Altar valoros în Biserica fortificată de la Băgaciu Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 365 Vizualizări

Altar valoros în Biserica fortificată de la Băgaciu

Situată în zona Târnăveniului, ceea ce i-a imprimat inclusiv în ornamentaţii specificul local, cultivarea viţei de vie, cu arhitectura sa reprezentativă pentru stilul gotic matur, biserica fortificată din Băgaciu a fost ridicată în secolul al XV-lea în scop defensiv şi, în prezent, este una dintre cele mai frumoase biserici de pe lista de monumente istorice ale judeţului Mureş.

Atestare documentară de 1389

Din păcate însă, asemenea altor obiective istorice, şi asupra bisericii fortificate din comuna mureşeană, patina timpului se observă pe zidurile ce împrejmuiesc lăcaşul de cult de rit evanghelic şi asupra bisericii propriu-zise. Potrivit documentelor, biserica a fost atestată pentru prima dată în anul 1389, dar construcţia bisericii actuale a avut loc mai târziu, la începutul secolului al XV-lea. Pentru a fi edificată, cronicile consemnează că oamenii acelor timpuri au transportat piatră cu carul din Munţii Cibinului. Poate cea mai valoroasă piesă pe care biserica o adăposteşte este un altar de lemn sculptat în stil gotic care o prezintă în diferite ipostaze pe Fecioara Maria. Lucrarea îi este atribuită sculptorului sighişorean Johannes Reichmut. Altarul triptic este datat din secolul al XVI-lea. La începuturi, biserica era pictată – asemenea celor de rit ortodox sau catolic – dar odată cu minimalismul impus de Reformă, aceasta şi-a pierdut, treptat, din fresce, acestea regăsindu-se doar pe peretele nordic din interiorul bisericii.

Biserica mai este recunoscută ca un monument deosebit şi datorită arhitecturii exterioare, în special pentru ornamentele ce decorează portalurile sudic şi vestic – în stil gotic ridicate însă mai târziu în aceeaşi perioadă cu clopotniţa cu turnul pe şapte nivele – decoraţiile din piatră în cor, precum şi podoabele cisterciene ce se observă în jurul ancadramentelor gotice de la turnul principal. Documentele consemnează că edificiul nu mai arată ca atunci când a fost construit, deoarece nevoile de ordin defensiv au determinat dese modificări ale clădirii iniţiale. Astfel, pereţii navei și ai corului au fost înălţaţi, pentru a fi ridicate etaje de apărare prevăzute cu mașiculi, iar în sală, în colțul sud-vestic şi în cel nord-estic, au fost săpate două fântâni pentru a asigura apa dacă comunitatea era atacată. Fortificaţia iniţială avea ziduri de apărare înalte de opt metri, care însă au fost distruse. În partea de sud-est poate fi admirat turnul-poartă construit cu patru niveluri.

Text: Ligia VORO

Foto: Eliodor MOLDOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE