Home / Sărmașu / FOTO: Ultimul veteran de război din Sărmașu, înmormântat cu onoruri militare

FOTO: Ultimul veteran de război din Sărmașu, înmormântat cu onoruri militare

Distribuie

Marți, 25 mai, în Balda, sat component al orașului Sărmașu, s-a înregistrat încă una din milioanele de pagini nescrise ale urmărilor celui de-al Doilea Război Mondial. Salvele de armă ale Gărzii de Onoare au risipit liniștea patriarhală din cimitirul vegheat de biserica ortodoxă. Îndurerata adunare își lua rămas bun de la Teodor Iclodean „un creștin adevărat, un român adevărat care din datul lui Dumnezeu a ajuns la frumoasa vârstă de aproape 102 ani, veteran de război, erou care și-a lăsat acasă pe cei dragi și a plecat la război să-și slujească țara și credința strămoșească”, cum a afirmat în predica sa părintele Ilie Bucur, de la Mănăstirea din Sărmașu, care alături de părintele paroh Vasile Călugăr au oficiat slujba funerară prilejuită de plecarea la cele veșnice a ultimului veteran de război din zona orașului Sărmașu.

Mr. (retr) Teodor Iclodean

Evenimentul emoționant de la Balda a fost organizat de Filiala Județeană a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza” condusă de gen. mr. (rez) Gheorghe Popa, primarul orașului Sărmașu – ec. Valer Botezan, Subfiliala Sărmașu a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza” condusă de col. (r) Ilie Chiorean și șeful Comenduirii Garnizoanei Tîrgu Mureș, lt. col. Sergiu Colceriu.

A fost prezent fiul, cadru militar în rezervă, nepoți și strănepoți ai decedatului. Singura soră în viață, suferindă de câțiva ani, a participat doar cu gândul la înmormântarea fratelui mai mare. Au fost prezenți un mare număr de consăteni care l-au apreciat în timpul vieții pentru calitățile sale de bun creștin și cetățean. Militarii au fost reprezentați de coloneii în rezervă Sever Popovici, Ilie Chiorean și lt. col. (r) parașutist Marcel Dumitrescu și gen. mr. (rez) Gheorghe Popa care a rostit discursul funerar: „Ne despărțim astăzi de un erou al Armatei române, motiv pentru care în numele veteranilor de război din județul Mureș și din întreaga țară transmit sincere condoleanțe familiei mult încercate”.

Teodor Iclodean s-a născut acum un secol, în 1919 la Balda, comuna Sămașu. A copilărit în satul natal unde a urmat școala primară, absolvind patru clase. Conform obiceiului locului și posibilităților materiale ale părinților, a rămas în sat și a contribuit la lucrările din gospodărie și la munca câmpului. La 15 februarie 1941 a fost încorporat la Regimentul 1 Artilerie moto din Garnizoana Turda pe funcție de cercetaș-observator. După o perioadă de instrucție de patru luni, la 22 iunie 1941 este trimis pe Prut, împreună cu unitatea în cadrul Diviziei 1 Blindată, care atunci era subordonată Armatei 1 Germane. În perioada 22 iunie – 1 iulie1941, unitatea a fost detașată pe Prut, la Ștefănești, în „așteptarea strategică”, timp în care s-a executat pregătirea de artilerie în vederea trecerii la ofensivă. La 2 iulie Divizia 1 Blindată trece la forțarea Prutului și continuă ofensiva pentru eliberarea nordului Basarabiei, până la 8 iulie 1941. După această dată, Unitatea sa este redisclocată și subordonată Armatei 4 Române și acționează ofensiv pe direcția Bălți, Chișinău, participând la eliberarea acestui oraș românesc. După o temeinică pregătire de artilerie la care participă și regimul său, trece la forțarea Nistrului și duce lupte ofensive până la 9 august 1941 ajungând la primul cerc din cele patru care apărau orașul Odessa. În perioada 9 august – 16 octombrie 1941 se duc lupte grele pentru cucerirea orașului Odessa, rupând succesiv aliniamentele puternic fortificate care apărau orașul. Divizia 1 Blindată a fost tot timpul în primul eșalon, acționând la flancul stâng al Armatei 4 Române. La doar 4 kilometri de Odessa, Teodor Iclodean este rănit la piciorul stâng de schijele unui proiectil de artilerie, fiind evacuat la Spitalul de campanie din Tiraspol. Ulterior, a fost trimis în țară fiind internat la un spital din București. Fiind în convalescență, nu mai pleacă pe front, primind misiunea să-i pregătească din punct de vedere militar pe studenții de la Politehnica din București, tineri care urmau să fie avansați la gradul de sublocotenent în rezervă și trimiși pe front. Această activitate a continuat până în 15 februarie 1943, când este lăsat la vatră.

„A fost un om respectat” …

… a spus ec. Valer Botezan, primarul orașului Sărmașu.

„Acum doi ani l-am condus pe ultimul drum pe bunicul fetelor mele, cel care a fost penultimul veteran de război al acestei comunități, iar astăzi în calitate de primar sunt aici pentru a aduce un omagiu ultimului veteran de război al comunității noastre, nenea Teodor Icoldean, care astăzi pleacă în marș pentru întâlnirea cu camarazii lui pe front, spre întâlnirea cu moșii și strămoșii săi. Nenea Teodor Iclodean nu a fost un om oarecare, a fost unul dintre cei care și-a pus viața în slujba țării pentru ca noi, astăzi să fim liberi. Sunt aici pentru a aduce din partea mea, din partea Primăriei și a Consiliului Local Sărmașu, din partea întregii comunități pe care o reprezint, un ultim omagiu și recunoștință veșnică pentru patriotismul și curajul cu care a luptat pe front, pentru independența, integritatea și suveranitatea țării. Fie ca bunul Dumnezeu să îl ierte, să-i primescă sufletul în pace și să-l așeze în rândul eroilor neamului românesc. Dumnezeu să îl ierte!”, a afirmat ec. Valer Botezan.

Un exemplu pentru tineri

Teodor Iclodean, „Nenea Teodor” pentru locuitorii satului a fost declarat în anul 2018 „Cetățean de onoare al orașului” pentru participarea la Războiul Mondial și pentru întreaga sa viață dedicată familiei și credinței strămoșești.

„La despărțirea de Nenea Teodor am ținut să fie prezenți și elevii claselor a VIII-a de la liceul din orașul nostru, cei care fac cursurile cu prezență fizică pentru a participa la o lecție de patriotism, de cinstire a gliei străbune”, a declarat primarul Valer Botezan.

În spiritul acestei idei, eleva Olivia Cenan a recitat poezia „Omagiu” scrisă de mama sa, profesoară de limba română, în care spune: „Azi pleacă ultimul erou/ În sat rămâne un ecou/ Curajul și vitejia lui/ O carte pentru căpătâi/ Căci misiunea lui pe-acest pământ/ A dus-o sub drapelul sfânt”.

Ultima salvă, final de drum

Conform Regulamentelor militare, ultimul drum al veteranului de război Teodor Iclodean a fost însoțit de un dispozitiv militar comandat de locotenent colonelul Sergiu Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș care ne-a declarat: „Prin atribuțiile specifice avem responsabilitatea de a organiza funeraliile cu onoruri militare la nivelul județului Mureș. Dispozitivul care se face la funeraliile militare este reglementat de Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare. Practic, a fost prezent Drapelul de Luptă al Unității cu un pluton de gardă, grupa de salve, militarii care duc portretul, crucea și perna cu decorațiile decedatului. Ceremonialul implică executarea salvelor care reprezintă ultimul onor pe care Armata îl oferă defunctului în semn de prețuire pentru tot ce a făcut acesta sub culorile drapelului național. Este pentru noi și o obligație morală de suflet”.

Marți, 25 mai, în cimitirul satului Balda, salvele trase în semn de respect pentru veteranul Teodor Iclodean au anunțat plecarea acestuia la Armata din Ceruri, din ce în ce mai numeroasă pe măsura trecerii timpului. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Controversă a profesorilor catolici: „Avem sau nu liber de Paște?”. Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita acest drept”

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a efectuat joi, 28 martie, o vizită de …

1 comentariu

  1. Lucretia Alexandru

    Cinste eroilor tarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.