Noutăți despre Bacalaureat 2021 Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 383 Vizualizări

Noutăți despre Bacalaureat 2021

Inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, a participat, în perioada 18-19 mai, la o întâlnire convocată de conducerea Ministerului Educației și Cercetării.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și organizarea examenelor naționale din cadrul învățământului preuniversitar, dar și a examenului de definitivat, respectiv a concursului de titularizare.

”În perioada 18-19 mai, la București, Ministerul Educației a convocat o întâlnire la care au participat toți inspectorii școlari generali din țară, domnul ministru al Educației, domnii secretari de stat, respectiv directorii de direcții din învățământul preuniversitar. Problemele abordate au fost legate de planurile de școlarizare, de modul de organizare a viitoarei rețele școlare la nivelul fiecărui județ, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. Bineînțeles că se discută în continuare despre tot ceea ce înseamnă încadrarea în buget, pentru că se știe că în baza Legii Educației Naționale încadrarea în buget se face în funcție de numărul de elevi, deci discutăm în continuare despre bugetul pe cap de elev, dar au fost aduse în discuție și aspecte legate de modul în care se vor organiza viitoarele examene naționale și de schimbările care au survenit în organizarea unor astfel de examene”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan.

Evaluarea, apoi Bacalaureatul

Potrivit acestuia, primul examen național care se va organiza și se va desfășura conform calendarului Ministerului Educației este examenul de Evaluare Națională.

”La nivelul județului Mureș, acest examen va fi organizat de către o comisie județeană coordonată de către doamna inspector școlar general adjunct Ilies Ildiko, urmând ca apoi să se desfășoare sesiunea specială a acestui examen la care pot participa elevii care din motive medicale justificate cu documente doveditoare în acest sens, nu au putut participa la prima etapă a Evaluării Naționale. Urmează apoi desfășurarea examenului național de Bacalaureat. Se așteaptă și actul normativ care să stea la baza acelor modificări aduse modului de organizare și desfășurare a acestui examen pentru absolvenții calselor a XII-a și a XIII-a. Apar modificări în ceea ce privește competențele orale, lingvistice și digitale. A fost emis ieri (miercuri, 19 mai – n.r.) un comunicat de presă din partea Ministerului Educației în acest sens, comunicat pe care l-am preluat și l-am transmis și noi pe pagina de Facebook, pe pagina Inspectoratului Școlar Județean Mureș și către unitățile de învățământ preuniversitar din județul Mureș, în sensul în care, aceste competențe, vor fi echivalate, urmând să fie emis și actul normativ care să precizeze modul în care se va desfășura și realiza această echivalare. Elementul de noutate pentru Bacalaureat constă în faptul că în fiecare unitate de învățământ unde există între 30 și 45 de candidați, se poate organiza centrul de examen în unitatea de învățământ respectivă fără să mai fie nevoie să facem centre de examene în două sau trei unități de învățământ liceal. Examenul de Bacalaureat va fi coordonat de o comisie județeană, al cărui președinte este domnul inspector școlar general adjunct, profesor Berar Antoniu”, a precizat prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan.

Examene și pentru dascăli

Calendarul Ministerului Educației Naționale mai conține, în perioada viitoare, atât Examenul Național de Definitivat, cât și Concursul Național de Titularizare.

”Mai apoi, desfășurăm Examenul Național de Definitivat și Concursul Național de Titularizare, ambele de această dată privesc cadrele didactice, colegii noștri, iar aici doamna inspector școlar general adjunct Ilies Ildiko, va fi președintele ambelor comisii care organizează Examenul de Definitivat, respectiv Concursul de Titularizare. Detalii legate de concursul de director au fost aduse ieri (miercuri, 19 mai – n.r.) în discuție, doar că așteptăm metodologia, așteptăm precizările Ministerului Educației în acest sens și dacă se decide organizarea probei scrise, vom avea în vedere să respectăm precizările Ministerului pentru a putea organiza și concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar.

Diana CĂRBUREAN

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE