fost gazda …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.