Home / Administratie / Un nou ”colț albastru” la Târgu Mureș? Piața Memorandului devine Gecse Dániel!

Un nou ”colț albastru” la Târgu Mureș? Piața Memorandului devine Gecse Dániel!

Distribuie

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș au decis joi, 27 mai, într-o ședință ordinară de lucru, să aprobe modificarea denumirii Pieții Memorandumului în Piața Gecse Dániel și denumirea străzii Bradului (cuprinsă între străzile Vulcan și Alexandru Papiu Ilarian) în strada Memorandumului. În aceeași ședință, consilierii locali au mai stabilit că toate cheltuielile legate de confecționarea și montarea plăcuțelor cu denumirea străzii, respectiv cheltuielile legate de schimbarea actelor de identitate, vor fi suportate din bugetul local al municipiului Târgu Mureș. Piața Memorandului din Târgu Mureș are 17 imobile și poartă această denumire din anul 1986, conform Hotărârii Consiliului Popular al Județului Mureș nr. 14/1986.

Gecse Dániel, un ”excelent epidemiolog”

Proiectul a fost inițiat de primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, pe baza unei solicitări făcute de Oficiul Parohial Reformat Târgu Mureș.

”În adresa Oficiului Parohial Reformat Târgu Mureș II se precizează faptul că Dániel Gecse (1768-1824) era un excelent epidemiolog al Târgu Mureșului, iar din 1817 medicul șef al orașului, ce a vindecat gratuit săracii la Institutul de Caritate înființat de el în urbea noastră. În 1807 guvernul l-a trimis în județul Hunedoara pentru a potoli holera, iar în 1813, în contextul epidemiologic din Țara Românească a fost delegat la Brașov, apoi în 1814 la Făgăraș. Numele lui Dániel Gecse a fost purtat de actuala stradă Ștefan cel Mare între 1905-1920 și 1940-1948. Dániel Gecse a fost totodată o personalitate dominantă a comunității reformate târgumureșene din secolul al XIX-lea. În contextul epidemiologic actual provocat de noul coronavirus, activitatea și sacrificiul medicului Dániel Gecse de la începutul secolului al XIX-lea primește o semnificație deosebită, demonstrând devotamentul istoric de care au dat dovadă în trecut și dau dovadă în prezent medicii dedicați jurământului hipocratic”, se arată în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Conform aceleiași surse, ”în conformitate cu prevederile articolului 2 litera d din Ordonanța Guvernului nr. 63/2002 Comisia de atribuire și schimbare de denumiri a Municipiului Târgu Mureş întrunită la data de 23 decembrie 2020 a propus schimbarea denumirii Pieței Memorandului în Piața Gecse Dániel.”

Memorandumul, ”protest faţă politica de maghiarizare”

Pentru mureșenii care nu cunosc suficiente date despre Memorandum, autorii Enciclopediei României fac precizările de rigoare: ”Memorandumul a reprezentat o petiţie semnată de liderii românilor din Transilvania şi adresată în 1892 împăratului austro-ungar Franz Joseph. Acesta prezenta consecinţele instaurării dualismului austro-ungar şi cuprindea principalele revendicări ale românilor transilvăneni, printre care se număra recunoaşterea drepturilor politice şi confesionale. Totodată, Memorandumul se dorea a fi un semn de protest faţă politica de maghiarizare practicată de autorităţi împotriva românilor din Ardeal şi faţă de persecuţiile la care erau supuşi aceştia, cuprinzând o analiză bine documentată a situaţiei economice, politice, sociale şi culturale a românilor transilvăneni de la formarea dualismului austro-ungar în februarie 1867. A fost al treilea moment major de manifestare al ardelenilor faţă de tendinţele evidente de deznaţionalizare promovate de autorităţile maghiare, după Supplex Libellus Valachorum (1791) și pronunciamentul de la Blaj din mai 1868. Memorandumul a marcat apogeul luptei de emancipare a românilor din Transilvania din secolul al XIX-lea, aducând problema românească în conştiinţa europeană.”

Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru și 8 împotrivă.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.