Home / Cultură / Muzeu omagial plănuit de administrația din Râciu

Muzeu omagial plănuit de administrația din Râciu

Distribuie

Administrația comunei Râciu are planuri pentru înființarea unui muzeu dedicat întemeietorului Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai. Într-un interviu acordat recent cotidianului Zi de Zi, Ciprian Alin Belean, primarul localității, afirmă că înființarea unei instituții prin care să omagieze personalitatea culturală ar fi un lucru benefic pentru dezvoltarea culturală a comunei, în special datorită faptului că locul de baștină al lui Gheorghe Șincai este comuna Râciu.

„Pe partea de cultură, vrem să facem Muzeul „Gheorghe Șincai”. Așa cum știți, Gheorghe Șincai, întemeietorul Școlii Ardelene este născut în localitatea noastră, în Râciu. Considerăm că trebuie să fie și un muzeu pentru că este o personalitate mare, o personalitate puternică și merită acest lucru. Trebuie să îl cinstim. Așa cum Școala Profesională se numește „Gheorghe Șincai”, unde este și bustul său, ne-am gândit că este oportun și un muzeu dedicat lui”, a specificat primarul comunei Râciu.

Un muzeu interactiv

Discuțiile par să fi luat o rută favorabilă în ceea ce privește înființarea muzeului. Administratorul șef al comunei afirmă că la ora actuală avizele sunt favorabile atât din partea conducerii centrale, cât și din partea Consiliului Județean Mureș. Mai mult, se dorește ca muzeul să fie mai atractiv prin implementarea tehnologiei care să îl facă interactiv.

„Deja am început să avem discuții cu Consiliul Județean pe această temă. Există sprijin. Vom vedea cum se vor derula lucrurile, dar ideea e  că vrem să facem acest lucru neapărat: un muzeu unde vom aminti viața lui, ceea ce a făcut Gheorghe Șincai, ceea ce înseamnă Gheorghe Șincai, nu doar pentru Râciu, nu doar pentru Transilvania, ci pentru toată țara. Totodată, pe lângă lucrurile clasice care se văd într-un muzeu vrem să folosim și tehnologia. Vrem să facem Muzeul „Gheorghe Șincai” și interactiv. Toți cei care îl vizitează să fie mai atenți și în special elevii”, a afirmat Ciprian Alin Belean.

Punct de atracție turistică

Desigur, există și avantaje în a avea un muzeu dedicat unei personalități importante a culturii transilvănene, dar și naționale, nu doar prin omagierea lui, ci și prin atragerea turiștilor în comună. Conform lui Ciprian Alin Belean, luând în considerare „sonoritatea” pe care numele de Gheorghe Șincai o are în România, muzeul ar putea deveni un punct de atracție turistică în special în ceea ce privește elevii. Se dorește ca muzeul să poată își poată deschide porțile în 2-3 ani.

„Sunt multe licee, multe școli în România care poartă denumirea de Gheorghe Șincai. Totodată, acest muzeu va fi și un punct turistic, de atracție. Așa cum noi mergeam în copilărie la Casa memorială sau Muzeul „Liviu Rebreanu”, elevii sau iubitorii de cultură și nu numai vor putea veni la Muzeul „Gheorghe Șincai”. Avem mai multe în plan. Vrem să îl facem în așa fel încât să putem face și simpozioane de carte, lansări de carte. Ideea este că va trebui să pornim totul de la zero. Casa lui Gheorghe Șincai nu mai există. Zona unde acesta s-a născut și a locuit o bucată de vreme este o zonă mai îndepărtată. Atunci vom aduce undeva mai în centrul comunei, unde va fi mai accesibil pentru toată lumea. Sperăm ca în următorii 2-3 ani de zile să ducem și acest proiect la bun sfârșit. Suntem încrezători. Discuții la nivel înalt sunt. Recunosc că am fost și la București pentru acest proiect unde ministrul Culturii ne-a primit și am avut o discuție cu dânsul. A fost o discuție foarte constructivă de unde am ieșit cu un gând foarte pozitiv și plin de elan. La fel și discuțiile cu Consiliul Județean cu care avem un parteneriat bun”, a explicat Ciprian Alin Belean.

Teatru în aer liber

Se pare că administrația din Râciu pune un accent mare pe cultură. În afară de muzeul dedicat lui Gheorghe Șincai, administrația plănuiește și înființarea unui teatru în aer liber. Cu toate că Ciprian Alin Belean nu a dorit încă să facă publice foarte multe detalii despre acest proiect, primarul a menționat că în acțiune sunt implicați și două personalități renumite din teatrul românesc, anume Nicu Mihoc și Theo Marton.

„Tot pe partea de cultură vrem să se facă în comuna noastră și un teatru. Va fi teatru în aer liber. Aici deja am avut discuții cu niște consăteni de-ai noștri care sunt oameni de cultură, actori, Nicu Mihoc și Theo Marton. Cu ei vrem să începem un proiect în acest sens, dar, mai multe la momentul potrivit. Momentan, pregătim Festivalul concurs „Vasile Conțiu” pe care îl facem în fiecare an. Anul trecut știm toți de ce nu s-au făcut, nu doar la noi, din cauza pandemiei nu s-a putut face nimic. Dar anul acesta am zis că măcar Festivalul Vasile Conțiu să îl facem în aer liber. Cei din zona noastră sunt obișnuiți cu Târgul de Ilie pe 20 iulie. La fel, anul trecut nu a fost făcut. Ne-am gândit să îl facem anul acesta, dar nu știm încă ce va fi. Târgul de Ilie atrage foarte mulți oameni, mii de oameni. Așa că încă nu am îndrăznit să îl punem pe foaie pentru că sunt foarte mulți oameni care vin și vom vedea acum în funcție de cum vor evolua lucrurile din punct de vedere pandemic”, a conchis Ciprian Alin Belean.

Alex PĂTRAȘCU

 

De asemenea, verificati

„Arcași la orizont”- concurs de tir cu arcul și săpături arheologice la Călugăreni

Distribuie Cu ocazia Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor, Muzeul Județean Mureș organizează, sâmbătă, 20 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.