Home / Business / Povestea Brânzei Praid, bijuterie culinară 100% românească

Povestea Brânzei Praid, bijuterie culinară 100% românească

Distribuie

În Salina Praid, la doar câțiva kilometri de orașul-stațiune Sovata, unde funcționează o fabrică Hochland România, are loc maturarea Brânzei Artizanale Praid, produs unic pe piața autohtonă, 100% românesc, care se bucură de succes și dincolo de granițele țării. Detalii despre procesul de fabricare a Brânzei Artizanale Praid ne-au fost furnizate de către dr. ing. Eva Csutak, Manager de Cercetare și Dezvoltare Produse Noi în cadrul companiei Hochland România.

Reporter: De ce acest sortiment de brânză este inclus în categoria brânzeturilor artizanale?

Eva Csutak: Brânza Praid din gama Atelier este “perla” brânzeturilor produse la Hochland Sovata. Aceasta este fabricată cu multă manualitate, atenție și verificări repetate, proces care este pezentat și într-un filmuleț pe pagina web hochland.ro.

Rep.: Cum au luat naștere aceste sortimente de brânzeturi?

E.C.: Am dorit să avem o brânză unică, specială, care nu are echivalent pe piață. Salina Praid e foarte aproape de fabrica Hochland din Sovata. Temperatura, umiditatea și aerul sărat sunt adecvate pentru maturarea brânzeturilor. Ca să asigurăm unicitatea acestor rețete, am folosit o combinație specială de culturi lactice și un proces de producție specific, inclusiv maturarea în salina Praid și un vin specific românesc „Fetească Neagră” pentru sortimentul „Brânză Praid alintată cu vin”.

Rep.: Ce plusvaloare aduce produsului maturarea acestuia în salină?        

E.C.: Aerul sărat și curat din salină, umiditatea și temperatura constantă, asigură brânzeturilor o maturare corespunzătoare și formarea crustei dorite. Brânzeturile sunt așezate pe rafturi, fără ambalaj. Mediul din salină asigură posibilitatea unei maturări îndelungate, care e necesară ca brânza sa aibă un gust bine dezvoltat, o structură fermă cu mici găuri și o crustă uniformă.

Rep.: Mai există astfel de produse maturate în alte saline din țară?

E.C.: Din informațiile pe care le avem, sunt și alți producători care păstrează brânza în salină, dar Brânza Praid din gama Hochland Atelier este unică, aceasta fiind înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Rep.: Cât durează procesul de dezvoltare, de la faza de început, până la obținerea produsului finit?

E.C.: De obicei dezvoltarea unui produs la Hochland durează 1-2 ani, în funcție de tipul de produs și de investiția necesară. Dacă e vorba de o extensie de gamă, un gust nou, un gramaj sau un ambalaj diferit, acest proces poate fi mai scurt. În Hochland există un proces bine stabilit pentru dezvoltarea produselor noi, care asigură că brânzeturile ajunse pe piața sunt sigure, de cea mai buna calitate și apreciate sau dorite de consumatori.

Rep.: Există diferențe tehnologice și nutriționale între această categorie de brânzeturi și altele existente pe piața românească?

E.C.: Brânza fabricată la Hochland Sovata este transportată în Salina Praid, unde are loc procesul de maturare. Această fază tehnologică e specifică brânzei Praid. Așa cum am menționat anterior, nu există un produs identic pe piața românească. Produsele din gama Hochland Atelier sunt unice datorită rețetei și a tehnologiei de fabricație.

Rep.: Unde întâmpină o atenție mai accentuată pe parcursul procesului tehnologic?

E.C.: În timpul maturării în salină, era necesară o atenție sporită și expertiză în stabilirea momentului optim, când produsele sunt gata pentru porționare sau ambalare. Astăzi, fiindcă procesul e bine stabilit, iar instrucțiunile de lucru sunt respectate, aceste brânzeturi sunt produse fără dificultăți.

„Produsele sunt vândute și în SUA, Germania și Polonia”

Rep.: Având în vedere că acest sortiment a luat naștere în Ardeal, vreau să știu dacă este comercializat și în străinătate.

E.C.: Da. Avem din ce în ce mai multe cerințe din diferite țări. Momentan, produsele sunt vândute și în SUA, Germania, Polonia, dar avem deja proiecte începute și cu alte țări.

Rep.: „Răsfățarea” în timpul procesului tehnologic cu Fetească Negră aduce un plusvaloare la obținerea „bucuriei gustului” pentru acest produs?

E.C.: Un vin bun tot timpul aduce o valoare în plus. Vinul asigură gustul și culoarea crustei și ne ajută ca acest produs să fie „și mai românesc”, vinul ales fiind o Fetească Neagră.

Rep.: Maturarea celor trei sortimente de brânză Praid: natur, cremos, alintată cu vin, în adâncul minei de sare, îi conferă unicitate din punct de vedere organoleptic sau nutritiv versus alte sortimente de brânză de pe piața românească?

E.C.: Produsele Praid din gama Hochland Atelier se încadrează în categoria brânzeturilor tari și semitari, maturate în timp îndelungat și au un conținut scăzut de lactoză. Proteinele sunt transformate – descompuse și sunt ușor de digerat. Maturarea în salină ne ajută să avem un gust mai bine dezvoltat, o structură specifică și un profil organoleptic diferit față de un produs maturat în depozit. Am efectuat teste de maturare paralele – în timpul dezvoltarii produselor, folosind aceeași rețetă, iar rezultatele au fost foarte diferite. Primele produse maturate în salină ne-au convins că acestă investiție, care era una considerabilă, merită să fie realizată, iar brânzeturile Atelier Praid au un viitor în gama produselor Hochland.

A consemnat Diana CĂRBUREAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.